//Ο Δερματολόγος Σωτήρης Θεοχάρης μας μιλά για το μελάνωμα

Ο Δερματολόγος Σωτήρης Θεοχάρης μας μιλά για το μελάνωμα

Θέση προσκεκλημένου ομιλητή κατείχε ο Δερματολόγος – Δερματοχειρουργός Σωτήρης Θεοχάρης στην επιτυχημένη επιστημονική διημερίδα «Overview στις νέες θεραπείες για τον καρκίνο 2019: θεωρία & πράξη», που διοργανώθηκε από το ΦΟΡΟΥΜ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ, σε συνεργασία με την Ογκολογική Κλινική 251 ΓΝΑ, την Ογκολογική Μονάδα Γ’ ΠΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και το Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία».

Η διημερίδα έλαβε χώρα στην πόλη του Ναυπλίου, στις 28-29 Ιουνίου.

Η ομιλία του ιατρού είχε ως κύριο άξονα το μελάνωμα, από την πλευρά του δερματολόγου, καθώς και τα σύγχρονα όπλα που διαθέτουμε για την έγκαιρη αναγνώριση της νόσου.

Το μελάνωμα αποτελεί κακοήθη όγκο, που προέρχεται από μελανινοκύτταρα του χοριοεπιδερμιδικού ορίου και εντοπίζεται κυρίως στο  δέρμα. Ωστόσο, ενδέχεται να εμφανιστεί  και στoυς  οφθαλμούς   (επιπεφυκότα και ίριδα), στις μήνιγγες  καθώς  και  σε  άλλους  βλεννογόνους.

Το μελάνωμα, όπως παρουσιάζεται αναλυτικά από τον Δρ. Θεοχάρη, αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος αλλά και έναν από τους πλέον κακοήθεις καρκίνους γενικώς, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως. Συγκεκριμένα, το 90% των  θανάτων από καρκίνο του δέρματος οφείλονται στο μελάνωμα.

Παγκοσμίως, η συχνότητα εμφάνισης της ασθένειας έχει αυξηθεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες καθώς το 2018 κατεγράφησαν περισσότερες από 287.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος.

Ευτυχώς, το μελάνωμα σπάνια χτυπά χωρίς προειδοποίηση. Υπάρχουν, σχεδόν πάντα, σημάδια, που φανερώνουν ότι ο κίνδυνος καραδοκεί. Συνήθως οι  βλάβες του μελανώματος παρουσιάζουν έντονη μελάγχρωση, αλλά υπάρχουν και αμελανωτικές μορφές.

Στην περίπτωση της πρώιμης διάγνωσης, στα πρώιμα στάδια, το ποσοστό επιβίωσης αγγίζει το 90 – 95 %. Σύμφωνα με τον Δρ. Θεοχάρη, υποχρέωση  του  δερματολόγου, είναι να διακρίνει την  κακοήθη  βλάβη ανάμεσα  σε 200.000 σπίλους, έγκαιρα και σε πρώιμο στάδιο.

Η αλφαβήτα του μελανώματος

Στην ιατρική παρουσίαση του για το μελάνωμα, ο Δερματολόγος – Δερματοχειρουργός Σωτήρης Θεοχάρης αναφέρθηκε, εκτενώς, στα παρακάτω κριτήρια για να καταλάβουμε αν κάτι δεν πάει καλά με τις ελιές στο σώμα μας.

  1. Ασυμμετρία: Ένα από τα πρώτα σημάδια που δεν θα πρέπει να αγνοήσετε. Παρατηρείτε μήπως να χωρίζεται μια ελιά στη μέση ή το μισό της μέρος να μην είναι ισομερές με το άλλο μισό;
  2. Χρώμα: Οι ελιές που αναπτύσσουν μελανώματα εμφανίζουν συνδυασμούς από πολλά χρώματα και έτσι είναι πιθανό να δείτε ανοιχτό ή σκούρο καφέ, μαύρο, κόκκινο ή ροζ.
  3. Ανομοιόμορφες άκρες: Τρίτο σημάδι είναι οι ανομοιόμορφες άκρες σε μια ελιά, που είναι επίσης πιθανό να γίνουν τραχιές, με εγκοπές ή και θολές στην όψη τους.
  4. Διάμετρος: Στην περίπτωση που η ελιά έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 5 χιλιοστά, συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Ειδικότερα, ο Δρ. Θεοχάρης αναφέρει, ότι το 3-14%, όλων των μελανωμάτων του δέρματος έχουν διάμετρο μικρότερη των 6 mm.

Η Δερματοσκόπηση, ως το απόλυτο διαγνωστικό εργαλείο, στα χέρια του Δερματολόγου:

  1. Αποτελεί μια in vivo διαγνωστική μέθοδο εξέτασης του δέρματος, υπό φωτισμό (πολωμένο ή μη πολωμένο φως) και μεγέθυνση, που αναδεικνύει δομές και χρώματα, μη ορατά με το γυμνό οφθαλμό από την επιδερμίδα  μέχρι και το θηλώδες στρώμα του χορίου.
  2. Είναι τεχνική εύκολη και αναίμακτη για τον ασθενή αλλά απαιτεί γνώση, εμπειρία και εξειδίκευση από τον θεράποντα ιατρό.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα σύγχρονα όπλα, που διαθέτει ο Δερματολόγος, για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, ο Δρ. Θεοχάρης αναφέρει την ιατρική γνώση, την κλινική εξέταση καθώς και την ιατρική εμπειρία – ένστικτο του ιατρού.

Μην ξεχνάτε, λοιπόν, ότι το μελάνωμα αφήνει σημάδια. Παρατήρησέ τα, γιατί, όταν η νόσος διαγιγνώσκεται νωρίς, είναι στις περισσότερες περιπτώσεις, ιάσιμη.  Επομένως, έχει τεράστια σημασία, η αναγνώριση των πρώιμων σημείων του μελανώματος, τα οποία πρέπει αμέσως να αποσπούν την ιατρική προσοχή. Δώστε προσοχή σε ελιές ή κηλίδες που αλλάζουν σχήμα, μέγεθος ή χρώμα.

Εάν δείτε κάτι ασυνήθιστο, καλέστε μας για ραντεβού κλινικού και δερματοσκοπικού ελέγχου, το συντομότερο δυνατόν.

Ιατρικές Πηγές:

Δερματολόγος και Μελάνωμα, Δρ. Σωτήρης Θεοχάρης (παρουσίαση στη διημερίδα «Overview στις νέες θεραπείες για τον καρκίνο 2019: θεωρία & πράξη»)

ASDS

EΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ (ΕΛΕMΜΕΛ)

https://www.skincancer.org/gr-GR/melanoma