//29 Οκτωβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης

29 Οκτωβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης

Η 29η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης» από το 2004, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών με Ψωρίαση (IFPA).

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης είναι αφιερωμένη σε ανθρώπους που ζουν με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα. Η Ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματοπάθεια που προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι αλλοιώσεις του δέρματος, με πιο συχνή εκδήλωση τις φλεγμονώδεις, ερυθηματώδεις πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόλευκες φολίδες.

Το φετινό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ψωρίασης είναι «Be informed» γιατί η ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ανθρώπους που ζουν με ψωρίαση.

Συγκεκριμένα:

  1. Οι ενημερωμένοι ασθενείς μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα την ασθένεια τους
  2. Οι ενημερωμένες ενώσεις ασθενών είναι πιο αποτελεσματικές στην υποστήριξη αυτών
  3. Οι ενημερωμένοι επαγγελματίες υγείας μπορούν να μεταφέρουν αποτελεσματικά τις πληροφορίες για την ψωρίαση
  4. Οι ενημερωμένες κοινωνίες ξέρουν ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική
  5. Οι ενημερωμένοι αρμόδιοι φορείς λήψης αποφάσεων θα εφαρμόσουν σχέδια δράσης και θα υποστηρίξουν δυναμικά τους ασθενείς

Η ψωρίαση επηρεάζει πάνω από 125 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο – όχι μόνο σωματικά, αλλά και κοινωνικά, συναισθηματικά και οικονομικά.

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης είναι να ενημερώσει ασθενείς, ιατρούς και κοινό και να αυξήσει την επίγνωση για την ασθένεια, ώστε να δώσει στους ασθενείς που πάσχουν από Ψωρίαση την προσοχή και την κατανόηση που τους αξίζει.

Η Ψωρίαση προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι, κατά προσέγγιση, 200.000 άτομα πάσχουν από την ασθένεια στην Ελλάδα.