//Πώς να προστατέψουμε την ψυχική μας υγεία, από τον κορωνοϊό;

Πώς να προστατέψουμε την ψυχική μας υγεία, από τον κορωνοϊό;

Τις τελευταίες εβδομάδες βιώνουμε μια δεύτερη περίοδο εγκλεισμού στην χώρα μας, με σκοπό να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τις ευπαθείς ομάδες από την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε το ψυχικό και συναισθηματικό μας βάρος αυτή τη χρονική στιγμή. Πλέον προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο την απειλή της ασθένειας αλλά και μια νέα διαφορετικότητα στην καθημερινή μας  ζωή και τον τρόπο που λειτουργούσαμε μέχρι σήμερα. Σε κάθε αρνητική σκέψη κρατείστε στον αντίποδα τα θετικά, σκεφτείτε όλα αυτά για τα οποία «παλεύουμε» για να καταφέρουμε στο τέλος της διαδρομής να βγούμε νικητές! Και αυτό θα το πετύχουμε όλοι μαζί.

Παρότι όλοι κατανοούμε ότι η ζωή δεν είναι ποτέ προβλέψιμη και σταθερή αλλά συνεχώς μεταβάλλεται, το παρόν διάστημα δημιουργεί σε πολλούς από εμάς αρνητικά συναισθήματα, άγχος και στρες. Τα καθημερινά μας ερωτήματα: «Πώς θα με επηρεάσει η πανδημία του κορωνοϊού; Μήπως αρρωστήσω εγώ ή κάποιος από την οικογένεια μου; θα τα καταφέρουμε να βγούμε αλώβητοι; Θα έχω αύριο δουλειά;»

Για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες αυτές, ξεκινάμε την ημέρα μας με θετικές σκέψεις!

  1. Θυμηθείτε όλοι τις πραγματικές αξίες της ζωής και αισθανθείτε ευγνωμοσύνη γι’ αυτά που έχετε πετύχει!
  2. Μιλήστε στον εαυτό σας θετικά! Η διατήρηση της υψηλής αυτοεκτίμησης εν μέσω καραντίνας, είναι αυτή που θα σας κάνει να αισθανθείτε θετικά και αισιόδοξα για την επόμενη ημέρα!
  3. Διατηρείστε ένα καθημερινό πρόγραμμα και παραμείνετε σε εγρήγορση! Η διατήρησης μιας σταθερής καθημερινότητας, παρά την παραμονή σας στο σπίτι, σας βοηθάει να μην αισθάνεστε σε μεγάλο βαθμό την απότομη αλλαγή που έχει επιφέρει η καραντίνα. Με καθημερινές δραστηριότητες, όπως η σωματική άσκηση, η μαγειρική, το διάβασμα αλλά και η συχνή επικοινωνία με φίλους, συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα τηλεφωνικά ή και με βίντεοκλήσεις.
  4. Κρατείστε ένα «ημερολόγιο καραντίνας» και γράψτε τα όνειρα σας και τους μελλοντικούς σας στόχους.
  5. Δημιουργείστε μια καινούργια οικογενειακή παράδοση. Μια βραδιά ταινίας για μικρούς και μεγάλους, μια βραδιά γευσιγνωσίας ή ακόμη και ομαδικό παιχνίδι γνώσεων είναι μόνο μερικά από αυτά, που μπορείτε να εφαρμόσετε και να περάσετε ξέγνοιαστες στιγμές με άφθονο γέλιο.
  6. Αποφορτιστείτε από την τεχνολογία. Αφήστε για λίγο, στην άκρη το laptop και το tablet και αφιερώστε ποιοτικό χρόνο σε πράγματα που σας γεμίζουν και σας ευχαριστούν. Είναι η ευκαιρία που ψάχνατε να ξεκινήσετε κάτι αλλά ποτέ δεν είχατε αρκετό χρόνο.

Μην ξεχνάτε να αγαπάτε τον εαυτό σας, να τον φροντίζετε και τον προστατεύετε. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, με υπευθυνότητα και ψυχραιμία, να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν συντομότερα στην κανονική μας ζωή!