//Μεταμόσχευση μαλλιών. Η προσοχή στραμμένη στη δότρια περιοχή.

Μεταμόσχευση μαλλιών. Η προσοχή στραμμένη στη δότρια περιοχή.

Με άρθρο, που δημοσιεύει η ISHRS, σχετικά με τον χειρουργικό σχεδιασμό μιας μεταμόσχευσης μαλλιών, τονίζεται ότι η χειρουργική αυτή πράξη οφείλει να πραγματοποιείται μετά από ολοκληρωμένη διάγνωση της αλωπεκίας,συνεκτιμώντας παράγοντες, που επηρεάζουν την αύξησή της, στο μέλλον. 

Μεταξύ άλλων, οι ιατροί εξειδικευμένοι στις μεταμοσχεύσεις τριχών, οφείλουν να συνυπολογίζουντη μελλοντική απώλεια μαλλιών του ασθενούςαλλά και να φροντίζουν για την ορθή του εκπαίδευση, όσον αφορά στην αγωγή κατά της τριχόπτωσης, που θα ακολουθήσει. 

Ένα βασικό κριτήριο που οφείλουν να εξετάσουν οι ιατροί είναι η διαθεσιμότητα και οι ικανότητες της δότριας περιοχής, της περιοχής που βρίσκεται στο πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής και στα πλάγια και η οποία ενδέχεται να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Είναι, λοιπόν, σημαντικό ο ιατρός να τη διαχειριστεί προσεκτικά. Αυτό απαιτεί ο ιατρός να υιοθετήσει μια πιο συντηρητική προσέγγιση όσον αφορά τη χρήση της, έτσι ώστε η περιοχή να διατηρηθεί άθικτη για μελλοντικές ανάγκες. 

Μέσα από επιστημονικές έρευνες, έχει μελετηθεί ότι 1 στους 6 ασθενείς (16,6%) που παρουσιάστηκαν με αλωπεκία τύπου NorwoodIV, η αλωπεκία αυτή εξελίχθηκε αργότερα στο στον τύπο NorwoodVII, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και η ηλικία του ασθενούς. Η εξέταση αυτών των παραγόντων είναι σημαντική κατά τον καθορισμό ενός χειρουργικού σχεδιασμού μεταμόσχευσης μαλλιών. 

Η αποτυχία του ιατρού να αναγνωρίσει και να διατηρήσει ανέπαφα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δότριας περιοχής δεν προεξοφλεί την ολιστική αποτυχία της χειρουργικής πράξης αλλά, οπωσδήποτε επιφέρει ένα κατώτερο ποιοτικά αποτέλεσμα.  

Πηγή

Article “Controversies” by Russell Knudsen

Hair Transplantation Forum International (official publication of ISHRS) 

July /August 2019