//Διατροφή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων!

Διατροφή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων!

Οι γιορτές των Χριστουγέννων αποτελούν ίσως τις πιο αγαπημένες γιορτές μικρών και μεγάλων και αποτελούν μια ευκαιρία να μοιραστούμε στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ένα κομμάτι των γιορτών που οι περισσότεροι προσμένουμε να απολαύσουμε είναι οι γλυκές λιχουδιές και τα νόστιμα φαγητά που συνοδεύουν αυτές τις ημέρες. Μπορούμε να απολαύσουμε τους  πειρασμούς χωρίς να μας «στοιχίσει» τελικά?

Η σημασία του πρωινού

Το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Φροντίζουμε να είναι πλούσιο και παράλληλα θρεπτικό. Πολλές φορές γνωρίζοντας ότι πλησιάζει μεσημεριανό με αγαπημένα φαγητά, απέχουμε από το πρωινό και το ενδιάμεσο, προκειμένου να φάμε κάτι παραπάνω. Είναι όμως μια λάθος τακτική διότι τις περισσότερες φορές καταλήγουμε σε «διατροφικά ακατάλληλες» επιλογές αλλά και οι ποσότητες, που καταναλώνουμε είναι πολύ μεγαλύτερες. Επιπλέον, επιβαρύνουμε και το πεπτικό μας σύστημα.

Τα ενδιάμεσα γεύματα

Η σημασία της κατανάλωσης των ενδιάμεσων γευμάτων είναι μεγάλη, ιδιαίτερα τις συγκεκριμένες ημέρες. Καταναλώνοντας σνακ ενδιάμεσα από τα γεύματα βοηθάμε τον μεταβολισμό μας και καταφέρνουμε να αποφεύγουμε καταστάσεις έντονης πείνας.  Έτσι, λίγο πριν το λουκούλλειο γεύμα φροντίζουμε να έχουμε καταναλώσει προηγουμένως ένα σνακ (π.χ δύο φρούτα ή 1 χυμό και 1 ποτήρι νερό), έτσι ώστε να μειώσουμε το αίσθημα της πείνας και να αποφύγουμε την υπερβολή.

Το μεσημεριανό και το βραδινό

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής είθισται το μεσημεριανό να είναι πιο «πλήρες» θερμιδικά απ’ ότι το βραδινό μας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντιστρέφουμε τα γεύματα μεταξύ τους, αναλόγως με το πότε μας περιμένει το «τραπέζι».  Αφού λοιπόν καθίσουμε στο τραπέζι με τους πειρασμούς καλό θα είναι να επιλέξουμε από τα τρόφιμα που μας αρέσουν ώστε να μην στερηθούμε, προσέχοντας όμως την ποσότητα και όσο χωράει στο πιάτο μας (προσοχή στο πιάτο…).

Κατανάλωση αλκοόλ


Οι γιορτινές ημέρες συνεπάγονται ημέρες διασκέδασης με φίλους και συγγενικά πρόσωπα, ίσως θα βγείτε με μεγαλύτερη συχνότητα από ότι στην καθημερινότητα και στο βάθος έρχεται και το ρεβεγιόν… Η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί μια συνήθεια που συνοδεύει τις εξόδους και τις συναθροίσεις μας, όμως για να μη μας συνοδεύουν, μετά τις γιορτές, επιπλέον νούμερα στη ζυγαριά, θα πρέπει να είμαστε και εδώ προσεκτικοί. Προσπαθούμε λοιπόν να μένουμε στο ένα ποτήρι κρασί ή μπύρας ή αλκοολούχου ποτού (την ημέρα του ρεβεγιόν το ρίχνουμε έξω και πίνουμε δύο…).

Άσκηση

Είτε μείνετε στην Αθήνα είτε θα περάσετε τις γιορτινές ημέρες στη επαρχία, μην ξεχνάτε την άσκηση. Είναι κατανοητό ότι οι διακοπές είναι αφορμή για ξεκούραση και χαλάρωση, σκεφτείτε όμως και το μετά. Το να εκμεταλλευτείτε λίγο από τον χρόνο της ημέρας προκειμένου να κάνετε έναν περίπατο ή ένα σπόρ με την παρέα σας, όχι μόνο θα σας διασκεδάσει, αλλά θα διατηρήσει τη φόρμα σας και θα σας βοηθήσει να μην πάρετε κιλά.

Οι γλυκιές αμαρτίες

Χριστούγεννα σημαίνουν μελομακάρονα, βασιλόπιτα και κουραμπιέδες. Τα γλυκά έχουν την τιμητική τους, μπορούμε να τα απολαύσουμε αρκεί όμως να μην υπερβάλλουμε. Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με το πρωινό μας ή τα ενδιάμεσα γεύματα, φροντίζουμε όμως στα υπόλοιπα γεύματα, να είμαστε «διατροφικά συνεπείς».  Ένα κομμάτι δεν θα μας κάνει κακό, ενώ δεν πρέπει να λειτουργούμε ενοχικά όταν τα καταναλώνουμε και ακολουθούμε τη σειρά των  γευμάτων μας όπως πρέπει.

Από το άγχος μας να μην πάρουμε βάρος τις γιορτινές ημέρες πολλές φορές καταφεύγουμε σε τακτικές που όχι μόνο δεν είναι διατροφικά σωστές, αλλά επιπλέον μας οδηγούν στο αντίθετο από το επιθυμητό, αποτέλεσμα. Φροντίστε να απολαύσετε τα Χριστούγεννα δοκιμάζοντας νόστιμα φαγητά και λιχουδιές χωρίς να στερηθείτε, διατηρώντας όμως ένα ισορροπημένο και σωστά δομημένο διατροφικό πλάνο.

Όποιος και αν είναι ο διατροφικό σας στόχος, πολλές ευχές για πανέμορφα Χριστούγεννα και ένα ευτυχισμένο και γεμάτο υγεία νέο έτος !!!

Αλέξανδρος Χάμος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc

Συνεργάτης Skin and Hair Medical Care