//Διατροφή στην περίοδο της νηστείας.

Διατροφή στην περίοδο της νηστείας.

Η περίοδος της νηστείας για πολλούς, πέρα από πνευματική ανάγκη, αποτελεί και μια ευκαιρία για στροφή στην υγιεινή διατροφή με στόχο την απώλεια βάρους ή τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή προκειμένου να μην υπάρχει έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, καθώς και για να ελέγξουμε το βάρος μας.

Πιο συγκεκριμένα:

Λόγω της απαγόρευσης κατανάλωσης κρεατικών και ψαριού, παρουσιάζεται ανεπαρκής πρόσληψη σε θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, η βιταμίνη Β 12 και η βιταμίνη D.

Επιπλέον, πολλές φορές παρατηρείται το γεγονός της αύξησης του βάρους σε περίοδο νηστείας και αυτό συμβαίνει λόγω της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης τροφίμων, κυρίως από την κατηγορία των υδατανθράκων.

Επομένως, για να εξασφαλίσουμε επαρκή πρόσληψη και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών αλλά και για να αποφύγουμε την αύξηση του βάρους, μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποιες πρακτικές συμβουλές όπως:

  • Επιλέγουμε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο όπως: Θαλασσινά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, σουσάμι και ξηρούς καρπούς, ενώ για να αυξήσουμε την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου (σίδηρος από τρόφιμα φυτικής προέλευσης) καταναλώνουμε τις συγκεκριμένες τροφές συνδυαστικά με μια καλή πηγή βιταμίνης C ( π.χ εσπεριδοειδή, φράουλες, χυμοί, πιπεριές, μπρόκολο).
  • Επιλέγουμε τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές ασβεστίου (π.χ ταχίνι, αποξηραμένα φρούτα, θαλασσινά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά), ενώ για να μην επηρεαστεί η απορρόφησή του, αποφεύγουμε στο ίδιο γεύμα την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν τανίνες, καφεΐνη, οξαλικό και φυτικό οξύ (π.χ χόρτα, σπανάκι , ξηροί καρποί, κακάο, τσάι, ολ. άλεσης τρόφιμα). Φροντίζουμε λοιπόν, να καταναλώνουμε τις παραπάνω ομάδες τροφίμων με διαφορά λίγων ωρών μεταξύ τους.
  • Αποφεύγουμε την αλόγιστη κατανάλωση υδατανθράκων( π.χ πατάτες, ρύζι μακαρόνια, ψωμί, κριθαράκι), ενώ φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε την πρόσληψη πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, κάνοντας τους κατάλληλους συνδυασμούς (π.χ φακόρυζο, όσπρια με ψωμί, ψωμί με φυστικοβούτυρο).

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η νηστεία δεν αποτελεί κατάλληλη πρακτική για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, όπως εγκύους, παιδιά και εφήβους, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται σε ιδιαίτερες καταστάσεις υγείας.

Καλή Σαρακοστή και Καλό Πάσχα σε όλους!

Αλέξανδρος Χάμος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Συνεργάτης Skin and Hair Medical Care