//Η διατροφή μας μετά τις γιορτές.

Η διατροφή μας μετά τις γιορτές.

H γιορτή των Χριστουγέννων αποτελεί μια περίοδο χαλάρωσης ξενοιασιάς και απόλαυσης. Οι συχνές έξοδοι και οι συναντήσεις με συγγενείς και φίλους συνοδεύονται από λουκούλλεια γεύματα με αμέτρητες γεύσεις αλλά και πληθώρα θερμίδων. Αποτελεί συχνό, λοιπόν, φαινόμενο τις περιόδους εορτών να αφηνόμαστε και να επιστρέφουμε στην κανονικότητα με μερικά περιττά κιλά. Και εδώ, αρχίζει το άγχος και η βιασύνη προκειμένου να χάσουμε τα παραπανίσια κιλά, καταφεύγοντας πολύ συχνά σε δίαιτες «αποτοξίνωσης».

 Αρχικά ο όρος αποτοξίνωση, δεν ευσταθεί επιστημονικά, ενώ διατροφή ή και κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο το οποίο αποδεδειγμένα μέσω κλινικών ερευνών που απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα μας, δυστυχώς δεν υφίσταται. Ο οργανισμός μας είναι δέκτης τοξινών και επιβαρυντικών ουσιών μέσα από το περιβάλλον, τον τρόπο ζωής και διατροφής του, ενώ διαθέτει μηχανισμούς άμυνας και αποβολής αυτών, κυρίως μέσω του ήπατος και των νεφρών. Τι μπορούμε να κάνουμε διατροφικά όμως προκειμένου να ενισχύσουμε αυτή τη διαδικασία?

Καταναλώνουμε πολλά υγρά: Πίνουμε αρκετό νερό (2000ml/day γυναίκες, 2800ml/day άνδρες) το οποίο θα μας βοηθήσει να έχουμε μια σωστή υδατική ισορροπία. Επιπλέον το νερό συμμετέχει και είναι απαραίτητο για όλες τις βιοχημικές διεργασίες που γίνονται στον οργανισμό, ενώ βοηθάει στην απέκκριση των άχρηστων ουσιών μέσω των ούρων και των κοπράνων.

Αποφεύγουμε τα κακά λιπαρά οξέα: Αποφεύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά και trans λιπαρά οξέα τα οποία περιέχονται στα ολόπαχα κρέατα αλλά και σε επεξεργασμένα τρόφιμα και σνακς όπως τα έτοιμα φαγητά ή τα πατατάκια. Επιπλέον, ανακουφίζουμε τον οργανισμό από πιθανά φουσκώματα ή τυμπανισμούς.

Αποφεύγουμε τη ζάχαρη σε όλες της τις μορφές: Είναι η χειρότερη και πιο επιβαρυντική μορφή υδατάνθρακα. Δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στον οργανισμό μας, παρά κενές θερμίδες και λίπος.

Τρώμε πολλά και συχνά γεύματα. Αποφεύγουμε να αφήνουμε το στομάχι μας χωρίς τροφή για πολλές ώρες, καθώς με αυτόν τον τρόπο ελέγχουμε την όρεξή μας,  προλαβαίνουμε την πείνα μας και αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση τροφής.

Δίνουμε έμφαση σε φρούτα και λαχανικά. Παρέχουν πολλά αντιοξειδωτικά στον οργανισμό και φυσικά πολλές βιταμίνες και ενέργεια.

Προτιμάμε ολικής αλέσεως και πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα: Πέρα από το ότι περιέχουν πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, βοηθάνε στην καταπολέμηση και της δυσκοιλιότητας.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος και αν είναι ο διατροφικός μας στόχος, αναζητούμε τη λύση μέσω ενός εξειδικευμένου διατροφολόγου, ώστε να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα με ασφαλή και υγιεινό τρόπο, ακολουθώντας ένα εξατομικευμένο, σχεδιασμένο για τις δικές μας ανάγκες, διατροφικό πλάνο.

Θερμές ευχές για ένα Ευτυχισμένο και γεμάτο υγεία νέο έτος!!

Αλέξανδρος Χάμος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc

Συνεργάτης Skin and Hair Medical Care