//Ο Hugh Jackman μας μιλά για τον καρκίνο του δέρματος

Ο Hugh Jackman μας μιλά για τον καρκίνο του δέρματος

Ο πολυβραβευμένος Αυστραλός ηθοποιός Huhg Jackman μιλά ανοιχτά για τον καρκίνο του δέρματος. Η περιπέτεια του με τον καρκίνο έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα το 2013 όταν παρατήρησε ένα παράξενο σημάδι στη μύτη του. Τότε, δεν του έδωσε σημασία γιατί πίστευε ότι είχε χτυπήσει κατά τη διάρκεια γυρισμάτων μιας ταινίας. Από τότε έχει πραγματοποιήσει 5 χειρουργικές επεμβάσεις και προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους θαυμαστές του σε όλον τον κόσμο για την σημασία της πρόληψης και της εξέτασης.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Αυστραλός ηθοποιός δημοσίευσε, πάλι, ένα βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μετά από δεύτερη βιοψία, που πραγματοποίησε σε δύο χρόνια. Κάλεσε τους θαυμαστές του να ελέγξουν το δέρμα τους. «Δυο επισημάνσεις… κάντε συχνά δερματικούς ελέγχους, μη νομίζετε ότι δεν θα συμβεί σε εσάς και, πάνω από όλα, παρακαλώ, φορέστε αντηλιακό.»

Ο Jackman δεσμεύεται με δηλώσεις του να προβεί σε κάθε ενέργεια που θα βοηθούσε να αυξηθεί η ενημέρωση του γενικού πληθυσμού, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε μια επόμενη ανάρτηση του, εξηγεί “Είμαι χαρούμενος, εάν με μια μου ανάρτηση, υπενθυμίσω σε κάποιον από εσάς να επισκεφθεί τον δερματολόγο του.” Η συμβουλή του Τζάκμαν για την αποφυγή μιας μάχης όπως αυτή είναι απλή: φορέστε αντηλιακό.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC) είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος, με περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια περιστατικά να διαγιγνώσκονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC) σχεδόν ποτέ δεν εξαπλώνεται πέρα ​​από την αρχική θέση του όγκου, και το ποσοστό ίασης μετά από χειρουργική επέμβαση είναι πάνω από 95% στις περισσότερες περιοχές του σώματος.

Ο Δερματολόγος – Δερματοχειρουργός Σωτήρης Θεοχάρης μας αναφέρει σχετικά: “Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο συχνότερος κακοήθης όγκος του ανθρώπινου δέρματος. Είναι συνήθως καλής πρόγνωσης και μεθίσταται σπανιότατα, με το ποσοστό να κυμαίνεται από 0,0028% μέχρι 0.1%. Η συχνότητα εμφάνισης μεταστάσεων αφορά  εκτεταμένα, ελκωτικά και κυρίως, παραμελημένα βασικοκυτταρικά καρκινώματα. Για το λόγο αυτό, η πρόληψη αλλά και η έγκαιρη διάγνωση είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Μην αμελείτε τις συχνές και τακτικές διαγνωστικές εξετάσεις στον δερματολόγο, μην αμελείτε την φροντίδα και προστασία του δέρματος με την χρήση αντηλιακού και άλλων φωτοπροστατευτικών μέσων, μην αψηφείτε τον ήλιο και την επιβλαβή του δράση στο δέρμα σας. Ο στόχος μας στην Skin and Hair είναι να σας ενημερώσουμε και να σας κατευθύνουμε στο πώς θα προστατέψετε το δέρμα σας. Το 90% των μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος όπως το BCC σχετίζονται με τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Αυτό σημαίνει ότι, με τις σωστές συμπεριφορές, είναι επίσης γενικά αποτρέψιμες οι μεταστάσεις της νόσου.”

Δρ. Σωτήρης Θεοχάρης

Η Skin and Hair στέκεται αρωγός στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού διαρκώς. Μέσα από ιατρικά άρθρα, ενημερωτικές δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, video και ό,τι άλλο μέσο διαθέτει, ο Δρ. Σωτήρης Θεοχάρης και η ομάδα του έχουν ως στόχο να διαδώσουν το μήνυμα, παντού. Και το μήνυμα είναι απλό. “Μην αψηφείτε τον καρκίνο του δέρματος, γιατί και εκείνος δεν αψηφεί εσάς.”