//Αντιγήρανση και Διατροφή

Αντιγήρανση και Διατροφή

Το ελιξίριο της ζωής αποτελεί διακαή πόθο των περισσοτέρων από εμάς, ενώ  αποτελεί και αντικείμενο έρευνας της παγκόσμιας επιστήμης. Δυστυχώς δεν έχει ανακαλυφθεί, ακόμα, υπάρχουν όμως τρόποι για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να καθυστερήσει τα σημάδια του γήρατος και να «ξανανιώσει». Η διατροφή αποτελεί έναν από αυτούς τους τρόπους.

Φροντίζουμε λοιπόν:

  1. Να παρέχουμε στον οργανισμό μας επαρκή ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών.

Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν ουσίες που είτε παράγονται ενδογενώς από τον οργανισμό μας είτε τις προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Οι ουσίες αυτές αντιδρούν με τις ελεύθερες ρίζες  τις οποίες δεσμεύουν και τις εμποδίζουν να επιτεθούν στα κύτταρά μας. Επομένως, όσο πιο καλά εξοπλισμένοι είμαστε με αντιοξειδωτικά τόσο καλύτερη είναι η αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού μας. Επιπλέον, η λήψη αντιοξειδωτικών μπορεί να προλαμβάνει πολλές ασθένειες όπως διάφορες μορφές καρκίνου, πρόωρη γήρανση του δέρματος κ.α. 

Πηγές αντιοξειδωτικών

  • Φρούτα: Οι βιταμίνες και τα φλαβονοειδή που περιέχουν εμφανίζουν αντιοξειδωτική δράση. Π. χ βιτ C, A και β –καροτένιο
  • Λαχανικά: Επίσης περιέχουν βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση αλλά και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το λυκοπένιο της ντομάτας.
  • Ελαιόλαδο:Περιέχει πολυφαινόλες αλλά και βιτ. Ε, ενισχύοντας την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού.
  • Κόκκινο κρασί:Σύμφωνα με έρευνες  προστατεύει το γενετικό υλικό από την οξείδωση και ευνοεί τη καρδιαγγειακή λειτουργία.
  • Τσάι:Η καφεΐνη οι τανίνες και οι πολυφαινόλες ενισχύουν αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.
  • Σοκολάτα :Όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητά της σε κακάο , τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει.

2. Να έχουμε μια ορμονική ισορροπία.

Υπάρχουν ορμόνες οι οποίες παράγονται από τον οργανισμό και σύμφωνα με έρευνες φαίνεται να συμμετέχουν στους μηχανισμούς γήρανσής και να επηρεάζουν τον ρυθμό της(αυξητική ορμόνη, μελατονίνη, τεστοστερόνη, Οιστρογόνα – προγεστερόνη κα.). Η παραγωγή ορμονών μειώνεται με το πέρας του χρόνου και για το λόγο αυτό, στο χώρο της επιστημονικής κοινότητας παρατηρείται η πρακτική αποκατάστασης ορμονών , μια πρακτική η οποία ,ωστόσο, χρίζει περεταίρω διερεύνησης, για το κατά πόσο είναι ασφαλής και δεν ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε διατροφικά προκειμένου να ενισχύσουμε την ορμονική μας ισορροπία?

  • Φροντίζουμε να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης: Οι ημερήσιες συστάσεις κατανάλωσης για τον γενικό πληθυσμό είναι από 0,8 – 1γρ/κιλό σωματικού βάρους/ημέρα, και φροντίζουμε να  καταναλώνουμε άπαχα κρέατα και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.
  • Καταναλώνουμε «καλά» λιπαρά οξέα.
  • Αποφεύγουμε τη ζάχαρη σε όλες της μορφές καθώς και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες
  • Καταναλώνουμε περισσότερα Φρούτα και λαχανικά

3. Να διατηρούμε το βάρος μας σε υγιή επίπεδα.

Μελέτες που αφορούν βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα θερμιδικού περιορισμού στους ανθρώπους αποδεικνύουν την ύπαρξη πολλαπλών οφελών για την υγεία. Μεταξύ άλλων, ο περιορισμός των θερμίδων φάνηκε ότι αποτρέπει πολλές ηλικιακές αρρώστιες όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά, ενώ παρέχει προστασία κατά των αυτοάνοσων διαταραχών όπως ο διαβήτης. Φροντίζουμε λοιπόν να διατηρούμε το βάρος μας σε υγιή επίπεδα, χωρίς να υιοθετούμε πρακτικές ακραίων και εξαντλητικών προγραμμάτων διατροφής ώστε να εξασφαλίζουμε επάρκεια και ισορροπία θρεπτικών συστατικών.

Στο άκουσμα των όρων γήρανση ή  αντιγήρανση η σκέψη των περισσότερων  από εμάς μας παραπέμπει αυτόματα στην ομορφιά και την όψη μας, όπως για παράδειγμα την εικόνα του σώματός μας, του προσώπου ή του δέρματος. Η διαδικασία της γήρανσης σίγουρα έχει επίδραση στα παραπάνω, δεν είναι όμως μόνο ο χρόνος  που τα  φθείρει. Ίσως θα έπρεπε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας περισσότερο στη πρόληψη και αντιμετώπιση των ασθενειών και τη διατήρησης μιας καλής υγείας. Εξασφαλίζοντας αυτά, σίγουρα θα βελτιωθεί και η όψη μας

Σημείωση: Οι αναγραφόμενες ποσότητες και οι επιλογές των γευμάτων είναι ενδεικτικές, και προσαρμόζονται ανάλογα με το στάδιο της ζωής και  τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου.

Αλέξανδρος Χάμος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc

Συνεργάτης Skin and Hair Medical Care