//31 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος

31 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος

Ο ΠΟΥ καλεί, φέτος, τους νέους να γίνουν «η γενιά χωρίς καπνό»

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος έχει οριστεί η 31η Μαΐου, με απόφαση που έλαβε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Ωστόσο, παρά τις στοχευμένες διεθνείς καμπάνιες για την ενημέρωση και μείωσή του, το κάπνισμα και τα προϊόντα καπνού εξακολουθούν να προκαλούν τον θάνατο 8 εκατομμυρίων ανθρώπων, κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο.

Στην προστασία και ευαισθητοποίηση των νέων από τη χειραγώγηση της βιομηχανίας καπνού επικεντρώνεται, φέτος, η εκστρατεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που καλεί όλα τα παιδιά και τους εφήβους να συμμετάσχουν στον αγώνα και να γίνουν μια γενιά χωρίς καπνό.

«Η καπνοβιομηχανία, τα τελευταία χρόνια, στοχεύει ολοένα και περισσότερο στους νέους ανθρώπους ως μια αναδυόμενη και ευάλωτη αγορά για τα εθιστικά προϊόντα της. Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος 2020 θα αναδείξει πώς μπορούν οι νέοι να ενδυναμωθούν, να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της υγείας τους και να απορρίψουν τον εθισμό του καπνού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΟΥ.

«Υπάρχουν 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες καπνού παγκοσμίως. Αυτός ο αριθμός θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος, αν ο καπνός δεν σκότωνε τους μισούς χρήστες του. Κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα, ο καπνός αφαιρεί άλλη μια ζωή». Αυτά είναι κάποια από τα σοκαριστικά στοιχεία που δημοσιεύσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην ιστοσελίδα του.

Ο καπνός και οι συναφείς βιομηχανίες έχουν, όλο και περισσότερο, θύματα τα παιδιά και τους εφήβους, χρησιμοποιώντας τακτικές διαφήμισης και εργαλεία προώθησης, που κάνουν ελκυστικά τα προϊόντα τους -όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα καπνικά προϊόντα- μέσω των συσκευασιών, του branding αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν καπνίζω, ΖΩ ελεύθερα!

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, διοργάνωσε διαδικτυακή ενημέρωση για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό την επικοινωνία των μηνυμάτων της παγκόσμιας καμπάνιας για το 2020, την προτροπή για τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά και την ενημέρωση για τα στοιχεία που προέκυψαν από την πανδημία της νόσου COVID-19, όσον αφορά το κάπνισμα και την έκβαση της νόσου.

H ΕΠΕ, η οποία τα τελευταία 20 χρόνια έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες, μέσω στοχευμένων δράσεων (ενημέρωση σχολείων κ.ά.), στην ενημέρωση της νέας γενιάς για τις επιπτώσεις της χρήσης προϊόντων καπνού, συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή, αποσκοπώντας στην αποσύνδεση των μύθων, στην προβολή των τακτικών χειραγώγησης, στην εκπαίδευση των νέων σχετικά με τις προθέσεις και τις τακτικές της καπνοβιομηχανίας, καθώς και στην ενδυνάμωση των επιρροών που εν δυνάμει μπορούν να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν τη νεολαία.

Όσον αφορά στην πανδημία του COVID – 19, έχει αναδειχθεί ότι το κάπνισμα είναι ένας κύριος παράγοντας κινδύνου, που καθιστά τους ασθενείς ευπαθείς για σοβαρή νόσηση. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί, ότι οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς φέρνουν συχνότερα τα χέρια τους στο πρόσωπό τους για να καπνίσουν.

Στο πλαίσιο της σημερινής ημέρας, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, με την πολύχρονη εμπειρία της στον αντικαπνιστικό αγώνα, συμβάλλει τόσο στην προσπάθεια προφύλαξης των νέων από αυτή την ανθυγιεινή συνήθεια όσο και στη δυναμική στήριξη των καπνιστών, ώστε να απεξαρτηθούν. Μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα της https://stopkapnisma.gr παρέχει έγκυρη επιστημονική ενημέρωση και βοήθεια σε όλους όσοι θέλουν να κόψουν το κάπνισμα.

«Στην πλούσια ειδησεογραφία, στις αναλύσεις, στις κοινωνικές παρεμβάσεις, στο υλικό αυτοβοήθειας προστίθεται πλέον και η τηλεσυμβουλευτική, μια αποδοτική μέθοδος που επιτρέπει στον καπνιστή που επιδιώκει να διακόψει το κάπνισμα να έχει την κατάλληλη καθοδήγηση και υποστήριξη από ειδικούς. Με προκαθορισμένες συναντήσεις και αμφίδρομη ζωντανή επικοινωνία, αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο αποδοτικό τρόπο διακοπής καπνίσματος. Οι φίλοι καπνιστές καλούνται να επισκεφθούν την πλατφόρμα και να προχωρήσουν στο ουσιαστικό βήμα για την υγεία και την ευεξία τους» επισημαίνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, τονίζοντας ότι είναι δίπλα στους καπνιστές και όχι απέναντι τους!

Αν αναλογιστούμε τα τεράστια οφέλη της διακοπής του καπνίσματος για τη υγεία μας, ήδη από τα πρώτα κιόλας λεπτά έπειτα από το τελευταίο τσιγάρο μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία του να πάρουμε την απόφαση να κάνουμε την αρχή για μια ζωή χωρίς τσιγάρο.

Ας γιορτάσουμε, λοιπόν, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, κάνοντας την αρχή για μια καθημερινότητα απαλλαγμένη από τον καπνό για να είναι στο εξής η κάθε ημέρα, μια ημέρα χωρίς τσιγάρο. Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση όμως, σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας καινοτόμες επιλογές, «εργαλεία» που μπορούν να σταθούν αρωγοί στους καπνιστές, σε αυτή τη σημαντική για την υγεία τους προσπάθεια.

Πηγές

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

https://www.who.int/news-room/campaigns/world-no-tobacco-day/world-no-tobacco-day-2020

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία http://www.hts.org.gr/news/newsid510/819

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία https://stopkapnisma.gr