//Το μέλασμα και η αντιμετώπισή του

Το μέλασμα και η αντιμετώπισή του

Το μέλασμα είναι μια πολύ συχνή πάθηση, και συνίσταται στην επίκτητη εντοπισμένη υπερμελάχρωση του δέρματος του προσώπου.

Εμφανίζεται συνήθως στο πρόσωπο, ιδιαίτερα στο μέτωπο, στα μάγουλα και πάνω από το άνω χείλος.

Συμβαίνει πολύ πιο συχνά στις γυναίκες απ΄ό,τι στους άντρες.

Αιτιολογία μελάσματος
Στην αιτιολογία του εμπλέκονται:

  • η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία,
  • η γενετική προδιάθεση,
  • η εγκυμοσύνη,
  • η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων κ.α.

Ανάλογα με το βάθος εντόπισης της μελανίνης διακρίνονται τρεις ιστολογικοί τύποι: ο επιδερμιδικός, ο χοριακός και ο μεικτός.
Η υδροκινόνη είναι ουσία που χρησιμοποιείται στη θεραπεία του μελάσματος εδώ και δεκαετίες. Η αποτελεσματικότητα της στον επιδερμιδικό τύπο μελάσματος είναι εξαιρετική, ενώ αντίθετα στον χοριακό τύπο είναι φτωχή. 

Οι διαταραχές στο χρώμα του δέρματος μπορεί να είναι συγγενείς ή  επίκτητες, να παρουσιάζονται στα πλαίσια συστηματικών νοσημάτων ή να ειναι ιδιοπαθείς. 

Η θεραπεία του μελάσματος εξατομικεύεται πάντα και είναι συνήθως συνδυαστική. Ο Δρ Σωτήρης Θεοχάρης εφαρμόζει συνδυασμό θεραπειών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μελάσματος, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τοπικοί λευκαντικοί παράγοντες (Kligman’s formula), το Fractional erbium laser, η μεσοθεραπεία με λευκαντικούς παράγοντες (π.χ.γλουταθειόνη) και το PRP. Λόγω του ότι το μέλασμα συχνά υποτροπιάζει μετά τη θεραπεία, είναι σημαντικό να εφαρμόζεται κάποια θεραπεία συντήρησης. Στην κλινική μας χρησιμοποιούνται πρωτόκολλα λευκανσης της Exuviance, τα οποία βοηθούν σε αυτόν τον σκοπό αλλά και ως προετοιμασία πριν την έναρξη της αγωγής.

Επιπλέον να τονίσουμε ότι σε όλους τους ασθενείς συστήνεται η αποφυγή των επιβαρυντικών παραγόντων, όπως η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, η αντηλιακή προστασία ευρέος φασματος καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και η διακοπή αντισυλληπτικών, εφόσον είναι εφικτό και επιλογή άλλης μεθόδου αντισύλληψης.