//Μήπως ο Covid – 19 προκαλεί τριχόπτωση;

Μήπως ο Covid – 19 προκαλεί τριχόπτωση;

Αν μάθαμε κάτι από την πανδημία του ιού, είναι ότι πρέπει να περιμένουμε το απροσδόκητο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογία (AAD), έχει παρατηρηθεί ότι οι  ασθενείς αναπτύσσουν αξιοσημείωτη τριχόπτωση, μετά την ανάρρωση τους από το ιό COVID-19. Ειδικότερα, μήνες μετά την ανάρρωση τους, από τον κορωνοϊό, πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι τα μαλλιά τους πέφτουν σε μεγάλο βαθμό.

Η τριχόπτωση που αναπτύσσουν πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, μπορεί να μην είναι τόσο απροσδόκητη. Παρακάτω θα εξηγήσουμε το γιατί.

Η προσωρινή απώλεια μαλλιών είναι φυσιολογική μετά από πυρετό ή ασθένεια. Ο πυρετός είναι ένα κοινό σύμπτωμα του COVID-19. Επομένως, λίγους μήνες μετά από την ασθένεια και έχοντας υποστεί υψηλό πυρετό, πολλοί άνθρωποι βλέπουν αισθητή τριχόπτωση.

Τελογονική απόπτωση τριχών (Telogen Effluvium): Υπερβολική απώλεια τριχών, η οποία οφείλεται στην πρόωρη έναρξη της τελογενούς φάσης.

Ενώ πολλοί άνθρωποι το θεωρούν αυτό ως απώλεια μαλλιών, στην πραγματικότητα οφείλεται στην πρόωρη έναρξη της τελογενούς φάσης της τρίχας. Συμβαίνει όταν περισσότερες τρίχες από το κανονικό εισέρχονται ταυτόχρονα στη φάση αποβολής (telogen) του κύκλου ζωής της ανάπτυξης των μαλλιών. Ένας πυρετός ή ασθένεια μπορεί να οδηγήσει περισσότερες τρίχες στη φάση απόρριψης.

Η περίοδος αυτή μπορεί να διαρκέσει έξι έως εννέα μήνες. Οι περισσότεροι άνθρωποι στη συνέχεια βλέπουν τα μαλλιά τους να αρχίζουν να φαίνονται κανονικά και να σταματήσουν να πέφτουν.

Σε μια έκθεση, που κυκλοφόρησε από το περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας στις 10 Δεκεμβρίου, πέντε γιατροί εξέτασαν τα ποσοστά της τελογονικής απόπτωσης τριχών, μια αναστρέψιμη κατάσταση που προκαλεί την αποβολή μαλλιών μετά από μια αγχωτική εμπειρία, σε τμήματα δερματολογίας στο Metropolitan Hospital του Μανχάταν και Νοσοκομείο Coney Island στο Μπρούκλιν. Τα δύο νοσοκομεία «δίχτυ ασφαλείας» εξυπηρετούν φυλετικά διαφορετικές γειτονιές, που υπέφεραν από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, λόγω COVID-19, της Νέας Υόρκης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν αύξηση πάνω από 400% στη φάση telogen effluvium, μεταξύ 1ης Μαρτίου και 31 Αυγούστου, σε σύγκριση με τα προδημικά κρούσματα μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου 2019 και 29 Φεβρουαρίου 2020. Η μελέτη έδειξε μια ιδιαίτερα σημαντική αύξηση των περιπτώσεων του telogen effluvium μεταξύ Ιουλίου και τον Αύγουστο — περίπου τρεις έως τέσσερις μήνες μετά την εμπειρία της Νέας Υόρκης στην πρώτη μεγάλη αύξηση του COVID-19. «Η φάση telogen effluvium συνήθως δεν εμφανίζεται στην αρχή μια αγχωτικής κατάστασης. Τρεις έως τέσσερις μήνες μετά το πέρας της ασθένειας», εξηγεί ο Allison Britt Kimmins, MD.

Επομένως, ακόμα και αν δεν έχετε αναπτύξει ποτέ πυρετό ή COVID-19, ενδέχεται να εξακολουθείτε να βλέπετε υπερβολική τριχόπτωση. Το συναισθηματικό στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια τριχών, μεγαλύτερη από το φυσιολογικό. Ενώ βλέπετε τα μαλλιά σας να πέφτουν, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να απομακρύνετε το άγχος. Μόνο όταν τελειώσει το άγχος θα σταματήσει η υπερβολική τριχόπτωση.

Τα μαλλιά τείνουν να επιστρέφουν στο φυσιολογικό ρυθμό.

Όταν η αιτία της εξάλειψης των μαλλιών σας οφείλεται σε πυρετό, ασθένεια ή στρες, τα μαλλιά τείνουν να επανέρχονται στο φυσιολογικό. Απλά πρέπει να τους δώσετε χρόνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τα μαλλιά τους να ανακτήσουν την κανονική τους πληρότητα εντός έξι έως εννέα μηνών.

Στην περίπτωση, όπου εμφανίσετε εξάνθημα, κνησμό στο τριχωτό της κεφαλής ή αίσθημα καύσου, πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό Δερματολόγο, ο οποίος θα σας εξετάσει και θα δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για την θεραπεία, που σας ταιριάζει.

Πηγές Άρθρου

https://bit.ly/3aRh6wg

https://bit.ly/38HTOpV