//Ψωρίαση και κορωνοϊός στη νέα μας πραγματικότητα.

Ψωρίαση και κορωνοϊός στη νέα μας πραγματικότητα.

Εδώ και ένα χρόνο, η καθημερινότητα όλων μας άλλαξε απότομα. Ο ρυθμός ροής νέων δεδομένων, πληροφοριών και οδηγιών για την προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας είναι καταιγιστικός και καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε μία νέα διαφορετική καθημερινότητα. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε εσάς τους ασθενείς με ψωρίαση, που μπορεί να αναρωτιέστε αν διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση που νοσήσετε από κορωνοϊό και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατευτείτε.

Θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι με βάση τα ιατρικά δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, η ψωρίαση δεν αποτελεί παράγοντα, που επηρεάζει την πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό.

Εάν πάσχετε από ψωρίαση ή ψωριασική αρθρίτιδα, δεν είστε πιο επιρρεπής στον νέο κορωνοϊό, θα πρέπει, ωστόσο, να ακολουθείτε τις γενικές οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας, που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό.

Για να διατηρήσετε την ψωρίαση υπό έλεγχο σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, θα προτείναμε την ένταξη στην καθημερινότητα των παρακάτω συνηθειών:

Διατηρήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο.

– Η υγιεινή των χεριών και το καλό και συχνό πλύσιμο είναι εξαιρετικά μέτρα για την προφύλαξή μας από τον ιό. Καλό είναι όμως να αποφεύγετε τα σκληρά σαπούνια με αντισηπτικούς παράγοντες και να επιλέξετε ένα απαλό σαπούνι με ουδέτερο pH και ενυδατικά συστατικά.

– Φροντίστε να εφαρμόζετε συχνά ενυδατική κρέμα, ειδικά στα χέρια.

Πλένετε το πρόσωπό σας σχολαστικά μετά τη χρήση μάσκας.

Όταν αφαιρείτε τη μάσκα σας, μετά από πολύωρη χρήση, καθαρίστε το πρόσωπό σας, με ένα απαλό σαπούνι και εφάρμοσε ενυδατική κρέμα. Έτσι θα αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς, που μπορεί να αναπτυχθούν λόγω της παγιδευμένης υγρασίας και θα διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές.

Τηρήστε σχολαστικά τη ρουτίνα της θεραπευτικής αγωγής που ακολουθείτε.

Τώρα που το δέρμα σας αντιμετωπίζει έντονη ξηρότητα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να το ενυδατώνετε συχνά -πόσο μάλλον τα σημεία εκείνα που χρειάζεται να τα πλένεις πιο συχνά όπως τα χέρια- αλλά και να εφαρμόζετε τοπικά την θεραπεία που σας έχει συστήσει ο ιατρός σας στα σημεία, που εμφανίζεται η ψωρίαση. Μην αλλάζετε τη θεραπεία, και μην προμηθεύεστε σκευάσματα χωρίς συνταγή από το φαρμακείο.

Μη διακόψετε τη θεραπεία σας.

Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να διακόψετε τη θεραπεία χωρίς να συμβουλευτείτε τον Δερματολόγο σας. Μιλήστε μαζί του, μοιραστείτε τις ανησυχίες σας. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στην τήρηση των μέτρων και την αποφυγή σε πιθανή έκθεση στον ιό.

Εντάξτε στην ημέρα σας ευχάριστες δραστηριότητες.

Το τελευταίο διάστημα λόγω COVID-19 πολλοί ήταν αυτοί που έβαλαν στην καθημερινότητά τους μία δραστηριότητα όπως απογευματινό περίπατο και ποδήλατο. Ίσως είναι μία καλή ευκαιρία να κρατήσετε αυτήν τη συνήθεια καθώς είναι σημαντική για τη σωματική και πνευματική σας ευεξία και κατά συνέπεια για την αντιμετώπιση των κλινικών συμπτωμάτων της ψωρίασης. Τέτοιες ενέργειες θα σας βοηθήσουν να ελέγξτε τα αυξημένα επίπεδα άγχους, μειώνοντας τον κίνδυνο εξάρσεων των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

Μην ξεχνάτε, είναι οι μικρές αλλαγές που μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ποιότητα ζωής μας. Κάντε τις σωστές επιλογές, προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες και συνεχίστε με αισιοδοξία!

Πηγή Άρθρου

psoriasis.myderma