//Ενυδάτωση και Διατροφή.

Ενυδάτωση και Διατροφή.

Η ανεπαρκής ενυδάτωση ή αλλιώς η αφυδάτωση, ορίζεται ως η απώλεια υγρών που ξεπερνά το 1% του συνολικού σωματικού μας βάρους.  Ωστόσο, ακόμα και η λεγόμενη ήπια αφυδάτωση, επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία του οργανισμού μας, προκαλώντας προβλήματα με κυριότερα τα εξής: πονοκεφάλους, κόπωση, δυσκοιλιότητα, αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού, έλλειψη συγκέντρωσης αλλά και μειωμένη απόδοση σε πνευματικές, αθλητικές δραστηριότητες και άλλες.

Η σωστή υδάτωση (ενυδάτωση) του οργανισμού μας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, είναι σπουδαίας σημασίας, ειδικότερα για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες, τα παιδιά, αλλά και όσοι ασκούνται.

Ο ρόλος του νερού και η επαρκής υδάτωση

Μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων και σωστή συχνότητα γευμάτων αποτελεί το βασικό συστατικό για την εξασφάλιση αλλά και τη διατήρηση υγιούς βάρους, ενώ παράλληλα μας δίνει την κατάλληλη ενέργεια, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές προσωπικές μας υποχρεώσεις. Αναπόσπαστο κομμάτι για να πετύχουμε τους παραπάνω στόχους, αποτελεί και η σωστή υδάτωση (ενυδάτωση) του οργανισμού μας, μέσω της κατανάλωσης επαρκών ποσοτήτων νερού και υγρών. Ιδιαίτερη σημασία στην επαρκή κατανάλωση νερού θα πρέπει να δοθεί τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ειδικότερα από άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους, τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες, τα παιδιά, αλλά και από όσους ασκούνται.

Σημαντικές πληροφορίες για το νερό και η σημασία του για τον οργανισμό.

Ένας ενήλικας άνδρας έχει νερό στο σώμα του σε ποσοστό περίπου 65%, ενώ μια γυναίκα σε ποσοστό περίπου 55%.
Καμία λειτουργία των κυττάρων δεν μπορεί να γίνει χωρίς την παρουσία νερού. Διευκολύνει την απορρόφηση και την μεταφορά των θρεπτικών συστατικών αλλά και την απέκκριση των άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό. Ελαττώνει την τριβή μεταξύ των οργάνων. Ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος γύρω στου 37 βαθμούς Kελσίου


Συστάσεις για τον Μέσο Ενήλικα.

Για άνδρες:    2800ml/day

Για γυναίκες:  2000ml/day

Πρακτικές Συμβουλές

Φροντίζουμε να καλύπτουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας για νερό, και φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας πάντα ένα μπουκαλάκι γεμάτο.   Φροντίζουμε να καταναλώνουμε φρούτα, χυμούς και λαχανικά καθημερινά. Μην ξεχνάτε, ότι τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν, σε μεγάλο ποσοστό  νερό, οπότε πέρα από την θρεπτική τους αξία, μας ξεδιψούν και μας ενυδατώνουν.  Να ξέρετε, ότι όταν διψάμε σημαίνει ότι σε έναν βαθμό έχουμε ήδη αφυδατωθεί. Το αίσθημα της δίψας δεν είναι το ίδιο «δυνατό» με αυτό της πείνας, οπότε είναι σημαντικό να προλαβαίνουμε τη δίψα μας.           Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν όσοι ασκούνται. Πιο συγκεκριμένα προτείνεται:

  •       Κατά τη διάρκεια της άσκησης : 120 – 250ml ανά 15 λεπτά
  •        Μετά την άσκηση: 1,5 l για απώλεια 1 λίτρου ιδρώτα

Σημείωση: Οι αναγραφόμενες ποσότητες και οι όποιες συμβουλές είναι ενδεικτικές, και προσαρμόζονται ανάλογα με το στάδιο της ζωής και  τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου.

Αλέξανδρος Χάμος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Συνεργάτης Skin and Hair Medical care

#DrTheocharis #skinandhairmedicalcare #medicalteam #skinhydration#dermatologyclinic #glyfada