//Διατροφή και κυτταρίτιδα

Διατροφή και κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα αποτελεί ένα από τα πιο συχνά ζητήματα, που απασχολούν τις περισσότερες γυναίκες. Υπολογίζεται, ότι εμφανίζεται στο 85% των ενήλικου γυναικείου πληθυσμού! Μπορεί, ωστόσο, η διατροφή να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ή και στη πρόληψή της;

Ουσιαστικά η κυτταρίτιδα εμφανίζεται, ύστερα, από εναπόθεση λίπους και νερού ανάμεσα στον υποδόριο ιστό και το δέρμα. Αυτό προκαλείται λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος στις περιοχές αυτές, με αποτέλεσμα ο συνδετικός ιστός του δέρματος να χάνει την ελαστικότητά του και να αποκτάει τη χαρακτηριστική εικόνα του «φλοιού του πορτοκαλιού». Εμφανίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού και σπανιότερα στους άνδρες, σε παχύσαρκα άτομα αλλά και σε ισχνά. Η κυτταρίτιδα χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες, τη Γενικευμένη κυτταρίτιδα που εμφανίζεται κυρίως σε παχύσαρκα άτομα και την εντοπισμένη κυτταρίτιδα που εμφανίζεται περισσότερο σε μη παχύσαρκα άτομα.

Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί στα περισσότερα σημεία του δέρματος, ενώ στις γυναίκες εμφανίζεται κυρίως στα εξής σημεία:

  • Γλουτοί
  • Μηροί
  • Στήθος
  • Γάμπες
  • Γόνατα
  • Κοιλιά
  • Μπράτσα

Στους άνδρες εμφανίζεται κυρίως σε:

  • Στη κοιλιακή χώρα
  • Θώρακα
  • Μπράτσα
  • Δελτοειδείς μύες

Ας δούμε. διατροφικά, ποιοι είναι οι παράγοντες που θα μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε την κυτταρίτιδα.

Αποφυγή «κακών» λιπαρών οξέων

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας παίζουν τα λιπαρά οξέα και ιδιαίτερα τα κορεσμένα. Η κατανάλωση πολλών λιπαρών, μέσω της διατροφής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους και ταυτόχρονη αύξηση του λιπώδη ιστού στο σώμα μας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου των λιποκυττάρων με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της κυτταρίτιδας. Όσο πιο μικρά σε όγκο λιποκύτταρα τόσο καλύτερη και η όψη του δέρματος. Επομένως, αποφεύγουμε τα πολύ λιπαρά κρέατα, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, τις κρέμες γάλακτος, τα τηγανιτά και γενικά τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά αλλά και πολλές θερμίδες. Προτιμάμε τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά όπως τα ψάρια, τη γαλοπούλα και το κοτόπουλο αλλά και τρόφιμα πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο.

Μέτρια χρήση αλατιού

Η υψηλή κατανάλωση αλατιού προκαλεί κατακράτηση νερού και συμμετέχει άμεσα στη δημιουργία κυτταρίτιδας. Αποτελεί θρεπτικό συστατικό το οποίο περιέχεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα χωρίς να το γνωρίζουμε και η επιπλέον προσθήκη πρέπει να μετριάζεται. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφίμων όπως τα διάφορα σνακς, τα πατατάκια ,οι αλατισμένοι ξηροί καρποί και οι διάφορες κονσέρβες, που αποτελούν πηγές υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.

Προσοχή στους απλούς υδατάνθρακες

Η ζάχαρη και τα προϊόντα αυτής, θα πρέπει να μειωθούν σε μια προσπάθεια για βελτίωση της κυτταρίτιδας. Η περιεκτικότητα της ζάχαρης σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι σχεδόν μηδενική, ενώ μετά τη κατανάλωσή της, η γλυκόζη (μορφή με την οποία αποθηκεύεται) ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου με αποτέλεσμα η περίσσια αυτών να αποθηκεύεται με τη μορφή λιπαρών οξέων στο σώμα μας. Άρα προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τους απλούς υδατάνθρακες με σύνθετους υδατάνθρακες.

Απλοί, «κακοί υδατάνθρακες» – παραδείγματα

  • Πίτες
  • Αναψυκτικά με προσθήκη ζάχαρης
  • Κουλουράκια με βούτυρο
  • Κρουασάν
  • Ντόνατς
  • Γλυκίσματα

Σύνθετοι, «καλοί υδατάνθρακες» – παραδείγματα

  • Ζυμαρικά ολ. άλεσης
  • Ψωμί ολ.αλέσεως, σικάλεως
  • Δημητριακά ολ. άλεσης, σικάλεως
  • Αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη
  • Ρύζι Basmati
  • Ξηροί καρποί
  • Φρούτα
  • Λαχανικά

Αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών

Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση καθώς με τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα αντιοξειδωτικά και τις φυτικές ίνες  που περιέχουν συμβάλλουν σημαντικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, ενώ μειώνουν και την κατακράτηση. Σημαντικό ρόλο, επίσης, παίζουν και στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Κατανάλωση νερού

Αποτελεί απαραίτητο συστατικό για όλες τις διεργασίες του μεταβολισμού ενώ μεταξύ άλλων, διευκολύνει την απορρόφηση και τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών, ορμονών, ανοσοποιητικών παραγόντων καθώς και την απέκκριση  άχρηστων ουσιών από τον οργανισμό. Φροντίζουμε, λοιπόν, να πίνουμε αρκετό νερό για να εξασφαλίσουμε μια ικανοποιητική υδατική ισορροπία στο σώμα μας (8-10 ποτήρια/ημέρα).

Σημείωση: Οι αναγραφόμενες ποσότητες και οι όποιες συμβουλές είναι ενδεικτικές, και προσαρμόζονται ανάλογα με το στάδιο της ζωής και  τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου.

Αλέξανδρος Χάμος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc

Συνεργάτης Skin and Hair Medical Care