//Ονυχομυκητίαση και Δερματολόγος

Ονυχομυκητίαση και Δερματολόγος

Τα νύχια μας έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν τα δάχτυλά των ποδιών και των χεριών, ενώ παράλληλα αποτελούν μια σημαντική ένδειξή για τη γενικότερη υγεία ενός ατόμου.  Υγιή νύχια ορίζουμε, συνήθως, τα ομαλά και ομοιόμορφα στο  χρώμα. Οι αποχρωματισμοί των νυχιών, οι αλλαγές στον ρυθμό ανάπτυξής τους, η γραμμοειδής μελάγχρωση μπορεί να αποτελούν σημάδια ασθενειών.

Η ονυχομυκητίαση (μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών) είναι μία μεταδοτική, δερματολογική λοίμωξη κατά την οποία τα νύχια των χεριών και των ποδιών προσβάλλονται από μύκητες. Η πάθηση είναι συνήθης τόσο σε άντρες, όσο και σε γυναίκες, διαφόρων ηλικιών. Η ονυχομυκητίαση προκαλεί αλλοιώσεις στο χρώμα και το σχήμα του ονυχαίου δίσκου και σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί και αποκόλληση του νυχιού (ονυχόλυση). Εκτός από την αισθητική παραμόρφωση των νυχιών, η ονυχομυκητίαση μπορεί να συνοδεύεται από έντονο πόνο ή οίδημα, σε περίπτωση επιμόλυνσης, δυσχεραίνοντας έτσι την καθημερινότητα του ασθενούς, γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαία η άμεση αντιμετώπιση της.

Η ονυχομυκητίαση προκαλείται από τρεις κύριες κατηγορίες μυκήτων, τα οποία προκαλούν λοιμώξεις. Από τις ομάδες, τις υποομάδες και τα είδη των μυκήτων αυτών, τα νύχια προσβάλλονται από τα δερματόφυτα, τα μη δερματόφυτα και τους ζυμομύκητες.

Ειδικότερα:

1. Τα δερματόφυτα, ενοχοποιούνται για το 90% των ονυχομυκητιάσεων των ποδιών και για το 50% των χεριών. Πρόκειται για μύκητες που προσβάλλουν τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια και οι οποίοι τρέφονται από τον ιστό των νυχιών.

2. Τα μη δερματόφυτα

3. Η Καντιντίαση (Candida albicans), το μεγαλύτερο ποσοστό των ονυχομυκητιάσεων αφορά στα πόδια και ειδικότερα στα μεγάλα δάχτυλα.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης διακρίνεται σε τοπική, συστηματική ή συνδυασμό και των δυο. Σε κάθε περίπτωση όμως, η κλινική διάγνωση πρέπει να επιβεβαιώνεται με εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις. Τελευταία, μελετάται και η χρήση των laser στη θεραπευτική  αντιμετώπιση των ονυχομυκητιάσεων.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που ενδέχεται να επηρεάσουν αλλαγές στα νύχια εκτός από την μυκητιασική λοίμωξη. Ένας τραυματισμός λόγω σπορ ή τρεξίματος, τα σφιχτά παπούτσια ή άλλες δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν αλλαγές στα νύχια.

Σε περίπτωση, που παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στα νύχια σας, πρέπει να ενημερώσετε αμέσως τον δερματολόγο σας.