//Η Δερματοχειρουργική στην καθημερινή δερματολογική πράξη.

Η Δερματοχειρουργική στην καθημερινή δερματολογική πράξη.

Μια αναλυτική και άκρως εμπεριστατωμένη παρουσίαση για τον τομέα της Δερματοχειρουργικής πραγματοποίησε, ο Δερματολόγος Σωτήρης Θεοχάρης στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, από την ΕΔΑΕ.

Γενικά, ο τομέας της δερματοχειρουργικής ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπεία των ιατρικών παθήσεων και των αισθητικών διαταραχών του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών, των φλεβών, των βλεννογόνων και των παρακείμενων ιστών, με τη χρήση διαφόρων χειρουργικών, επανορθωτικών μεθόδων και τεχνικών.

Αρχικά. ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε εκτενώς στους τομείς, τους οποίους οφείλει να γνωρίζει εις βάθος ο Δερματολόγος και για τους οποίους διαρκώς θα επιμορφώνεται και θα εξελίσσεται. Η κλινική Δερματολογία, η αισθητική Δερματολογία, η Δερματοχειρουργική, η Θεραπεία Βοτουλινικής Τοξίνης και Υαλουρονικού Οξέος και η χρήση χειρουργικών και άλλων laser μηχανημάτων είναι μόνο μερικοί εξ αυτών.

Σύμφωνα με τον Δρ. Θεοχάρη, η πρώτη χειρουργική πράξη με την οποία εισέρχεται ο δερματολόγος στην δερματοχειρουργική είναι εκείνη της βιοψίας. Στην πρότυπη δερματολογική κλινική Skin and Hair Medical Care ο ιατρός εφαρμόζει τις: shaved biopsy, punch biopsy και incisional and excisional Biopsies.

Ωστόσο, το φάσμα της επεμβατικής Δερματολογίας είναι ευρύ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη Δερματοχειρουργική , την Αισθητική Δερματολογία και τις Energy Based Procedures.

Πώς όμως μπορεί ένας Δερματολόγος να πραγματοποιεί, με ασφάλεια, όλες αυτές τις δερματοχειρουργικές πράξεις, από την πιο απλή μέχρι την πιο σύνθετη, στην καθημερινή δερματολογική πράξη  του ιατρείου του, χωρίς την ασφάλεια που του παρέχει ένα νοσοκομείο;

Ο Δρ. Σωτήρης Θεοχάρης προτάσσει στις παραπάνω ερωτήσεις την ορθή τήρηση των διαδικασιών και την σωστή οργάνωση του ιατρείου, ως κομβικά σημεία.

Μέσα από την 25ετή και πλέον κλινική του εμπειρία, ο ιατρός δίνει τις συμβουλές του για μια επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση. Αρχικά, τονίζει τη σημασία της ορθής διάγνωσης καθώς και την ολοκληρωμένη γνώση της ανατομία της περιοχής, στην οποία πρόκειται να επέμβει ο ιατρός. Συμβουλεύει, επίσης, το σωστό σχεδιασμό του χειρουργικού πλάνου και τη γνώση της χρήσης του τοπικού αναισθητικού διαλύματος. Παράλληλα, σε κάποιες περιπτώσεις ο ιατρός προβλέπει τη χρήση και του CO2 Laser σαν χειρουργικό εργαλείο για δημιουργία πιο καθαρού πεδίου. Τέλος, η σωστή επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής τεχνικής για την ορθή αφαίρεση της οποιασδήποτε βλάβης είναι επιβεβλημένη.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Δρ. Σωτήρης Θεοχάρης τόνισε, ότι ο Δερματολόγος δεν πρέπει να σταματά ποτέ να εξελίσσεται μέσα από την βελτίωση της γνώσης, της εμπειρίας και της τεχνικής.