//10 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Λύκου.

10 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Λύκου.

Η 10η Μαΐου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Λύκου και έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό. Η αυτοάνοση ασθένεια του  Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου, όπως ονομάζεται, δεν είναι πάντα εύκολο να διαγνωστεί αν και επηρεάζει περίπου 5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) αποτελεί διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος. Η νόσος μπορεί να προσβάλλει πολλά όργανα ή συστήματα του οργανισμού, το δέρμα, τις αρθρώσεις, τους νεφρούς, την καρδιά, τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο. Χαρακτηρίζεται από συστηματική κόπωση, αίσθημα κακουχίας, δερματικά εξανθήματα, όπως το χαρακτηριστικό εξάνθημα της πεταλούδας στα μάγουλα και στη μύτη, απώλεια μαλλιών, αλλά και πλευρίτιδα, νεφρική νόσος, φλεγμονή του εγκεφάλου, θρομβώσεις σε φλέβες και αρτηρίες είναι μερικά από τα συμπτώματα.

Ο ΣΕΛ μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, επιτρέποντας στους ασθενείς να ζουν φυσιολογικά. Εμφανίζεται με πόνο στις αρθρώσεις, πυρετό, δερματικά εξανθήματα, και όλα αυτά συνοδεύονται με κόπωση. Τα εξανθήματα εμφανίζονται στο πρόσωπο, καθώς και σε άλλα μέρη του σώματος και αλλού έπειτα από έκθεση στον ήλιο.

Η έκθεση στον ήλιο και ο φθορίζων φωτισμός επιδεινώνει στους περισσότερους ασθενείς τα δερματικά εξανθήματα. Αρκετά συχνά, η έκθεση μπορεί να προκαλέσει γενικευμένες εξάρσεις του Λύκου με πυρετό, αρθραλγίες, ακόμη και φλεγμονές που περιλαμβάνουν την καρδιά, τους πνεύμονες, τα νεφρά ή το νευρικό σύστημα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 5.000 ασθενείς, που νοσούν. Ειδικότερα, είναι 9 φορές συχνότερος στις γυναίκες και συνήθως εμφανίζεται σε γυναίκες ηλικίας 14-40 ετών.

Σύμφωνα με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην έγκαιρη διάγνωση του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου, στον επιτυχή και αποτελεσματικό έλεγχο της νόσου και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των νοσούντων.

Μια διεθνής έρευνα μεγάλης κλίμακας που δημοσιεύτηκε από τον World Lupus Federation με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λύκου αποκαλύπτει ότι η χαμηλή επίγνωση του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου οδηγεί σε λανθασμένες αντιλήψεις του κοινού σχετικά με την ασθένεια.

Πηγή άρθρου:

Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ. Ε. ΑΝ. Α.) 

https://bit.ly/2zpDnR8