//Μελάνωμα: μένουμε σπίτι και αυτοεξεταζόμαστε!

Μελάνωμα: μένουμε σπίτι και αυτοεξεταζόμαστε!

Η καμπάνια «μένουμε σπίτι» αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να αυτοεξεταστούμε με στόχο την πρώιμη ανίχνευση και πρόληψη του μελανώματος. Μετά την τακτική εξέταση του δέρματος από ειδικό Δερματολόγο αλλά και την ορθή εφαρμογή των κανόνων αντιηλιακής προστασίας, η αυτοεξέταση αποτελεί ένα ακόμη μέτρο στη φαρέτρα προστασίας από τον καρκίνο του δέρματος και ειδικότερα του μελανώματος.

Συγκεκριμένα, στην περίοδο της κοινωνικής απομάκρυνσης, που διανύουμε, καλό είναι να προβαίνετε σε αυτοεξέταση του δέρματός σας, σε όλη του την επιφάνεια, από το τριχωτό της κεφαλής μέχρι και τις άκρες των ποδιών σας. Με τον τρόπο αυτόν, μπορείτε να παρακολουθείτε τυχόν αλλαγές στους υπάρχοντες σπίλους ή την εμφάνιση νέων στο σώμα σας. Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος θεωρείται εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη για την ίαση του ασθενούς.

Η δερματολογική κλινική Skin and Hair Medical Care με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κρισιμότητα των περιστάσεων και των δύσκολων ωρών, που διανύει η χώρα μας, σας ενημερώνει καθημερινά για διάφορα ζητήματα, που σας απασχολούν. Είναι η προτεραιότητά μας, να σας κρατάμε συντροφιά και να σας ενημερώνουμε σωστά για οτιδήποτε σχετικό με το δέρμα αλλά και να σας μεταδίδουμε τη θετική μας ενέργεια για να περάσει όσο το δυνατόν καλύτερα αυτό το χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, η αυτοεξέταση του δέρματος και των σπίλων στο σώμα σας είναι αναγκαία, σε περιπτώσεις, πολλαπλών σπίλων στο δέρμα σας, ιστορικού δερματικού καρκίνου ή μελανώματος στο οικογενειακό σας περιβάλλον, εγκαύματος από τον ήλιο κ.ά.

Τι παρατηρούμε κατά την αυτοεξέταση του δέρματος;

Ελέγχοντας σπίλους, κοινά αποκαλούμενους στην καθομιλουμένη «ελιές» για κλινικά σημεία αλλαγής ακολουθούμε τον κανόνα ABCDE. Το γράμμα Α υποδηλώνει την ασυμμετρία (Αsymmetry), το Β το ανώμαλο όριο (Border). Ύποπτη είναι μια ελιά, η οποία εμφανίζει ανομοιομορφία στο χρώμα της (Color) η και εκείνη με μεγάλη διάμετρο D (ισχύει ο γενικός κανόνας, ύποπτος σπίλος μεγαλύτερος από πέντε χιλιοστά). Το E υποδηλώνει την ανύψωση ή την εξέλιξη και αλλαγή (Elevation, evolving). Ύποπτες, επίσης, χαρακτηρίζονται οι περιπτώσεις μεταβολής ενός υπάρχοντος σπίλου, αύξησης του μεγέθους του ή και αλλαγής του χρώματος του.

Η αυτοεξέταση δέρματος βήμα προς βήμα

Εξετάστε προσεκτικά το πρόσωπό σας, μην παραλείπετε τη μύτη, τα χείλη, το στόμα και τα αυτιά σας μπροστά και πίσω. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν καθρέφτη για να έχετε μια καθαρή εικόνα.

Ελέγξτε προσεκτικά το τριχωτό της κεφαλής σας, χρησιμοποιώντας ένα πιστολάκι και ένα καθρέφτη. Αν το επιθυμείτε, ζητήστε τη βοήθεια ενός ανθρώπου από την οικογένεια σας.

Εξετάστε προσεκτικά τα χέρια σας: τις παλάμες, ανάμεσα στα δάχτυλα αλλά και τα νύχια σας. Στη συνέχεια, σταθείτε μπροστά από τον ολόσωμο καθρέφτη και ελέγξτε την περιοχή γύρω από τους αγκώνες και τα μπράτσα. Μην ξεχνάτε τις μασχάλες.

Εστιάστε στο λαιμό, το στήθος και τον κορμό. Οι γυναίκες πρέπει να ελέγχουν και την κάτω πλευρά του στήθους. Σε καθιστή στάση, εξετάστε την περιοχή των γεννητικών οργάνων με τη βοήθεια ενός καθρέφτη.

Ζητήστε τη βοήθεια ενός ανθρώπου από την οικογένεια σας για να ελέγξει το πίσω μέρος του λαιμού, της πλάτης, των ώμων, των ποδιών κ.ά. Τέλος, μην ξεχνάτε τα πέλματα και την φτέρνα.

Εάν παρατηρήσετε μια δερματική βλάβη που δεν προϋπήρχε, έναν σπίλο, που αιμορραγεί έχετε οποιαδήποτε απορία ή αμφιβολία μετά την αυτοεξέταση, μη διστάσετε να επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας για δερματοσκόπηση και χαρτογράφηση σπίλων.