//Συμβουλές διατροφής για να είμαστε υγιείς, γεμάτοι διάθεση και ενέργεια!

Συμβουλές διατροφής για να είμαστε υγιείς, γεμάτοι διάθεση και ενέργεια!

Η Skin and Hair, ο απόλυτος σύμμαχός σας για όλες τις εποχές!

  1. Ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε ποικιλία τροφίμων. Επιλέγουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, εξασφαλίζοντας επάρκεια θρεπτικών συστατικών.
  2. Ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα καλό πρωινό. Το βασικότερο γεύμα της ημέρας για να ξεκινήσουμε γεμάτοι ενέργεια. Οι «αποθήκες» ενέργειας αδειάζουν λόγω του βραδινού ύπνου και ο οργανισμός μας  ζητάει ‘’καύσιμα’’ για να ανταπεξέλθει στις δραστηριότητες του.
  3. Πολλά και συχνά γεύματα. Εκτός από τα κυρίως γεύματα της ημέρας προσθέτουμε ενδιάμεσα σνακ έτσι ώστε να ρυθμίσουμε τις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού. Έτσι, ελέγχουμε την όρεξή μας, προλαβαίνουμε την πείνα μας και ταυτόχρονα αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  4. Γίνομαστε ενεργητικοί. Η φυσική δραστηριότητα σε συνδυασμό με κατανάλωση τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας αποτελούν τη βάση για την επιτυχημένη απώλεια αλλά και τη διατήρηση του ιδανικού βάρους.
  5. Ρυθμίζουμε την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας μας Προσπαθούμε να εξισορροπούμε το τι τρώμε με τη φυσική δραστηριότητα για διάστημα αρκετών ημερών. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ένα γεύμα ή μια ημέρα.
  6. Μειώνουμε την κατανάλωση λιπαρών, κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης:  Ειδικότερα: α. Επιλέγουμε τη κατανάλωση άσπρου άπαχου κρέατος, αφαιρούμε το υπερβολικό λίπος ενώ, αποφεύγουμε τρόφιμα όπως το μπέικον, το ζαμπόν και το λουκάνικο. β.Προτιμούμε τα ψάρια καθώς είναι πλούσια σε ω – 3 λιπαρά οξέα.  γ. Επιλέγουμε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών. δ.Περιορίζουμε τα τηγανητά.  ε.Μαγειρεύουμε στο φούρνο, στη σχάρα ή στον ατμό, χρησιμοποιώντας κυρίως ελαιόλαδο. στ.Περιορίζουμε την πρόσληψη αυγών (2-3/εβδομάδα). Ένας κρόκος αυγού περιέχει 220 – 250 Mg χοληστερόλης, αντίθετα το ασπράδι δεν έχει χοληστερόλη και αποτελεί άριστη πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας.
  7. Καταναλώνουμε προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, τροφές που είναι πλούσιες  σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Δίνουμε έμφαση σε λαχανικά και φρούτα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως τα καρότα, τα ροδάκινα και οι γλυκοπατάτες. Να γνωρίζετε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά με βαθύ κίτρινο, πορτοκαλί και πράσινο χρώμα αποτελούν καλές πηγές βιταμινών.
  8. Μειώνουμε την κατανάλωση των απλών σακχάρων, όπως είναι η κοινή ζάχαρη. Η ζάχαρη αποτελεί βασικό πρόσθετο των επεξεργασμένων τροφίμων, για αυτό να ελέγχετε τις ετικέτες. Επίσης, να έχετε το νου σας για όρους όπως αμυλοσιρόπη, δεξτρόζη, φρουκτόζη και μαλτόζη, συστατικά τα οποία είναι, επίσης, απλά σάκχαρα.
  9. Πίνουμε αλκοόλ με μέτρο. Σύμφωνα με έρευνες, η μικρή έως μέτρια καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ δεν προκαλεί προβλήματα υγείας σε υγιή ενήλικα άτομα, με εξαίρεση τις έγκυες γυναίκες. Το ένα ποτό ισοδυναμεί με 330 mlμπύρα, ένα ποτήρι κρασί  (100ml) ή 45 ml οινοπνευματώδους ποτού 80 βαθμών (50%).
  10. Πίνουμε νερό για να εξασφαλίσουμε μια ικανοποιητική υδατική ισορροπία στο σώμα μας. Για το μέσο ενήλικα άνδρα και γυναίκα, οι ανάγκες ανά ημέρα είναι 2800 και 2000 ml αντίστοιχα. Σημείωση: Οι αναγραφόμενες ποσότητες και οι επιλογές των γευμάτων είναι ενδεικτικές και προσαρμόζονται ανάλογα με το στάδιο της ζωής και  τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου.

Αλέξανδρος Χάμος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Συνεργάτης Skin and Hair Medical CareBy Dr. Theocharis

Για να ενημερωθείτε περαιτέρω, καλέστε μας στο 210 9600930 και κλείστε το ραντεβού σας για να αποκτήσετε το δικό σας εξειδικευμένο πλάνο διατροφής, από την Skin and Hair.

#DrTheocharis #skinandhair #medicalcare #summer #nutritiontips#takecareofyou #eatwell #body #diet #glyfada