//Η διαχείριση του στρες, στις ημέρες του κορωνοϊού!

Η διαχείριση του στρες, στις ημέρες του κορωνοϊού!

Eίναι γεγονός ότι η επιδημία του κορωνοϊού (covid -19) έχει δημιουργήσει έντονο άγχος αλλά και αισθήματα φόβου στους ανθρώπους από όλες τις χώρες του κόσμου. Η καθημερινότητα των ελληνικών οικογενειών έχει αλλάξει ριζικά, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουμε τη χρονική διάρκεια αυτής της κατάστασης, η οποία επιφέρει έντονη συναισθηματική φόρτιση σε παιδιά και ενήλικες.

Στις τηλεφωνικές συνομιλίες ξεχειλίζει η αγωνία, ο φόβος και η ανησυχία των γονιών για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά από τον Covid-19. Η έως τώρα γνώση, που έχουμε για το νέο ιό, δείχνει ότι «σέβεται» τη μικρή ηλικία, που φαίνεται να εμφανίζει ηπιότερη κλινική εικόνα.

Τα τελευταία χρόνια γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι το stress ανεξάρτητα από την αιτία που το προκαλεί έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Ειδικότερα, οι αρνητικές συνέπειες αφορούν μεταξύ άλλων και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και αμυντικού συστήματος, ενώ οι αλλεργίες και οι δερματικές εκδηλώσεις συχνά επιδεινώνονται σε φάση άγχους.

Καθένας από εμάς, λειτουργεί και ανταποκρίνεται διαφορετικά στις κρίσεις. Θα πρέπει ωστόσο να θυμόμαστε ότι τα παιδιά αλλά και τα άτομα μεγάλης ηλικίας, που αποτελούν ευπαθείς ομάδες χρειάζονται ιδιαίτερο χειρισμό και ψυχολογική υποστήριξη στις δύσκολες μέρες, που διανύουμε.

Συμβουλές για γονείς

Τα παιδιά και οι έφηβοι σε μεγάλο βαθμό αντιδρούν με βάση το τι βλέπουν από τους γονείς μέσα στο σπίτι. Όταν οι ενήλικες μεταδίδουν ψυχραιμία, ηρεμία και σιγουριά, τότε βοηθούν τα παιδιά να βιώσουν την πρωτόγνωρη για όλους μας κρίση με λιγότερο άγχος.

Συχνά ξεχνάμε, ιδιαίτερα όσον αφορά στα μικρά παιδιά να ενημερώσουμε για την κρίση, και συγκεκριμένα την επιδημία με τον κορωνοϊό αφήνοντας το παιδί να ακούει συζητήσεις που συχνά το αγχώνουν χωρίς να καταλαβαίνει το νόημα αλλά μόνο να αισθάνεται την υποκείμενη ένταση.

Η σωστή προσέγγιση είναι να αφιερώσουμε χρόνο, να μιλήσουμε, να εξηγήσουμε με την κατάλληλη γλώσσα ή ζωγραφιές ή ότι άλλο μέσο σκεφτούμε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Φροντίζουμε να απαντάμε πάντα με ειλικρίνεια, στις ερωτήσεις των παιδιών και να τα διαβεβαιώνουμε ό,τι αν τηρήσουμε τα μέτρα που υποδεικνύουν οι ειδικοί επιστήμονες, δεν κινδυνεύουμε. Παράλληλα, φροντίζουμε να περιορίζουμε, όσο είναι δυνατόν, την πρόσβαση στην υπερπληροφόρηση ή και παραπληροφόρηση για τη νόσο.

Προσπαθούμε να κρατήσουμε στο μέτρο του δυνατού τη συνήθη ρουτίνα. Οργανώνουμε ένα πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης ή και επαφής με τη μαθησιακή δραστηριότητα ώστε το κλείσιμο του σχολείου να αποσυντονίσει λιγότερο την καθημερινότητα των παιδιών.

Μια καλή ιδέα για όλη την οικογένεια είναι, επίσης να γυμναζόμαστε όλοι έστω και εν μέσω καραντίνας! Δεν χρειάζεται το τέλος της αυτής της περιόδου να βρει τα παιδιά μας αλλά και εμάς, με πρόσθετο βάρος.

Κάποιοι από εμάς μπορεί να συναντήσουν μεγαλύτερα εμπόδια. Σημαντική υποστήριξη μπορούμε να βρούμε από τις τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης που έχουν ενεργοποιηθεί.

Δεν ξεχνάμε ότι παρά τον προσωπικό φόβο ή άγχος πρέπει να λειτουργούμε ως πρότυπο για τα παιδιά, τα μικρότερα και τα μεγαλύτερα. Ο εύκολος τρόπος είναι η ατομική απομόνωση, όπου κάθε μέλος της οικογένεια απασχολείται με μία ηλεκτρονική συσκευή παίζοντας ή σερφάροντας στα κοινωνικά δίκτυα. Ο δύσκολος τρόπος είναι το να μένουμε σπίτι περνώντας το χρόνο μας μαζί.

Ευχόμαστε ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε την περίοδο αυτή και θα επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς.

Επιμέλεια κειμένου

Βικτώρια Σιμιτζή Μυκονιάτη

Υπεύθυνη Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας

Skin and Hair Medical Care