//Ο μόνος λόγος για να βγούμε από το σπίτι!

Ο μόνος λόγος για να βγούμε από το σπίτι!

Η εθελοντική αιμοδοσία  δεν είναι απλώς μια πράξη αγάπης, ανθρωπιάς και ελπίδας. Είναι η έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης και  της ανιδιοτέλειας προς τους συνανθρώπους μας. Η μέγιστη πράξη ευθύνης για να σωθεί μια ζωή! Ειδικά, στους χαλεπούς καιρούς, που διανύουμε εν μέσω κορωνοϊού, είναι χρέος όλων μας να ενισχύσουμε την αιμοδοσία, αναδεικνύοντας τη σημασία και την ανεκτίμητη αξία του εθελοντισμού.

Το τελευταίο διάστημα, οι μονάδες αιμοδοσίας των νοσοκομείων ήρθαν σε δυσχερή θέση καθώς η πανδημία οδήγησε στον φόβο των πολιτών να εισέλθουν στα νοσοκομεία, σύσταση που υποστηρίζεται και από όλους τους παγκόσμιους και εθνικούς φορείς υγείας (WHO, ΕΟΔΥ, Υπ. Υγείας) για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του Κορωνοϊού. Ως αποτέλεσμα, έχει επέλθει αναπόφευκτα σημαντική μείωση στην προσέλευση αιμοδοτών και οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας που χρειάζονται αίμα αυτήν την δύσκολη περίοδο. Η επιδημία του ιού SARS-CoV-2 που εξελίσσεται και στη χώρα μας αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην ασφάλεια των μεταγγιζομένων ασθενών λόγω της ελάττωσης των αποθεμάτων αίματος.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας με την καμπάνια «Δίνω αίμα στην εποχή του Covid -19» ενημερώνει αλλά και καλεί τους πολίτες να εξαλείψουν την επιφυλακτικότητα, τον φόβο και τον πανικό και να συνεχίσουν να προσφέρουν απλόχερο το δώρο της ζωής, το αίμα τους. Ειδικότερα, τονίζουν ό,τι ο κορωνοϊός είναι ένας αναπνευστικός ιός, μεταδιδόμενος με σταγονίδια. Δεν μεταδίδεται με το αίμα, το οποίο ελέγχεται για όλες τις άλλες ασθένειες, όπως κανονικά συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, με οργανωμένες εθελοντικές αιμοδοσίες, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας, αποστάσεις μεταξύ των ατόμων, μάσκες, γάντια κ.ά., οι αιμοδότες δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Γι’ αυτό, χρειάζεται ακόμη περισσότερη ενημέρωση για να μπορέσουμε να στηρίξουμε όλοι έμπρακτα το σύστημα δημόσιας υγείας, τους γιατρούς αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας.

Έκτακτη αιμοδοσία την Τετάρτη 1 Απριλίου στον Δήμο Γλυφάδας

Ο Δήμος Γλυφάδας διοργανώνει αύριο έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία, σε συνεργασία με το Ασκληπιείο Βούλας, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στο Παλαιό Δημαρχείο, κατόπιν ραντεβού.

Ο Δερματολόγος – Δερματοχειρουργός Σωτήρης Θεοχάρης ανέφερε σχετικά: «Οι ανάγκες για αίμα είναι, σήμερα, μεγαλύτερες παρά ποτέ. Ας βοηθήσουμε όλοι στο μέτρο, που μπορούμε τους συνανθρώπους μας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα υγείας. Οι εθελοντικές αιμοδοσίες, στις οποίες λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα με σεβασμό στους κανόνες και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, βοηθούν να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο αίμα, για αυτούς που το έχουν απόλυτη ανάγκη. Μένουμε σπίτι και βγαίνουμε μόνο για να δώσουμε αίμα. Για να χαρίσουμε ζωή.»