//Όλα αυτά που θα ήθελε ο δερματολόγος να γνωρίζετε για τα νύχια σας!

Όλα αυτά που θα ήθελε ο δερματολόγος να γνωρίζετε για τα νύχια σας!

Τι γνωρίζετε για τα νύχια και τη φροντίδα τους;

⁣Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τα νύχια σας, ξέρετε σε ποιόν ειδικό ιατρό, πρέπει να απευθυνθείτε;

Οι δερματολόγοι είναι οι ειδικοί, που έχουν λόγο για το δέρμα σας, και με αυτό εννοούμε οτιδήποτε αφορά το δέρμα, τα μαλλιά αλλά και τα νύχια σας!

Υπολογίζεται, ότι περίπου το 10% όλων των δερματολογικών παθήσεων ή και καταστάσεων περιλαμβάνουν διαταραχές των ονύχων. Ειδικότερα, οι μυκητιασικές λοιμώξεις φέρονται να προκαλούν το 50% των διαταραχών των ονύχων. Ενώ, πολλές διαταραχές είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα νύχια σας, για τυχόν αλλαγές ή μεταβολές, για τις οποίες και θα πρέπει να απευθύνεστε στον δερματολόγο σας.

⁣Η εμφάνιση των νυχιών μας δίνει, παράλληλα, μια εσωτερική ματιά για τη συνολική μας υγεία. Διαφορετικές ασθένειες μπορεί να παρουσιαστούν μέσω αλλαγών στους όνυχες, όπως είναι η ψωρίαση, η ατοπική δερματίτιδα, η αλωπεκία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις κ.ά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κυριότερες αιτίες εμφάνισης προβλημάτων στους όνυχες είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και το κακό κυκλοφοριακό σύστημα, ενώ οι διαταραχές, συνήθως κορυφώνονται με το πέρασμα του χρόνου και εκδηλώνονται στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Ο ρυθμός με τον οποίο μεγαλώνουν τα νύχια μας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, η κληρονομικότητα, η συνολική κατάσταση της υγείας, η χρονική περίοδος (καλοκαίρι, χειμώνας), οι δραστηριότητες του κάθε ατόμου κ.ά. Συνήθως, τα νύχια μεγαλώνουν γρηγορότερα τους καλοκαιρινούς μήνες απ’ ότι τους χειμερινούς. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι στους άνδρες μεγαλώνουν γρηγορότερα τα νύχια σε σύγκριση με τις γυναίκες, εκτός βέβαια, αν πρόκειται για την περίοδο της εγκυμοσύνης, κατά την οποία οι όνυχες των γυναικών αυξάνονται με γρηγορότερο ρυθμό.

Τα Do’s και Dont’s για την φροντίδα των ονύχων

Do’s

Να φροντίζετε να κόβετε ίσια τα νύχια σας

Να χρησιμοποιείτε, πάντα, ειδικά ψαλίδια νυχιών

Να κόβετε τακτικά τα νύχια των ποδιών σας

Να φοράτε υποδήματα, που είναι κατάλληλα για τα πόδια σας χωρίς να τα πιέζουν και να χρησιμοποιείτε ειδικά παπούτσια στην καθημερινότητά σας

Να φοράτε ανοιχτά παπούτσια, όταν βρίσκεστε σε πισίνα ή εξωτερικές ντουζιέρες, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο μυκητιάσεων

Dont’s

⁣Να μην αφαιρείτε τα νύχια με το στόμα σας

Να μην κόβετε τις παρανυχίδες σας, γιατί μπορεί να βλάψετε τα νύχια σας

Να μην χρησιμοποιείτε σε υπερβολικό βαθμό το ξεβαφτικό νυχιών

Να μην “σκαλίζετε” τα νύχια σας, ειδικά αν κάποιο έχει εισέλθει στο δέρμα σας. Στην περίπτωση αυτή, απευθυνθείτε στον ιατρό σας.

Να μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε τα νύχια σας σε καθημερινή βάση.

Η περιποίηση των ονύχων δεν αποτελεί απλή υπόθεση και δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι και αυτά, οφείλετε να τα προστατεύετε από την ηλιακή έκθεση, να εφαρμόζετε αντηλιακή προστασία και να τα φροντίζετε με τον κατάλληλο τρόπο. Για οτιδήποτε σχετικό με τα νύχια σας, σας απασχολεί απευθυνθείτε στον ειδικό επί του δέρματος, στον δερματολόγο σας!