//Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα κονδυλώματα.

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα κονδυλώματα.

Τι είναι τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων;

Τα κονδυλώματα αποτελούν δερματικές βλάβες, που εντοπίζονται στη γενετική περιοχή ανδρών και γυναικών αλλά και περιπρωκτικά και σπανιότερα, στην περιοχή της στοματικής κοιλότητας.  

Τα κονδυλώματα αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και προκαλούνται από στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) – Human Papilloma Virus.

Οι συνηθέστεροι τύποι HPV, που ευθύνονται για την εμφάνιση κονδυλωμάτων είναι οι 6 και 11. Η συνύπαρξη άλλων στελεχών HPV υψηλού κινδύνου (όπως 16, 18, 31, 33, 45) δεν αποκλείεται σε αυτούς τους ασθενείς, γιαυτό και είναι σημαντική  η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων.

Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων;

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται με την επαφή οποιουδήποτε με προσβεβλημένο δέρμα από τον ιό. Η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή μειώνει την πιθανότητα αλλά δεν εξασφαλίζει την αποφυγή της μετάδοσης του ιού, καθώς τα κονδυλώματα εντοπίζονται συχνά και εκτός των περιοχών κάλυψης του προφυλακτικού.

Η περίοδος επώασης του ιού από τη στιγμή της έκθεσης σε αυτόν ποικίλλει, φθάνοντας τους 8 μήνες ή και παραπάνω. Η HPV λοίμωξη μπορεί να υφίσταται ασυμπτωματικά ή να παρουσιαστεί με τη μορφή εξωφυτικών βλατίδων.

Είναι πιθανότερο να μεταδοθεί ο ιός, όταν υπάρχουν οι κλινικές βλάβες των κονδυλωμάτων, ωστόσο, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ορατά κονδυλώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων;

Τα κονδυλώματα, σπανίως, μπορούν να προκαλέσουν κνησμό, αίσθημα καύσου, αιμορραγία ή πόνο.

Ποιες εξετάσεις χρειάζεται να πραγματοποιήσω;

Εάν νομίζετε ότι έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον πιθανό φορέα κονδυλωμάτων ή άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον δερματολόγο σας για κλινική εξέταση.

Μερικές φορές τα κονδυλώματα μπορεί να είναι δυσδιάκριτα.

Εφόσον τεθεί η διάγνωση των κονδυλωμάτων από τον θεράποντα δερματολόγο, καλό θα ήταν να ελεγχθείτε και για άλλες σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως HIV, σύφιλη, χλαμύδια και γονόρροια.

Γεννητικά κονδυλώματα και εγκυμοσύνη

Λόγω των αλλαγών των ορμονών στο σώμα, τα κονδυλώματα μπορεί να αυξηθούν σε μέγεθος και αριθμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σχεδόν πάντα, υφίενται μετά τη γέννηση του μωρού. Η επιλογή της θεραπείας των κονδυλωμάτων κατά τη διάρκεια της κύησης εξαρτάται από τον τύπο, την έκταση και την εντόπιση τους. Η θεραπεία θα πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερον δυνατόν. Να αναφέρουμε, βέβαια, ότι τις τελευταίες 8 εβδομάδες της κύησης, τεχνικές, που προκαλούν καταστροφή των κονδυλωμάτων και επηρεάζουν το δέρμα σε μεγάλη έκταση, θα πρέπει να αποφεύγονται, ώστε να είναι ακέραιο το δέρμα τη στιγμή του τοκετού. Εντοπισμένες βλάβες μπορούν να αντιμετωπιστούν με κρυοθεραπεία, διαθερμοπηξία, εφαρμογή τριχλωροξικού οξέος (TCA) και εφαρμογή CO2 Laser. Ενώ, θεραπείες, όπως η ποδοφυλοτοξίνη, που είναι επιβλαβής για το έμβρυο καθώς και η ιμικουιμόδη, που δεν έχει λάβει άδεια χορήγησης για την κύηση θα πρέπει να αποφεύγονται.

Πρέπει να ενημερώσω τον σύντροφό μου;

Εάν έχετε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, συνιστάται ο τρέχων σεξουαλικός σας σύντροφος και οποιοσδήποτε άλλος σεξουαλικός σύντροφος που είχατε τους τελευταίους έξι μήνες, να ελέγχονται για τον ιό αλλά και να είναι ενήμεροι, σχετικά με τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και την πρόληψή τους.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή οποιαδήποτε άλλη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη, τότε απευθυνθείτε άμεσα στον δερματολόγο σας.

Ποια είναι η θεραπεία των κονδυλωμάτων;

Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι συνήθως σε θέση να καταπολεμήσει και να κρατήσει σε καταστολή τον ιό, αποτρέποντας, έτσι την εμφάνιση κλινικών βλαβών ή τις υποτροπές αυτών.

Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπείες για τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Ο στόχος οποιασδήποτε θεραπείας είναι η αντιμετώπιση των ορατών βλαβών. Ωστόσο, καμιά από τις, μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες θεραπείες δεν εκριζώνει τον ιό από τον οργανισμό.

Μεταξύ των θεραπειών, που εφαρμόζονται αναφέρουμε την κρυοθεραπεία (υγρό άζωτο), τη χρήση διάφορων τοπικών σκευασμάτων, που εφαρμόζονται από τον ασθενή κατοίκον, τη διαθερμοπηξία και την χειρουργική εκτομή, που εφαρμόζεται, κυρίως σε ιδιαίτερα ευμεγέθεις βλάβες. Μια εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία είναι η εφαρμογή CO2 Laser, υπό τοπική αναισθησία. Είναι μια γρήγορη μέθοδος αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων, με πολύ σύντομο χρόνο αποθεραπείας.  

Στην κλινική μας, ο Δρ. Σωτήρης Θεοχάρης χρησιμοποιεί για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων το CO2 Laser με εξαιρετικά αποτελέσματα.