//Απρίλιος, ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη ροδόχρου ακμή.

Απρίλιος, ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη ροδόχρου ακμή.

Η ροδόχρους νόσος ή ροδόχρους ακμή αποτελεί μία χρόνια πολυπαραγοντική νόσο. Χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις. Οι κλινικές της εκδηλώσεις είναι, μεταξύ άλλων, το ερύθημα, οι βλατίδες, οι φλύκταινες και οι ευρυαγγείες.

Συχνότερα, εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 30- 50, ενώ εκδηλώνεται, κυριότερα, στις γυναίκες.

Τα ακριβή αίτια της ροδόχρου νόσου δεν είναι σαφή, ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, που θεωρούνται υπεύθυνοι για την εμφάνισή της, όπως:

1. Δραστηριότητα μικροοργανισμών όπως των demodexfollicullarum, bacillusoleronius

2. Αγγειακές διαταραχές (ανωμαλία αγγειοκινητικής αντίδρασης)

3. Γαστρεντερικές διαταραχές με ύπαρξη του helicobacter pylori

4. Ανωμαλία της τριχοσμηγματογόνου μονάδος

5. Γενετική προδιάθεση – κληρονομικότητα

6. Έκθεση στη υπεριώδη ακτινοβολία

7. Τοπικά εφαρμοζόμενες θεραπείες, οι οποίες προκαλούν αγγειοδιαστολή

Εάν υποπτεύεστε, ότι έχετε ροδόχρου ακμή, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε, άμεσα, τον δερματολόγο σας, ο οποίος είναι και ο ειδικός να καθορίσει το καταλληλότερο θεραπευτικό πλάνο για τη δική σας περίπτωση.

Πριν από τη διάγνωση, ο δερματολόγος σας μπορεί να θέλει να βεβαιωθεί, ότι δεν πάσχετε από κάποια άλλη ιατρική πάθηση. Μερικές φορές, μια άλλη ιατρική κατάσταση μπορεί να μοιάζει πολύ με τη ροδόχρου ακμή. Ο δερματολόγος μέσω της κλινικής εξέτασης θα αποκλείσει ή ανάλογα θα επιβεβαιώσει το ενδεχόμενο αυτό. Ορισμένες ιατρικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον αποκλεισμό καταστάσεων, όπως είναι ο λύκος και μια αλλεργική δερματική αντίδραση.

Η θεραπεία της ροδόχρου ακμής μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθούν ή να εξαλειφθούν τα σημάδια της νόσου στο δέρμα σας αλλά και να αποτρέψει την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Οι θεραπευτικοί παράγοντες- μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της νόσου είναι, συνήθως, οι εξής:

1. Aντιοβιοτικά από το στόμα

2. Iσοτρετινοϊνη από το στόμα

3. Μετρονιδαζόλη γέλη, τοπικά

4. Υπεροξείδιο του βενζολίου, τοπική αγωγή

5. Αζελαικό οξύ 15% γέλη ή κρέμα

6. Τοπικές ενυδατικές κρέμες

7. PDL laser

8. CO2 LASER – DERMABRASSION, για το ρινόφυμα

9. Φωτοδυναμική θεραπεία, Light treatments

Επίσης, κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό, πριν την έναρξη της θεραπείας, να εκπαιδευθείτε από τον θεράποντα ιατρός σας, ο οποίος θα σας κατευθύνει με τις ανάλογες οδηγίες και συμβουλές για την εφαρμογή της θεραπείας σας. Ενώ, η φαρμακευτική αγωγή ή η θεραπεία με laser μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση ή την απομάκρυνση των σημείων της ροδόχρου ακμής, οι καθημερινές σας συνήθειες μπορεί να προκαλέσουν μια νέα έξαρση. Συνεπώς, θα πρέπει να αποφεύγεται δραστηριότητες ή συνήθειες, που ενδεχομένως, να επηρεάζουν την έξαρση της νόσου.

Είναι σημαντικό να μάθετε τι προκαλεί τη φλεγμονή της ροδόχρου ακμής σας και να αποφύγετε αυτές τις αιτίες.

Η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία κρίνεται βαρύνουσας σημασίας, μιας και οι άνθρωποι που εμφανίζουν την εν λόγω νόσο, συχνά, διαπιστώνουν ότι το δέρμα τους είναι αρκετά ευαίσθητο στον ήλιο. Για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τον ήλιο, θα πρέπει να εφαρμόζετε καθημερινά αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες αλλά και φοράτε φωτοπροστατευτικά ρούχα, γυαλιά και καπέλο, όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους. Εάν το αντηλιακό, που χρησιμοποιείτε, ερεθίζει το δέρμα σας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα που περιέχει μόνο οξείδιο τιτανίου και οξείδιο ψευδαργύρου.

Εξασκηθείτε στην ορθή φροντίδα και περιποίηση του δέρματός με τα κατάλληλα προϊόντα. Η χρήση ήπιων προϊόντων φροντίδας του δέρματος και η καθαρή επιδερμίδα μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή εξάρσεων.

Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη ροδόχρου ακμή, αλλά μπορείτε να την ελέγξετε με επιτυχία. Κάνοντας κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και ακολουθώντας την ενδεδειγμένη από τον δερματολόγο σας, θεραπεία κατά της ροδόχρου ακμής μπορείτε να αποτρέψετε τις εξάρσεις και την επιδείνωσή της.

Πηγή Άρθρου

https://bit.ly/2R3qbKl