//Τι γνωρίζετε για τα τσιμπήματα εντόμων;

Τι γνωρίζετε για τα τσιμπήματα εντόμων;

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας (EADV) δημιούργησε ένα ειδικά σχεδιασμένο φυλλάδιο, με στόχο να ενημερώσει τον γενικό πληθυσμό για τα τσιμπήματα από έντομα ή άλλα αραχνοειδή όπως αράχνες, τσιμπούρια και σκορπιούς.

Το φυλλάδιο μας ενημερώνει για αυτά τα είδη των ζώων, την επικινδυνότητά τους, τις κύριες επιπλοκές από τα τσιμπήματα αλλά και πώς να τα αποφύγετε.

Αρχικά, στην περίπτωση, που έχετε υποστεί τσίμπημα μπορείτε να εφαρμόσετε πάγο ή κρύες κομπρέσες ή gel στην περιοχή για να μειώσετε την φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού.

Η τοπική χρήση στεροειδών κρεμών είναι συχνά χρήσιμη, ενώ μπορείτε να προμηθευτείτε αντισταμινικά δισκία για τη μείωση του κνησμού και του πρηξίματος, Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι ο ιατρός σας είναι εκείνος, στον οποίο πρέπει να απευθυνθείτε και ο οποίος θα σας συμβουλεύσει με ακρίβεια.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να επισκεφθώ τον γιατρό;

Αυξανόμενη φλεγμονή

Εάν η φλεγμονή μεγαλώσει και εμφανιστούν αρχικά σημάδια αλλεργικής αντίδρασης ή βακτηριακής λοίμωξης, απαιτείται η βοήθεια του δερματολόγου σας, άμεσα. Ο δερματολόγος σας θα αποφασίσει εάν θα συνταγογραφήσει ισχυρότερη τοπική θεραπεία ή συστηματικές συνταγές.

Βακτηριακές λοιμώξεις

Οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να επιβάλλουν χρήση αντιβιοτικών. Σε προχωρημένα στάδια, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε ενδοφλέβιες εγχύσεις.

Αλλεργίες

Μετά από κάθε αλλεργία που προκαλείται από δηλητηριώδη τσιμπήματα εντόμων, επικοινωνήστε με τον δερματολόγο σας για να συζητήσετε τις πιθανότητες μιας θεραπείας υπερευαισθησίας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της αιτίας μιας αλλεργίας. Ο δερματολόγος σας θα σας συνταγογραφήσει επίσης ένα kit έκτακτης ανάγκης, σε περιπτώσεις αλλεργίας (αντιισταμινικές σταγόνες, υγρή κορτιζόνη και σύριγγα επινεφρίνης). Αυτό είναι υποχρεωτικό και πρέπει να το έχετε μαζί σας συνεχώς. Είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στις ημερομηνίες λήξης των φαρμάκων.

Πώς μπορώ να αποφύγω τσιμπήματα από έντομα και αραχνοειδή;

• Είδη ένδυσης

Τα έντομα προσελκύονται συχνά από ρούχα με σκούρο χρώμα. Συγκεκριμένα, η μύγα Τσε-τσε, ένα έντομο, που μεταδίδει την λεγόμενη «ασθένεια του ύπνου» προσελκύεται ιδιαίτερα από μπλε χρώματα. Φροντίστε, λοιπόν, να φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα, τα οποία μεταξύ άλλων σας προστατεύουν και από την ηλιακή ακτινοβολία. Βεβαιωθείτε ότι καλύπτετε, όσο το δυνατόν περισσότερο από το δέρμα σας, με ρούχα πυκνής ύφανσης, έτσι ώστε τα διάφορα έντομα να μην μπορούν να διεισδύσουν.

• Άρωμα

Αποφύγετε κάθε άρωμα, καθώς μπορεί να προσελκύσει έντομα.

• Απωθητικά

Όσον αφορά τη χρήση απωθητικών για την αποτροπή των εντόμων, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά προϊόντα

στην αγορά. Για περισσότερες πληροφορίες και προτάσεις, ρωτήστε τον δερματολόγο σας.

• Οικιακές σίτες

Για εσωτερική προστασία, χρησιμοποιήστε κλειστή σίτα σε παράθυρα και πόρτες καθώς και

κουνουπιέρες (ειδικά, για την προστασία του υπνοδωματίου σας).

• Γενικές προφυλάξεις

Γενικά, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να αποφύγετε μέρη, που συγκεντρώνονται έντομα, να προσέχετε για τυχόν φωλιές, να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικές κρέμες στα εκτιθέμενα μέλη του σώματος αλλά και να μην προσπαθείτε ποτέ να πιάσετε ή να κρατήσετε έντομα ή αραχνοειδή.

Πηγή Άρθρου

https://bit.ly/38HquiR