//Το δεκατιανό και η σημασία του στην παιδική διατροφή.

Το δεκατιανό και η σημασία του στην παιδική διατροφή.

Κάθε Σεπτέμβριο μαζί με τα σχολεία που ξανανοίγουν τις πόρτες τους και τις προσδοκίες μικρών και μεγάλων για τη νέα χρονιά που ανατέλλει, έρχεται και η σκέψη που γεμίζει ερωτηματικά όλους τους γονείς: 

Τι θα φάει το παιδί μου στο σχολείο;                                                  

Ποιο είναι εκείνο το διατροφικό πρόγραμμα που θα του δώσει την απαιτούμενη ενέργεια και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξή του;

Το δεκατιανό είναι ένα μικρό ενδιάμεσο γεύμα, από τα πιο σημαντικά της ημέρας και απολύτως απαραίτητο στις ηλικίες αυτές που τα παιδιά χρειάζονται ενέργεια για να ανταπεξέλθουν στις απαιτητικές δραστηριότητες της ημέρας. Είναι το κατεξοχήν γεύμα που τα παιδιά τρώνε στο σχολείο

Συγκεκριμένα, θεωρείται από τους ειδικούς ως ένα «όπλο κατά της παχυσαρκίας», προλαμβάνοντας την υπογλυκαιμία και μειώνοντας το αίσθημα της πείνας και την πιθανότητα του ανθυγιεινού «τσιμπολογήματος» κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, αυξάνει την πνευματική και σωματική απόδοση και μειώνει την πιθανότητα ατυχήματος στο σχολείο. Τέλος, η σταθερή πρόσληψη ενός θρεπτικού ενδιάμεσου γεύματος και γενικότερα η εφαρμογή ενός σταθερού διατροφικού σχήματος, είναι σημαντική τόσο για τη βελτίωση της διάθεσης, όσο και για τη διαχείριση τους στρες.

Ειδικότερα, ένα  παιδί σχολικής ηλικίας (10 ετών) θα πρέπει να προσλαμβάνει τροφή κάθε 4 ώρες, για να διατηρεί τα επίπεδα γλυκόζης τόσο υψηλά, ώστε να τροφοδοτείται ικανοποιητικά ο εγκέφαλος και το νευρικό του σύστημα. Μπορεί ο εγκέφαλος του να έχει το μέγεθος ενός ενήλικα, το ήπαρ του παιδιού όμως είναι  μικρότερο από αυτό ενός ενήλικα και το εναποθηκευμένο εκεί γλυκογόνο μπορεί ικανοποιήσει τις ανάγκες σε γλυκόζη μόνο για 4 ώρες!

 Από τους παραπάνω, αλλά και πολλούς άλλους λόγους, αναδεικνύεται η σημασία για κατανάλωση ισορροπημένου πρωινού αλλά και ενδιάμεσων γευμάτων, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης και υγιεινής  διατροφής. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό το παιδί να τρώει ένα υγιεινό σνακ, που εσείς έχετε προετοιμάσει. 

Όσον αφορά στα ενδιάμεσα γεύματα, ιδανικά, αυτά θα πρέπει να περιέχουν επιλογές από όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά (Υδατάνθρακες – Πρωτεΐνες – λιπαρά). Έτσι με αυτό σαν δεδομένο, πάμε να δούμε κάποιες συγκεκριμένες υγιεινές και νόστιμες προτάσεις για σπιτικά σνακ στο σχολείο:

Επιπλέον, φροντίζουμε να αποφεύγουμε τρόφιμα επεξεργασμέναφτωχά σε θρεπτικά συστατικά, πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη. 

Πιο συγκεκριμένα, φροντίζουμε να αποφεύγουμε επιλογές όπως:

  • Κρουασάν σοκολάτας/ βουτύρου
  • Σοκολάτες γάλακτος
  • Αναψυκτικά
  • Φρουτοποτά που περιέχουν ζάχαρη
  • Γαριδάκια/πατατάκια
  • Παγωτά

Οι επιλογές του δεκατιανού είναι σημαντικό να εναλλάσσονται, έτσι ώστε ο μαθητής να μη νιώθει στέρηση και να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για τη σωματική ανάπτυξη και την πνευματική διαύγεια.

Σημείωση: Οι αναγραφόμενες ποσότητες και οι επιλογές των γευμάτων είναι ενδεικτικές, και προσαρμόζονται ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης, τις ανάγκες και την όρεξη του κάθε παιδιού.

Αλέξανδρος Χάμος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc

Συνεργάτης Skin and Hair Medical Care