//Μάιος, ο μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το Μελάνωμα.

Μάιος, ο μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το Μελάνωμα.

O Μάιος είναι o μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα. Το μελάνωμα αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, που αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα (κύτταρα που παράγουν μελανίνη), ενώ έρευνες δείχνουν ότι τα νέα περιστατικά αυξάνονται συνεχώς. Μετά την πρόληψη αλλά και την εφαρμογή των οδηγιών προστασίας, κρίνεται εξαιρετικά σημαντική η έγκαιρη διάγνωση της νόσου για την έκβασή της.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι το μελάνωμα εμφανίζεται στο 3% του συνόλου των καρκίνων. Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, το μελάνωμα είναι ο έκτος συχνότερος τύπος καρκίνου στους άνδρες και ο έβδομος συχνότερος στις γυναίκες. Στην χώρα μας, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 3-4 άτομα ανά 100.000 κατοίκους εμφανίζουν μελάνωμα.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες αυξημένου κινδύνου είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία Α και Β χωρίς αντιηλιακή προστασία. Σκοπός, λοιπόν, αυτής της παγκόσμιας πρωτοβουλίας είναι η καλύτερη ενημέρωση και περισσότερη ευαισθητοποίηση όσον αφορά στην προστασία του δέρματός στους προσεχείς μήνες του καλοκαιριού. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτή θα πρέπει να αποτελεί στάση ζωής για όλους τους μήνες του χρόνου.

Η αλόγιστη υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου θεωρείται ακόμα και σήμερα «μόδα» χωρίς να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέσα αντηλιακής προστασίας. Είναι καιρός πια να αλλάξουμε συνήθειες. Να διδαχθούμε από τις υπερβολές του παρελθόντος και να περάσουμε το μήνυμα σ’ όλους τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά και τη νέα γενιά, που ακολουθεί, τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Η αθροιστική δράση της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο δημιουργεί δερματικές αλλοιώσεις, βλάβες και καρκίνους του δέρματος, ιδιαίτερα στα άτομα με ανοιχτόχρωμους τύπους δέρματος. Παράλληλα, τα ηλιακά εγκαύματα ιδιαίτερα της παιδικής ή νεανικής ηλικίας ενδέχεται να προκαλέσουν αλλοίωση των σπίλων μας, που μπορεί να οδηγήσουν σε κακοήθεια.

Η δερματολογική κλινική Skin and Hair σας ενημερώνει για τις κυριότερες και πιο σημαντικές οδηγίες προστασίας ενάντια στο μελάνωμα. Συγκεκριμένα, συστήνεται η χρήση αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, καθόλη την διάρκεια του χρόνου, αλλά και η ορθή εκπαίδευση των παιδιών μας για την φωτοπροστασία. Επίσης, η επίσκεψη στον ειδικό Δερματολόγο κρίνεται αναγκαία για την εξέταση των σπίλων του δέρματος αλλά και για την ανίχνευση πιθανής μεταβολής υπάρχοντος σπίλου, κνησμού ή άλλης δερματικής βλάβης.

Ως διαγνωστικές εξετάσεις, η δερματοσκόπηση και η χαρτογράφηση σπίλων αποτελούν το μέσο έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης του μελανώματος. Ειδικότερα, η δερματολογική κλινική Skin and Hair Medical Care διαθέτει τρία από τα πιο σύγχρονα μηχανήματα (2 συστήματα FotoFinder και 1 Ecoscan) που αποτελούν πολύτιμα εργαλεία στα χέρια του Δρ. Σωτήρη Θεοχάρη.

Επαγρύπνηση, λοιπόν γιατί ο καρκίνος του δέρματος και το μελάνωμα μας αφορούν όλους. Δεν κάνουν διακρίσεις. Άλλωστε η πρόωρη διάγνωση σώζει ζωές.

Πηγή Άρθρου

Ελληνική Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος, Γενικές Πληροφορίες για το μελάνωμα, https://www.elemmel.gr/