//Covid-19 και ηλιακή ακτινοβολία

Covid-19 και ηλιακή ακτινοβολία

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (American Academy of Dermatology) με επίσημη ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η παραδοσιακή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τον νέο COVID-19.

Η παραπληροφόρηση αυτή μπορεί να ενθαρρύνει το κοινό να εκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία ή και το solarium, αυξάνοντας εγγενώς τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Η υπέρμετρη, όμως, έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, και επομένως στις υπεριώδες ακτίνες UVA και UVB προκαλεί παρενέργειες όχι μόνο στο δέρμα, αλλά ακόμη στα μάτια ή και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας.

Συγκεκριμένα για το δέρμα, οι παρενέργειες είναι άμεσες όπως το έγκαυμα, και απώτερες όπως η πρόωρη γήρανση και o καρκίνος του δέρματος.

Ο οργανισμός επισημαίνει, παράλληλα, τα προβλήματα υγείας είναι πολύπλοκα και περιλαμβάνουν πολλούς παράγοντες. Τονίζει, δε, ότι η μη προστατευμένη έκθεση σε επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο ή από ένα solarium είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της θανατηφόρας μορφής, μελάνωμα.

Και, καθώς όλοι απολαμβάνουμε τον καλό καιρό των τελευταίων ημερών και την εξωτερική άσκηση ενώ τηρούμε τις κοινωνικές αποστάσεις, συνιστούμε σε όλους σας να προστατεύετε το δέρμα σας και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος ακολουθώντας αυτές τις απλές οδηγίες:

  • Αναζητήστε σκιά και φροντίστε να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ των ωρών 11π.μ.-3 μ.μ. επειδή η υπεριώδης ακτινοβολία στο χρονικό αυτό διάστημα είναι εντονότερη.
  • Φορέστε προστατευτικά ρούχα, που να καλύπτουν το δέρμα σας αλλά και καπέλα και γυαλιά ηλίου.
  • Μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε αντηλιακή προστασία, με ανθεκτικότητα στο νερό και SPF 30 ή υψηλότερο για όλους τους τύπους δέρματος.
  • Μείνετε μακριά από τα κρεβάτια solarium.

Συνιστούμε σε όποιον εμφανίζει συμπτώματα COVID-19 να εξετάζεται αμέσως και να ακολουθεί τις οδηγίες του ιατρού του και να μην εφαρμόζει μη αποδεδειγμένες θεραπείες στο σπίτι. Εάν έχετε απορίες σχετικά με το πώς να προστατευθείτε από την υπεριώδη ακτινοβολία, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο 210 9600 930 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@skinandhair.gr

Πηγή Άρθρου

American Academy of Dermatology

https://bit.ly/2SahImr