//Για υγιή γένια συμβουλευτείτε τον Δερματολόγο!

Για υγιή γένια συμβουλευτείτε τον Δερματολόγο!

Όπως οι γυναίκες, έτσι και οι άνδρες θέλουν να διατηρήσουν την εξαιρετική και υγιή εμφάνιση της επιδερμίδας τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και όπως ακριβώς οι γυναίκες, έτσι και οι άνδρες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ευαίσθητη επιδερμίδα, την ακμή και τα σημάδια γήρανσης. Η σωστή περιποίηση στα γένια αποτελεί για τους άνδρες κομβικό σημείο της εμφάνισής τους,  που πρέπει να προσέξουν για τυχόν ερεθισμούς αλλά και σημάδια που αποτυπώνονται στο δέρμα εξαιτίας των κλιματολογικών και άλλων περιβαλλοντικών αλλαγών.

Η επιστήμη της Δερματολογίας διαθέτει σήμερα όλα τα απαραίτητα μέσα, τα οποία χρησιμοποιεί στη φαρέτρα του ο ειδικός Δερματολόγος για να πετύχει μια ισχυρή ασπίδα προστασίας αλλά και ένα δέρμα υγιές και λαμπερό.

Ειδικότερα, όσον αφορά στους άνδρες, για τη σωστή περιποίηση στα γένια συστήνεται η χρήση:

  • Απαλού καθαριστικού προϊόντος, ανάλογα με τον τύπο και τις ανάγκες της επιδερμίδας
  • Καθαρής πετσέτας
  • Απολεπιστικού προϊόντος
  • Ενυδατικής κρέμας με ισχυρή αντηλιακή προστασία SPF 50
  • Μαλακτικής κρέμας καθημερινής χρήσης (για δέρμα με τάση ακμής), ειδικό λάδι (για κανονικούς ή ξηρούς τύπους δέρματος) ή απαλή ενυδατική κρέμα (ευαίσθητο δέρμα) αλλά και
  • Χτένα γενειάδας και ειδική βούρτσα γενειάδας

Η σωστή φροντίδα στοχεύει σε ένα υγιές και περιποιημένο δέρμα, ενυδατωμένο αλλά και παράλληλα, προστατευμένο από τις επιδράσεις της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Το σχέδιο φροντίδας του δέρματος για μια υγιή γενειάδα περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Σωστός καθαρισμός του προσώπου.

Αρχικά, καθαρίζετε το πρόσωπο και τα γένια σας κάθε μέρα. Ο καθαρισμός αφαιρεί τους περιβαλλοντικούς ρύπους και τα νεκρά κύτταρα, που συσσωρεύονται καθημερινά στη γενειάδα και το δέρμα σας. Όταν αμελείτε αυτή την απαραίτητη καθημερινή διαδικασία, μπορεί να φράξουν οι πόροι σας και να ερεθιστεί το δέρμα σας. Αυτό μπορεί, σταδιακά, να επιφέρει προβλήματα στην επιδερμίδα σας.

Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα συνιστάται να χρησιμοποιείτε προϊόντα καθαρισμού, που είναι κατάλληλα με τις ανάγκες και τον τύπο της επιδερμίδας σας. Παρακάτω θα δείτε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή επιλογή καθαριστικού ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας:

Λιπαρό δέρμα με τάση ακμής: Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό σε μορφή gel, που να περιέχει σαλικυλικό οξύ ή γλυκολικό οξύ και να αναφέρει στην ετικέτα «μη φαγεσωρογόνο».

Κανονικό δέρμα: Επιλέξτε ένα μη φαγεσωρογόνο καθαριστικό.

Ξηρό – Ευαίσθητο δέρμα: Βρείτε ένα ενυδατικό, κρεμώδες (γαλάκτωμα) καθαριστικό προσώπου, που να περιλαμβάνει στην ετικέτα του, τις λέξεις «χωρίς σαπούνι» και «χωρίς άρωμα».

Αρχικά, κάντε ένα απαλό μασάζ με το κατάλληλο καθαριστικό στα γένια και στο δέρμα σας, με κυκλικές κινήσεις και ξεπλύνετε πολύ καλά με χλιαρό νερό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια καθαρή πετσέτα, για να στεγνώσετε απαλά το πρόσωπό σας.

2. Ενυδάτωση.

Η ενυδάτωση αποτελεί το δεύτερο και εξίσου σημαντικό με το πρώτο βήμα και βοηθά στο να μαλακώσει το δέρμα και τα γένια σας. Χωρίς ενυδατική κρέμα, το δέρμα κάτω από τη γενειάδα σας μπορεί να γίνει ξηρό και να εμφανίσει ερεθισμό ή κνησμό. Ο τύπος του δέρματος και το μήκος της γενειάδας σας καθορίζουν ποια ενυδατική κρέμα λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Αρκεί, η ενυδατική κρέμα, που θα χρησιμοποιήσετε να παρέχει ισχυρή αντηλιακή προστασία, που θα προστατέψει το δέρμα σας από τις υπεριώδεις ακτίνες UV. Επίσης, συνιστάται η χρήση απαλού απολεπιστικού προϊόντος 1-2 φορές την εβδομάδα.

Ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδα σας, συστήνονται τα εξής:

Δέρμα επιρρεπές στην ακμή: Μαλακτική ενυδατική κρέμα γενειάδας

Κανονικό έως ξηρό δέρμα: Ειδικό ενυδατικό λάδι γενειάδας

Ευαίσθητο δέρμα: Κρέμα χωρίς άρωμα, μη φαγεσωρογόνο

Εφαρμόστε την ενυδατική σας κρέμα, αμέσως μετά το πλύσιμο (ή την απολέπιση), φροντίζοντας να απλωθεί καλά στο δέρμα και στα γένια σας. Στη συνέχεια, κάνετε ένα απαλό μασάζ στο πρόσωπο. Η ενυδάτωση συμβάλλει, επίσης, στο επόμενο – και το τελευταίο σας βήμα.

3. Περιποίηση στα γένια.

Στο στάδιο αυτό, παίζουν σημαντικό ρόλο, αφενός τα προϊόντα και οι ξυριστικές μηχανές ακριβείας, που θα χρησιμοποιήσετε αλλά και το σχήμα, που έχει διαμορφωθεί στα γένια σας.

Ο τρόπος, με τον οποίο θα ξυρίσετε τα γένια σας, μπορεί, επίσης να επηρεάσει την υγεία του δέρματός σας. Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ερεθισμών ή κνησμού συστήνουμε να χρησιμοποιείτε, πριν το ξύρισμα, λάδι ξυρίσματος, κρέμα ή gel καθώς και να αλλάζετε το ξυράφι σας κάθε 5 έως 7 ξυρίσματα. Επίσης, καλό είναι να ξυρίζεστε μετά το πέρας  του ντούζ και να ακολουθείτε την κατεύθυνση που μεγαλώνουν οι τρίχες, απλώνοντας, στο τέλος την ενυδατική σας κρέμα.

Επίσης, είναι αρκετά σημαντικό να θυμάστε να μην αγγίζετε συχνά το πρόσωπό σας με τα χέρια, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν μικρόβια στην επιδερμίδα σας.

Πηγή Άρθρου

Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας AAD

https://bit.ly/2Jc8zIP