//Μια αληθινή ιστορία για τον καρκίνο του δέρματος.

Μια αληθινή ιστορία για τον καρκίνο του δέρματος.

Η δωρεά οργάνων είναι ένα σωτήριο δώρο για άτομα με συγκεκριμένες σοβαρές παθήσεις.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι λήπτες μοσχεύματος οργάνου μπορούν συχνά να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες χάρη στη λήψη φαρμάκων, που αποτρέπουν το ανοσοποιητικό την απόρριψη των ληφθέντων οργάννω από τον οργανισμό (ανοσοκατασταλτικά φάρμακα) Ωστόσο, η λήψη αυτής της κατηγορίας φαρμάκων καθιστά τους ασθενείς πιο ευάλωτους ως προς την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος.

Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο ο επαγγελματίας snowboarder και ο χάλκινος Ολυμπιονίκης Chris Klug, ο οποίος έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, αποτελεί SPOTlighter στην πρωτοβουλία SPOT Skin Cancer ™ της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (Academy).

Ο Chris διαγνώστηκε το 1991 με πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα, μια σπάνια, εκφυλιστική νόσο. Τον Ιούλιο του 2000, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος και τέσσερις μήνες αργότερα ήταν μάλιστα σε θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Snowboard. Το 2002, ο Chris κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Salt Lake City.

«Πρέπει να είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός για τον καρκίνο του δέρματος, δεδομένου ότι είμαι συχνά έξω και έχω οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος», δηλώνει ο Chris.

«Ένα από τα πιο πολύτιμα μαθήματα, που πήρα από την εμπειρία της μεταμόσχευσης ήταν να μην θεωρώ τη ζωή δεδομένη. Οι παραλήπτες μοσχευμάτων οργάνων έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον καρκίνο του δέρματος να την αφαιρέσει.»

Έρευνες δείχνουν, ότι 20 χρόνια μετά τη λήψη ενός οργάνου, οι αποδέκτες, που ζουν σε εύκρατα κλίματα έχουν 40% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Η λήψη των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, μετά τη μεταμόσχευση, παίζει βασικό ρόλο στην αύξηση του κινδύνου αυτού αλλά η απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο συμβάλλει, επίσης σημαντικά. Η AAD συνιστά σε όλους να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω συμβουλές με σκοπό την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος:

  • Αναζητήστε σκιά όταν χρειάζεται. Θυμηθείτε ότι οι ακτίνες του ήλιου είναι ισχυρότερες μεταξύ 11 π.μ. και 16:00 μ.μ. Ένας εύκολος τρόπος να το εντοπίσετε είναι να αναζητάτε σκιά, όταν το μήκος της σκιάς σας είναι πιο μικρό από το πραγματικό σας ύψος.
  • Φοράτε προστατευτικά ρούχα, όπως μακρυμάνικο πουκάμισο, παντελόνι, καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου, όπου είναι δυνατόν.
  • Εφαρμόστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος, ανθεκτικό στο νερό με δείκτη προστασίας (SPF) 30 ή μεγαλύτερο, σε όλο το δέρμα, που δεν καλύπτεται από ρούχα. Το αντηλιακό “ευρέος φάσματος” παρέχει προστασία τόσο από τις υπεριώδεις ακτίνες Α (UVA) όσο και από τις υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB). Ανανεώστε το αντηλιακό κάθε δύο ώρες, ακόμη και σε συννεφιασμένες ημέρες, και μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση.
  • Να είστε προσεκτικοί κοντά στο νερό, το χιόνι και την άμμο, καθώς αντανακλούν και εντείνουν την ηλιακή ακτινοβολία, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ηλιακού εγκαύματος.
  • Αποφύγετε το τεχνητό μαύρισμα. Η υπεριώδης ακτινοβολία, όσο από τον ήλιο όσο και τεχνητές πηγές (solarium) μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος καθώς και φωτογήρανση.

Ο Δερματολόγος – Δερματοχειρουργός Σωτήρης Θεοχάρης τονίζει: Είναι σημαντικό οι ασθενείς, που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων αλλά και όλοι όσοι λαμβάνουν κάποια ανοσοκατασταλτική αγωγή να είναι ιδιαίτερα επιμελείς ως προς τον έλεγχο του δέρματός τους. Είναι ζωτικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος και δη του μελανώματος.

Πηγή Άρθρου

https://bit.ly/3fZJyhG