//Διατροφή στις διακοπές!

Διατροφή στις διακοπές!

Έφτασε ο Αύγουστος και όσοι δεν έχουμε ήδη απολαύσει τις διακοπές μας, ετοιμάζουμε βαλίτσες για τους αγαπημένους μας καλοκαιρινούς προορισμούς. Σε περιόδους διακοπών είναι σύνηθες να επηρεάζεται το βάρος μας και να επιστρέφουμε με επιπλέον κιλά στις βαλίτσες μας. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε την άνοδο των κιλών και να μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε ξεκούραστοι με γεμάτες μπαταρίες αλλά χωρίς επιπλέον βάρος.

Το πρωινό

Το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Όπως και στην καθημερινότητά μας έτσι και στις διακοπές φροντίζουμε να τρώμε ένα πλήρες πρωινό που θα μας εξασφαλίσει την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας.

Ενδεικτικές επιλογές:

  • Άπαχο γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και μέλι
  • Άπαχο γάλα και ένα τοστ με γαλοπούλα – τυρί – λαχανικά
  • Αυγά βραστά με ψωμί ολικής άλεσης και 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • Ομελέτα ποσέ με ασπράδια και λαχανικά με λίγο ψωμί ολ. Άλεσης και 1 ποτήρι φυσικό χυμό ή φρούτα
  • Άπαχο γάλα και 2 φρυγανιές με μέλι ή/και ταχίνι

Τα ενδιάμεσα Γεύματα

Φρούτα, χυμοί και ελαφριά σνακ πρέπει να είναι οι βασικές επιλογές μας. Τα γεύματα αυτά θα μας κρατήσουν χορτάτους και ενυδατωμένους ενάντια στις υψηλές θερμοκρασίες της περιόδου και θα μας βοηθήσουν να προλάβουμε την «πείνα» μας αλλά και μια ενδεχόμενη διατροφική «παρεκτροπή».

Κυρίως γεύματα

Φροντίζουμε να κάνουμε υγιεινές επιλογές. Προτιμάμε τα κρέατά μας να είναι ψητά και όχι τηγανιτά, όπως και το ψάρι με τα θαλασσινά. Φροντίζουμε να καταναλώνουμε σαλάτα σε κάθε κυρίως γεύμα και προσέχουμε τις συνολικές ποσότητες φαγητού.

Το αλκοόλ

Όλοι έχουμε ενδεχομένως στο μυαλό μας την εικόνα μας σε μια παραλία, παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και στο χέρι μας ένα δροσιστικό καλοκαιρινό κοκτέιλ. Δεν γίνεται να μην πιούμε το κοκτέιλ που τόσο περιμέναμε  ή το αγαπημένο μας ποτό , μπορούμε όμως να κάνουμε επιλογές οι οποίες θα μας «στοιχίσουν» λιγότερο. Ειδικά όσον αφορά τα κοκτέιλ φροντίζουμε να μην αναμιγνύουμε πολλά ποτά, αποφεύγουμε να προσθέτουμε αναψυκτικά και αν είναι δυνατόν δεν βάζουμε ζάχαρη.

Υγρά και νερό

Ο βασικός κανόνας 10 ποτήρια νερό ανά ημέρα θα πρέπει να αποτελεί τη βάση, την ελάχιστη ποσότητα νερού που θα πρέπει να καταναλώνουμε ανά ημέρα. Η ποσότητα αυτή πρέπει να αυξάνει κάτω από  θερμές συνθήκες, όπως όταν βρισκόμαστε στην παραλία για πολλές ώρες. Επιπλέον του νερού, θα πρέπει να προτιμάμε να πίνουμε χυμούς και να καταναλώνουμε φρούτα μέσα στην ημέρα, εξασφαλίζοντας επαρκή υδάτωση και ισορροπία υγρών.

Ας χαρούμε το καλοκαίρι και όλες τις απολαύσεις που το συνοδεύουν χωρίς απαγορεύσεις και αυστηρούς περιορισμούς, φροντίζοντας να κάνουμε υγιεινές διατροφικές επιλογές !!!

Καλές διακοπές και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!!!