//Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2020 και Covid – 19

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2020 και Covid – 19

Η 14η Νοεμβρίου καθιερώθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία για τον Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη προς τιμήν του καναδού νομπελίστα γιατρού Frederick Banting.

Η ενημερωτική εκστρατεία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), αφιερώνει στους νοσηλευτές τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη, η ενημέρωσή του αναφορικά με τις επιπτώσεις της νόσου, καθώς και η ανάδειξη του ρόλου του εκπαιδευμένου νοσηλευτή στη διαχείρισή της από τον ασθενή.

Οι νοσηλευτές μέσα από το δικό τους «Παγκόσμιο Έτος Νοσηλευτών 2020», συμβάλλουν με ανιδιοτέλεια και υπέρμετρο σθένος στην υποστήριξη – ενδυνάμωση των Εθνικών Συστημάτων Υγείας και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας. Σκοπός τους είναι η αδιάλειπτη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας εν μέσω της πανδημίας COVID – 19 προς όλους τους πολίτες, στηρίζοντας ιδιαιτέρως τους ασθενείς με διαβήτη.

Μέσω του φετινού μηνύματος αναδεικνύεται και επισημαίνεται ο καταλυτικός ρόλος των νοσηλευτών σε ότι αφορά την ολιστική προσέγγιση του διαβήτη σε όλα τα επίπεδα παροχής υπηρεσιών υγείας, από την πρόληψη της νόσου στην κοινότητα, έως την εκπαίδευση για τη χρόνια διαχείριση της, τοποθετώντας αυτούς, στο κέντρο του «μπλε κύκλου», για την πρόληψη, την αγωγή και την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας απέναντι στο διαβήτη.

Στην ίδια φιλοσοφία και το μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF), «Οι νοσηλευτές κάνουν τη διαφορά στον Διαβήτη», επισημαίνοντας την ανάγκη εκπαίδευσης περισσότερων νοσηλευτών ώστε να βοηθούν τους ανθρώπους που ζουν με διαβήτη να κατανοήσουν και να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κατάστασή τους.

Σύμφωνα με τον IDF, σήμερα περισσότεροι από 460 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι ζουν με διαβήτη, παγκοσμίως, ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 578 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει για την έλλειψη 5,9 εκατομμυρίων νοσηλευτών σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζοντας ότι οι απόφοιτοι νοσηλευτές θα πρέπει να αυξηθούν κατά 8% ετησίως για να ξεπεραστεί το έλλειμμα έως το 2030.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕ, ομότιμος καθηγητής Παθολογίας και Μεταβολικών Παθήσεων ΕΚΠΑ, Γεώργιος Δημητριάδης, αναφερόμενος στον ρόλο του νοσηλευτή, σημείωσε ότι «ο ρόλος του εκπαιδευμένου νοσηλευτή στον σακχαρώδη διαβήτη είναι καθοριστικός, καθώς αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ γιατρού και ασθενή. Συμβάλλει στη βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων, στην καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση και τη μείωση των οξέων και χρόνιων επιπλοκών και κατ’ επέκταση των ημερών νοσηλείας.

Στους τρόπους αντιμετώπισης αναφέρθηκε η MD, PhD Μαγδαληνή Μπριστιάνου, ταμίας της ΕΔΕ, παθολόγος-διαβητολόγος, διευθύντρια Παθολογικής Kλινικής Γ. Ν. Λαμίας: «Για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη είναι αναγκαίες παρεμβάσεις που στοχεύουν σε εξατομικευμένες διατροφικές τροποποιήσεις, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τακτική ιατρική παρακολούθηση».

Στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, η Ε.Ν.Ε. συμμετέχει μέσω των μελών του Επιστημονικού Τομέα Ενδοκρινολογικής και Διαβητολογικής Νοσηλευτικής σε επιστημονικές εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα χαιρετίζει σε όλες τις εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το διαβήτη, οι οποίες θα λάβουν χώρα πανελλαδικά, με σημείο αναφοράς, τη συνεργασία της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ.) με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), κατά την οποία θα φωταγωγηθούν σε περισσότερους από 15 Δήμους της χώρας, συμβολικά κτίρια, μνημεία και τοπόσημα το βράδυ της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, στο πλαίσιο του παγκόσμιου project της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) «Shine A Light on Diabetes».

Η συμβολή του Δερματολόγου είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρώιμη διάγνωση του διαβήτη. Και αυτό γιατί μέσα από την ασθένεια εμφανίζονται σιγά-σιγά αλλαγές σε όλα τα όργανα, ενώ περισσότερο από το ένα τρίτο των διαβητικών στην πορεία της νόσου θα εμφανίσουν βλάβες του δέρματος. Οι αλλαγές του δέρματος μπορούν επίσης να είναι τα πρώτα κλινικά συμπτώματα μιας μεταβολικής διαβητικής διαταραχής.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν από φαγούρα και σκλήρυνση, μέχρι και μολύνσεις, ενώ, η μεγαλύτερη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα αποδυναμώνει τη δράση των κυττάρων που καταπολεμούν τις διάφορες λοιμώξεις.

Στις χρόνιες περιπτώσεις συνιστάται άμεση συνεργασία του Δερματολόγου με τον Ενδοκρινολόγο (όπως διαβητικό πόδι) με στόχο την καλή ποιότητα ζωής των ασθενών και συνεισφέρει στην βελτιστοποίηση της φροντίδας των ασθενών.

Για να ενημερωθείτε για ό,τι σχετικό σας απασχολεί ή να επισκεφθείτε τον Δερματολόγο Σωτήρη Θεοχάρη, μπορείτε να μας καλείτε στο 210 9600 930.

Οι επικαιροποιημένες οδηγίες της ΕΔΕ για την προστασία των διαβητικών εν μέσω της πανδημίας: https://bit.ly/3kFCjdv

Πηγές Άρθρου

https://bit.ly/32NJIBJ

https://bit.ly/35xmsJP