//Απώλεια μαλλιών σε νεαρή ηλικία. Η μεταμόσχευση είναι η απάντηση;

Απώλεια μαλλιών σε νεαρή ηλικία. Η μεταμόσχευση είναι η απάντηση;

την Αυγούστου 12, 2019

Η απώλεια μαλλιών είναι γενικά απροσδόκητη, όταν συμβαίνει σε νεαρή ηλικία. Παράλληλα, όταν συμβεί πριν από την ηλικία των 21 ετών, μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό σοκ, για τους άνδρες, ηλικίας 15 έως 20 ετών. Από τα πρώτα σημάδια τριχόπτωσης, που ενδέχεται να εμφανιστούν είναι η αραίωση στην κροταφική περιοχή της μετωπικής γραμμής, πάνω από τα φρύδια και στις δύο πλευρές της κορυφής. Ο νέος μπορεί, επίσης, να παρατηρήσει υπερβολική απώλεια, όταν χτενίζει ή λούζει τα μαλλιά του. Ακόμη και όταν η τριχόπτωση είναι κληρονομικής προέλευσης, το φαινόμενο αυτό δεν είναι σε καμιά περίπτωση, ευχάριστο για έναν νέο άντρα.

Τι πρέπει να κάνει ένας νέος αν αρχίσει να χάνει τα μαλλιά πριν από την ηλικία των 21 ετών;

Ένα καλό πρώτο βήμα είναι η επίσκεψη σε έναν ειδικό Δερματολόγο και εξειδικευμένο στην αποκατάσταση των παθήσεων του τριχωτού.  Ο Δερματολόγος ακολουθεί τις δεοντολογικές κατευθυντήριες γραμμές που καθιστούν τις ανάγκες του ασθενούς, πρωταρχικές στην μέριμνά του.

Ο ανήλικος με τριχόπτωση δεν πρέπει να «ωθείται» σε οιαδήποτε βιαστική απόφαση σχετικά με την αποκατάσταση των μαλλιών του, ειδικά όταν πρόκειται για χειρουργική επέμβαση. Παράλληλα, η συμμετοχή του γονέα ή νόμιμου κηδεμόνα, στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, επιλύει ζητήματα νομικής ευθύνης και συμβάλλει στη στήριξη τους ασθενούς. Η στενή υποστήριξη των γονέων είναι σημαντική για την επιτυχία οποιασδήποτε θεραπείας συνιστάται σε ανήλικους.

Η χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών, μπορεί τελικά να είναι η ορθότερη προσέγγιση για έναν νεαρότερο ασθενή, αλλά, εν τω μεταξύ προτιμάται μια ενδιάμεση προσέγγιση με φαρμακευτική αγωγή αποκατάστασης μαλλιών, εγκεκριμένη από τον FDA.

Πριν καθοριστεί το εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο για κάθε πάθηση αλωπεκίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχει καθορίσει ο Δερματολόγος την αιτία απώλειας τριχών. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως παθογόνοι, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών υγείας, της διατροφής και της γενετικής. Σημειώστε ότι, η βιαστική θεραπεία πριν από τη διάγνωση μπορεί να είναι αναποτελεσματική και αντιπαραγωγική.

Αρχικά, ο πρώτος στόχος του ιατρού είναι να τον ενημερώσει σωστά τον ασθενή σχετικά με τα αίτια, την εξέλιξη και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της απώλειας μαλλιών του καθώς και να τον εκπαιδεύσει στην εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας για την δική του περίπτωση.

Μια προσωρινή επιλογή που συχνά συνιστάται από τους ειδικούς Δερματολόγους για την αποκατάσταση μαλλιών είναι η μη χειρουργική θεραπεία με μινοξιδίλη (Rogaine®) και finasteride (Propecia®), τα μόνα φάρμακα αποκατάστασης μαλλιών που έχουν εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι αντιμετωπίζουν, επιτυχώς, την απώλεια μαλλιών.

Η θεραπεία με minoxidil και finasteride μπορεί να επιβραδύνει την τριχόπτωση και να δώσει την εμφάνιση περισσότερων τριχών με την επαναφορά της πυκνότητας στα μικροσκοπικά θυλάκια τρίχας. Η επιβράδυνση της εξέλιξης της τριχόπτωσης, πριν και μετά την ηλικία των 21 ετών, αυξάνει τις πιθανότητες για μια επιτυχημένη μεταμόσχευση μαλλιών μερικά χρόνια αργότερα.

Μετά από 12 μήνες θεραπείας και παρακολούθησης, ο ιατρός μπορεί στη συνέχεια να επανεξετάσει το τριχωτό της κεφαλής, για να διαπιστώσει εάν υπήρξε πρόοδος και επανέκφυση τριχών ή αν τα φάρμακα βοήθησαν στην επιβράδυνση της τριχόπτωσης.

Εάν ο ιατρός αποφασίσει ότι η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με βάση τη σοβαρότητα της απώλειας τρίχας, ο χειρουργός μπορεί να προβεί σε μεταμόσχευση μαλλιών. Καλό θα είναι, οι ασθενείς να επιλέγουν για τη μεταμόσχευση μαλλιών τους, ιατρούς – μέλη της ISHRS (International Hair Restoration Society) που είναι οι κατεξοχήν εκπαιδευμένοι, εξειδικευμένοι και έμπειροι στη χειρουργική αποκατάσταση αλωπεκιών.

Πηγές:

www.ishrs.org

YOUNG MALE HAIR LOSS, August 2012

EARLY HAIR LOSS – THE YOUNG PATIENT, June 2015