//Ενημερωθείτε για τον κορονοϊό ιό

Ενημερωθείτε για τον κορονοϊό ιό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει συναγερμό με επίσημη ανακοίνωσή του, για τον νέο κορονοϊό ιό, ο οποίος έχει προκαλέσει ανησυχία καθώς και οι γνώσεις των επιστημόνων για αυτόν είναι περιορισμένες. Η επιδημία του εκδηλώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς και μέχρι στιγμής σε κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Κίνα, στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα, ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα, τη στενή επαφή ή το βήχα και στην πλειοψηφία των καταγεγραμμένων περιστατικών, ο ιός προκαλεί ήπια ασθένεια. Πυρετός, βήχας, θωρακικό άλγος, δύσπνοια είναι τα κύρια συμπτώματα. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία και οργανική ανεπάρκεια. Μόνο το 3% των προσβεβλημένων ασθενών, έως τώρα, έχει μοιραία κατάληξη. Συγκριτικά, η θνησιμότητα από τον ιό sars ήταν 10%. Η πλήρης συμπεριφορά του ιού ωστόσο δεν έχει ακόμη καταγραφεί.

Ο ιός ανήκει σε μία ευρεία κατηγορία ιών, τους κορονοϊούς οι οποίοι στον άνθρωπο προκαλούν συνήθως ήπια νόσο του τύπου του κοινού κρυολογήματος. Διάφορες μορφές κορονοϊών ωστόσο συγγενείς με τους ανθρώπινους κορονοϊούς προσβάλλουν μια ευρεία κατηγορία πτηνών και θηλαστικών.

Ως κυριότερα μέτρα πρόληψης ενάντια στον ιό, συστήνονται, η αποφυγή μη αναγκαίων ταξιδιών προς την Κίνα, η καθημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας, η αποφυγή επαφής με ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, των πτηνών και των αδέσποτων ζώων και μην καταναλώνετε ακατέργαστα και ωμά κρέατα, η αποφυγή με αρρώστους από εμπύρετα σύνδρομα.

Παράλληλα, φροντίστε να πλένετε συχνά και με επιμέλεια τα χέρια σας, με αντισηπτικό σαπούνι και φροντίστε να θωρακίζετε τον μηχανισμό άμυνας του οργανισμού σας με ορθή διατροφή, άσκηση και αποφυγή καθιστικής ζωής.

Πηγή: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας