//Διατροφή και υγεία των μαλλιών

Διατροφή και υγεία των μαλλιών

Ένας υγιής οργανισμός, γεμάτος ενέργεια μας κάνει να εκπέμπουμε ζωντάνια και ομορφιά. Πολλές φορές, όμως,  η εικόνα μας μπορεί να προδίδει ανισορροπίες, ελλείψεις ή ακόμα και προβλήματα υγείας. Το ίδιο ισχύει και για τα μαλλιά. Η τριχόπτωση, ο ρυθμός ανάπτυξης, η πιτυρίδα και η  σταθερότητα των μαλλιών για παράδειγμα, μπορεί να υποδηλώνουν την έλλειψη κάποιου θρεπτικού συστατικού.

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για τη σωστή θρέψη των μαλλιών καθώς βοηθάει στην ανάπτυξη της τρίχας αλλά και στη διατήρηση της υγείας της. Πάμε να δούμε πιο συγκεκριμένα ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που παίζουν καθοριστικό ρόλο:

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ 

Οι τρίχες αποτελούνται κατά 90% από κερατίνη που αποτελεί ένα είδος πρωτεΐνης. Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες συμβάλει στην καλύτερη ανάπτυξη της τρίχας διατηρώντας την σταθερή, συμμετέχοντας στην σωστή θρέψη των θυλάκων των τριχών.

Που τις συναντάμε: 

  • Ζωικής προέλευσης(κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά) 
  • φυτικής προέλευσης(όσπρια, ξηροί καρποί, δημητριακά και ορισμένα λαχανικά όπως μανιτάρια κ.α).

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α 

Η βιταμίνη Α παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ομαλή ανάπτυξη των κυττάρων όπως και αυτών του τριχωτού της κεφαλής. Η μειωμένη πρόσληψη της βιταμίνης μεταξύ άλλων, μπορεί να προκαλέσει πτώση των μαλλιών , ξηρότητα  θαμπάδα ή να τα κάνει πιο εύθραυστα.

Που τη συναντάμε:

  • Συκώτι, 
  • Βούτυρο, 
  • Γαλακτοκομικά πλούσια σε λίπος, 
  • Αυγά, 
  • Φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα (τομάτα, βερίκοκο, πεπόνι , μάνγκο).

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

H βιταμίνη Cείναι απαραίτητη για την ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου , της πρωτεΐνης που αποτελεί βάση όλων των συνδετικών ιστών. Αποτελεί λοιπόν, βάση και του ιστού του τριχοθυλακίου από το οποίο παράγεται και αναπλάθεται η τρίχα.  Επιπλέον, η αντιοξειδωτική της δράση προσφέρει στα κύτταρα της τρίχας προστασία από τις ελεύθερες ρίζες καθυστερώντας την πρόωρη γήρανση των μαλλιών.

Πού τη συναντάμε

  • Στα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά:
  • Πιπεριά
  • λάχανο
  • ντομάτα
  • μαϊντανός
  • κουνουπίδι
  • μπρόκολο
  • εσπεριδοειδή
  • ακτινίδιο
  • φράουλα
  • ροδάκινο

ΒΙΟΤΙΝΗ 

Η βιοτίνη είναι μια βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Bκαι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τρίχας, ενώ η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Φαίνεται ότι θεραπείες που περιλαμβάνουν χορήγηση βιοτίνης βοηθάνε στην αποκατάσταση της ομαλής ανάπτυξης των μαλλιών.

Πού τη συναντάμε:

  • Τυρί
  • Γάλα
  • Κρόκος αυγού
  • Ξηροί καρποί
  • μπανάνα

ΦΥΛΛΙΚΟ Ή ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ 

Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητη βιταμίνη για τον πολλαπλασιασμό και τη συντήρηση των τριχοθυλακίων. Παράλληλα, συμμετέχει στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας. Άτομα με  έλλειψη φυλλικού οξέος φαίνεται να εμφανίζουν αυξημένη τριχόπτωση, η οποία μετριάζεται ή καταστέλλεται με τη χορήγηση επαρκών ποσοτήτων φυλλικού.

Που τη συναντάμε:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Εντόσθια
  • Εσπεριδοειδή
  • όσπρια

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12

Δρα «συνεργικά» με το φυλλικό οξύ συμβάλλοντας στην ομαλή ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων και συγκεκριμένα στη σύνθεση της αιμογλοβίνης της οποίας βασικός ρόλος είναι να μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς, μεταξύ των οποίων και των μαλλιών. Έτσι σε πιθανή ανεπάρκεια αυτών,  η διοχέτευση οξυγόνου  και αίματος στους ιστούς των τριχοθυλακίων είναι μειωμένη, με αποτέλεσμα τη κακή θρέψη της τρίχας. Έτσι τα μαλλιά μας γίνονται εύθραυστα, αδύναμα καιθαμπά.

Που τη συναντάμε: 

  • Στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, ιδιαίτερα στα εντόσθια 
  • Σετρόφιμα που έχουν υποστεί βακτηριακή ζύμωση , πχ γαλακτοκομικά προϊόντα. 

ΣΙΔΗΡΟΣ

Όπως με τη B12 και το φυλλικό οξύ σε πιθανή ανεπάρκεια σιδήρου(π.χ αναιμία) η παροχέτευση οξυγόνου στους ιστούς των τριχοθυλακίων είναι μειωμένη με αντίστοιχες αρνητικές συνέπειες για τα μαλλιά.

Που τον συναντάμε:

  • Θαλασσινά
  • συκώτι και άλλα εντόσθια
  • όσπρια
  • σύκα
  • πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Ο σίδηρος χαρακτηρίζεται από χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα (χαμηλό ποσοστό απορρόφησης στο έντερο).Κρέας και ψάρια χαρακτηρίζονται από υψηλή βιοδιαθεσιμότητα του μετάλλου(20-25%) ενώ τα φυτικής προέλευσης από χαμηλή(1-5%).

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

Αποτελεί απαραίτητο ιχνοστοιχείο για το ανθρώπινο οργανισμό, ενώ αποτελεί μια από τις βασικές  μονάδες της κερατίνης. Εμφανίζει δράση κατά της τριχόπτωσης μέσω της αναστολής ενός ενζύμου το οποίο όταν υπάρχει σε υψηλές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Ακόμα, παρουσιάζει αντιοξειδωτικές ιδιότητες προστατεύοντας τη τρίχα από τις ελεύθερες ρίζες.

Που τον συναντάμε:

  • Σε γενικές γραμμές όλες οι δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνη παρέχουν επαρκείς ποσότητες. 

Η βιοδιαθεσιμότητα του ψευδαργύρου είναι υψηλότερη στα ζωικής προέλευσης προϊόντα παρά στα φυτικής, επειδή στα τελευταία ο ψευδάργυρος δεσμεύεται από τις φυτόλες.

Παραπάνω αναφέραμε τα βασικά θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την υγεία των μαλλιών μας καθώς και διαιτητικές πηγές τους. Φροντίζουμε λοιπόν να εξασφαλίζουμε επάρκεια σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, στα πλαίσια πάντα μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής,  προς όφελος και της γενικής υγείας του οργανισμού μας.

Αλέξανδρος Χάμος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc

Συνεργάτης Skin and Hair Medical Care