//“Ανορθόδοξες δίαιτες”, αντισταθείτε!

“Ανορθόδοξες δίαιτες”, αντισταθείτε!

«Χάστε γρήγορα και ανώδυνα τα περιττά κιλά αποκλείοντας συγκεκριμένες τροφές » … «Χάστε το λίπος της κοιλιάς σε χρόνο ρεκόρ»… «Αδυνατίστε τρώγοντας όση πρωτεΐνη θέλετε » … «Αφαιρέστε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας και χάστε άμεσα το περιττό βάρος»…«Τέρμα οι καταπιεστικές δίαιτες, εμπιστευτείτε τα συμπληρώματα διατροφής για γρήγορη και ξεκούραστη απώλεια κιλών»

Μερικοί από τους αμέτρητους ευφάνταστους τίτλους που μας υπόσχονται απώλεια κιλών γρήγορα και ανώδυνα. Όλοι μας θα έχουμε ήδη ακούσει ή ακόμα και επιχειρήσει να ακολουθήσουμε ένα «πρόγραμμα διατροφής» βασιζόμενο στις παραπάνω υποσχέσεις. Στην προσπάθειά μας χάσουμε τα περιττά κιλά είναι πολλές φορές εύκολο και δελεαστικό να παρασυρθούμε και να καταλήξουμε σε μια ανορθόδοξη πρακτική η οποία μπορεί οδηγήσει σε αδικαιολόγητη οικονομική σπατάλη αλλά ακόμα χειρότερα και σε πολλά προβλήματα υγείας.

Πώς όμως ξεχωρίζουμε τις ανορθόδοξες δίαιτες

Γρήγορη απώλεια κιλών: Είναι ίσως το σημαντικότερο και συνηθέστερο δέλεαρ που χρησιμοποιείται για να μας πείσουν. Προσοχή όμως, καθώς μια γρήγορη απώλεια κιλών έχει αποδειχθεί ότι δεν μας βοηθάει στο να διατηρήσουμε τα απολεσθέντα κιλά, ενώ μεταξύ άλλων, μπορεί να προκαλέσει και ανεπιθύμητη απώλεια μυϊκού βάρους.

Αποκλεισμός τροφίμων: Μία ισορροπημένη διατροφή επιτάσσει κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων εξασφαλίζοντας επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Πρέπει να καταναλώνουμε από όλες τις ομάδες τροφίμων χωρίς να αποκλείουμε τροφές από το διαιτολόγιό μας. Μια πρακτική αποκλεισμού τροφίμων, όχι μόνο δεν θα μας βοηθήσει να χάσουμε και να διατηρήσουμε τα κιλά μας, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις βασικών θρεπτικών συστατικών, οι οποίες ενδέχεται να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία μας.

Συμπληρώματα διατροφής: Πρακτικές αντικατάστασης γευμάτων από σκευάσματα που υπόσχονται γρήγορη απώλεια αλλά και ευκολία στην εφαρμογή τους. Εκτός των ενδεχόμενων κινδύνων που μπορεί να ελλοχεύουν για την υγεία μας, μία από τις βασικότερες συνέπειες τέτοιου είδους πρακτικών είναι η έλλειψη «διατροφικής εκπαίδευσης» . Μια προσπάθεια απώλειας κιλών πρέπει να έχει ως βασικό στόχο να εκπαιδεύσει τον διαιτώμενο διατροφικά, ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται την παρασκευή και την επιλογή των γευμάτων του, στοχεύοντας σε μόνιμα και υγιή αποτελέσματα.

Κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους μπορεί να μοιάζει πολλές φορές δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Σκεπτόμενοι αυτό είναι πολύ εύκολο να παραπλανηθείτε και να οδηγηθείτε σε λανθασμένες πρακτικές.

Ακολουθώντας όμως μια ισορροπημένη διατροφή πάντα συμβουλευόμενοι εξειδικευμένο διαιτολόγο – διατροφολόγο θα εξασφαλίσετε έναν υγιεινό τρόπο απώλειας και επαρκή διατροφική εκπαίδευση προκειμένου να διατηρήσετε τα απολεσθέντα κιλά. Έτσι, λοιπόν, για να αντιμετωπίσετε το τοπικό πάχος ή να χάσετε βάρος, εμπιστευθείτε τον ειδικό διατροφολόγο, ο οποίος μετά από εξέταση και αξιολόγηση του προσωπικού σας ιστορικού θα σας κατευθύνει στο ιδανικό για εσάς διατροφικό πρόγραμμα.

Αλέξανδρος Χάμος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc

Συνεργάτης Skin and Hair Medical Care