//Μήπως θέλεις να αφαιρέσεις το τατουάζ σου;

Μήπως θέλεις να αφαιρέσεις το τατουάζ σου;

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της αμερικανικής εταιρείας δερματοχειρουργικής  το 50% των ατόμων που έχουν κάνει τατουάζ επιθυμεί την αφαίρεσή του, ενώ το 70% το έχει μετανιώσει μετά το πέρας 5 ετών.

Οι προηγούμενες μέθοδοι αφαίρεσης τατουάζ, όπως είναι η χειρουργική αφαίρεση,  η κρυοπηξία και η δερμοαπόξεση αποτελούσαν επώδυνες και εργώδεις μεθόδους, έχοντας παράλληλα αυξημένο κίνδυνο για δημιουργία ουλών ή/και χηλοειδών. Χάρη στην εξέλιξη των επιστημονικών δεδομένων, σήμερα μπορούμε να απαλλαγούμε από ανεπιθύμητα τατουάζ, που παλαιότερα θεωρούνταν ανεξίτηλα, με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Εάν σκέφτεστε να αφαιρέσετε το τατουάζ σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα εξελιγμένα Q-switched lasers, βασιζόμενα στην αρχή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης έρχονται να δώσουν μία λύση ασφαλή και αποτελεσματική. Η δέσμη του laser απορροφάται από τα χρωμοφόρα του τατουάζ, τα οποία θρυμματίζονται, φαγοκυτταρώνονται και απομακρύνονται δια της λεμφικής οδού.

Στην πρότυπη δερματολογική κλινική Skin and Hair Medical Care διαθέτουμε το Q Switced laser Alex Trivantage, το οποίο μειώνει αισθητά την πιθανότητα δημιουργίας ουλών και σημαδιών αφήνοντας το περιβάλλον δέρμα άθικτο.

Από τι εξαρτάται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας?

 Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα μετά από μία laser αφαίρεση tattoo. Κάποιοι από αυτούς περιλαμβάνουν την παλαιότητα του tattoo, τα χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί, το βάθος διείσδυσής τους στο δέρμα, το σημείο του σώματος στο οποίο έχει γίνει το tattoo, η συμμόρφωση του ιδίου του ατόμου που υπόκειται στην αφαίρεση κ.ά.. Εξαιρετικά σημαντικούς παράγοντες αποτελούν επίσης το ιατρικό σας ιστορικό, η ενδεχόμενη λήψη φαρμάκων, η δυνατότητα επούλωσης τραυμάτων, η προδιάθεση του δέρματος για υπερτροφικές ουλές-χηλοειδή, παράγοντες που μπορούν να αξιολογηθούν μόνο από το Δερματολόγο σας, ο οποίος θα καθορίσει τόσο το αν είστε κατάλληλος υποψήφιος για την εν λόγω θεραπεία όσο και τον αριθμό των συνεδριών που θα χρειαστούν για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος.

Συνεπώς, είναι λαθεμένη η αντίληψη ότι ένα tattoo μπορεί να αφαιρεθεί με ασφάλεια σε κάποιο κατάστημα tattoo ή spa.

Είναι επώδυνη η αφαίρεση τατουάζ  με laser;

Η αφαίρεση τατουάζ με laser μπορεί να είναι επώδυνη. Γι’ αυτό και ο δερματολόγος σας μπορεί να σας συστήσει την εφαρμογή τοπικής αναισθητικής κρέμας πριν τη θεραπεία.

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τα αποτελέσματά μου;

Βεβαίως! Καταρχάς, η συμμόρφωση στον αριθμό και τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των συνεδριών, που προτείνονται από το Δερματολόγο σας, είναι καθοριστικής σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα. Κάποιες φορές, λόγω των υψηλών προσδοκιών για ταχεία εξάλειψη του tattoo τους, οι ασθενείς διακόπτουν τη θεραπεία πριν την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του δερματολόγου σας σχετικά με τη φροντίδα που πρέπει να ακολουθείτε στο σπίτι μετά από κάθε συνεδρία.

Μπορώ να αφαιρέσω το τατουάζ μου με κάποια κρέμα αφαίρεσης tattoo;

Σύμφωνα με την American Academy of Dermatology, ο FDA προειδοποιεί τους καταναλωτές σχετικά με τις κρέμες αφαίρεσης tattoo, ότι δεν υπάρχουν δεδομένα ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Επιπλέον, τα προϊόντα αυτά περιέχουν συχνά ισχυρά οξέα που μπορούν να βλάψουν το δέρμα, προκαλώντας εξάνθημα, έγκαυμα ή ακόμη και μόνιμη ουλή.