//Σημαντική καμπάνια από την ISHRS για τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών

Σημαντική καμπάνια από την ISHRS για τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών

Τον κώδωνα του κίνδυνου αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών κρούει η ISHRS (Διεθνής Οργάνωση Χειρουργικής Αποκατάστασης Τριχωτού – www.ishrs.org ), με ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα και με την οποία προειδοποιεί τους ασθενείς αναφορικά με τις επεμβάσεις που πραγματοποιούνται και με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό μη εξειδικευμένου ή ανειδίκευτου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, που εκτελεί καθημερινά χειρουργικές πράξεις μεταμόσχευσης μαλλιών.

Η ISHRS κάνει λόγο για ένα φαινόμενο «που έχει γίνει μάστιγα σε αρκετές χώρες», υπογραμμίζοντας πως εν έτει 2019 οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών που γίνονται σε μη-αδειοδοτημένους χώρους ή ακόμα και σε χώρους που δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, αποτελούν μία σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό το φαινόμενο έχει γίνει μάστιγα σε αρκετές χώρες στις οποίες η νομοθεσία όσον αφορά στη σωστή και “ηθική” ιατρική πρακτική είναι αρκετά ελαστική και δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί ικανοί να ελέγξουν τέτοιου είδους παράνομες πρακτικές.

Η καμπάνια αποβλέπει στη γνωστοποίηση στο ευρύτερο κοινό αυτών των παράνομων κλινικών, που λειτουργούν παγκοσμίως, θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς, που υποβάλλονται σε μεταμόσχευσης μαλλιών με ιατρούς που δεν ανήκουν στην ISHRS. Από την άλλη πλευρά, προσβλέπει στην ορθή εκπαίδευση των ασθενών για να επιλέγουν με τα σωστά κριτήρια, τον κατάλληλο και εξειδικευμένο ιατρό για τη μεταμόσχευση μαλλιών.

Αφού έχει προηγηθεί ενδελεχής έρευνα, μέχρι να καταλήξετε στον κατάλληλο ιατρό, που θα πραγματοποιήσει τη μεταμόσχευση μαλλιών σας, θα πρέπει να προσέξετε, τα παρακάτω στάδια, προτού προβείτε στη χειρουργική πράξη.

Τα στάδια αυτά είναι τα εξής:

  1. Ολοκληρωμένος διαγνωστικός έλεγχος της αλωπεκίας, εξέταση και ενημέρωση του ασθενούς από τον εξειδικευμένο Δερματολόγο
  2. Σχεδιασμός της χειρουργικής πράξης μεταμόσχευσης μαλλιών και σαφείς προ εγχειρητικέςοδηγίεςκαι ενημέρωση του ασθενή
  3. Εκτέλεση της χειρουργικής πράξηςαπό τον ίδιο τον ιατρό
  4. Σαφείς μετεγχειρητικές οδηγίες στον ασθενή με συνεχή επίβλεψη, όπως καθορίζει το πρωτόκολλο ιατρικής δεοντολογίας και αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών ή ανεπιθύμητων ενεργειών, μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών.
  5. Ενίσχυση και συντήρηση της μεταμόσχευσης μαλλιών με συμπληρωματικές θεραπείες ενδυνάμωσης του τριχωτού, όπως είναι η φαρμακευτική αγωγή, οι μεσοθεραπείες (αυτόλογη PRP, ετερόλογη), χρήση προϊόντων περιποίησης κ.ά.

Ο Δρ. Σωτήρης Θεοχάρης είναι πρωτοπόρος στη μεταμόσχευση μαλλιών στην Ελλάδα, αγαπητός στους ασθενείς του και εξαιρετικά αποδεκτός από την επιστημονική κοινότητα. Έχει 25ετή και πλέον ιατρική εμπειρία, ηγείται της ομάδας μεταμόσχευσης της κλινικής Skin and Hair και θεωρείται από τους πρωτεργάτες της Δερματοχειρουργικής στην Ελλάδα. Το υψηλότατο επιστημονικό επίπεδο του, σε συνδυασμό με τη συστηματική επιμόρφωση και μετεκπαίδευση του στη χώρα μας και το εξωτερικό, τον καθιστούν κορυφαίο στη μεταμόσχευση μαλλιών.