//Μήνυμα για την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2020

Μήνυμα για την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2020

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού, η οποία εορτάζεται την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου (24-30/04), αποσκοπεί στην ενημέρωση και προαγωγή της χρήσης των εμβολίων που προστατεύουν άτομα όλων την ηλικιών από διάφορες νόσους.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια ζωές σώζονται χάρη στον εμβολιασμό και αναγνωρίζεται ευρέως ως μία από τις πιο επιτυχημένες και αποδοτικές παρεμβάσεις υγείας, στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο φετινός εορτασμός, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19 έχει ειδικό βάρος και στρέφει ξανά την προσοχή της ανθρωπότητας στην αξία των εμβολίων.

H φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2020 βρίσκει ολόκληρη την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την ανεύρεση του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού. Ένα εμβόλιο, που ίσως χρειαστεί να το περιμένουμε αρκετά με αποτέλεσμα να μας βρει και ο επόμενος χειμώνας χωρίς το βασικό “όπλο” κατά του covid-19.

Φέτος καθώς η ανθρωπότητα δίνει πόλεμο ενάντια σε έναν νέο αόρατο εχθρό, μεταδίδουμε το μήνυμα ότι «Τα εμβόλια δουλεύουν για όλους».

Συγκεκριμένα, ο εμβολιασμός είναι ένας απλός, ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των ανθρώπων από ποικίλες ασθένειες, προτού έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όταν μας χορηγείται ένα εμβόλιο, τότε το ανοσοποιητικό μας σύστημα:  

  • Aναγνωρίζει το μικρόβιο που εισβάλλει, όπως ο ιός ή τα βακτήρια.
  • Παράγει αντισώματα. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες που παράγονται φυσικά από το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση των ασθενειών.
  • Χρησιμοποιεί τις φυσικές άμυνες του σώματός σας για να δημιουργήσει αντίσταση σε συγκεκριμένες λοιμώξεις και κάνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρότερο.
  • «Εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  • Θυμάται την ασθένεια και πώς να την καταπολεμήσει. Εάν στη συνέχεια εκτεθείτε στο μικρόβιο στο μέλλον, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να το καταστρέψει γρήγορα χωρίς να νοσήσει ο ασθενής.

Τα εμβόλια αποτελούν, επομένως, έναν ασφαλή και έξυπνο μηχανισμό που παράγει αντισώματα στο σώμα μας, χωρίς να προκαλεί ασθένεια.

Από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από λοιμώδη νοσήματα όπως τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, ηπατίτιδα Α και Β, γρίπη, γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και λοιμώξεις από HPV.

Τα περισσότερα εμβόλια χορηγούνται με ένεση, αλλά μερικά χορηγούνται από το στόμα ή ψεκάζονται στη μύτη.

Η καμπάνια #VaccinesWork for All επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο τα εμβόλια καθώς και τα άτομα που τα αναπτύσσουν, τα χορηγούν και τα λαμβάνουν είναι πρωταθλητές εμβολίων εργαζόμενοι για την προστασία της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι επαγγελματίες υγείας που διενεργούν εμβολιασμούς, οι γονείς που επιλέγουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους με τον εμβολιασμό καθώς και όσοι αναζητούν επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες τις οποίες διαχέουν στο κοινό, προάγουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο τον εμβολιασμό ως ασπίδα προστασίας για την υγεία.

Σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με νέες οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές έρχεται για να βοηθήσει τις χώρες να προστατεύσουν τις κρίσιμες υπηρεσίες ανοσοποίησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, έτσι ώστε να μην χαθεί έδαφος στον αγώνα κατά των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν από εμβόλια.

«Ο ΠΟΥ συνεργάζεται συνεχώς με συνεργάτες και επιστήμονες για να επιταχύνει την ανάπτυξη εμβολίων για το COVID-19, αλλά πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι προστατεύονται από εκείνες τις ασθένειες για τις οποίες υπάρχουν ήδη εμβόλια», δήλωσε η Δρ Katherine O’Brien, Διευθύντρια για ζητήματα εμβολιασμού.

Τα κρούσματα ασθενειών που μπορούν να προληφθούν από εμβόλιο θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά για τις κοινότητες και τα συστήματα υγείας που ήδη αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του COVID-19 και αυξάνουν ουσιαστικά την ασθένεια και τους θανάτους.

Όλες οι υπηρεσίες εμβολιασμού πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη σημασία τόσο της διασφάλισης της προστασίας των ανθρώπων από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, όσο και της ασφάλειας των κοινοτήτων και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Ο ΠΟΥ παρέχει μια σειρά οδηγιών για να βοηθήσει τις χώρες να διατηρήσουν με ασφάλεια βασικές υπηρεσίες υγείας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του COVID-19.

Συζητήστε με τον ιατρό σας για να μάθετε ποιοι εμβολιασμοί χρειάζονται για εσάς και την οικογένειά σας.