//Τι γνωρίζετε για τον έρπη ζωστήρα;

Τι γνωρίζετε για τον έρπη ζωστήρα;


Ο έρπητας ζωστήρας αποτελεί μια ιογενή λοίμωξη του δέρματος η οποία ακολουθεί την κατανομή συγκεκριμένου δερμοτομίου. Οφείλεται, δε, σε ενεργοποίηση του ιού ανεμευλογιάς – έρπητα ζωστήρα (VZV).  

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην ενεργοποίηση του ιού είναι η ηλικία, η χρόνια σωματική κόπωση, η συναισθηματική φόρτιση, οι εμπύρετες λοιμώξεις, η λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, η ακτινοθεραπεία, το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας, η ακτινοθεραπεία, τα λεμφώματα (Hodgkin), πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ή HIV λοίμωξη και το ψυχικό στρες. Τα τελευταία χρόνια έχει τυποποιηθεί εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα, που κυρίως αφορά άτομα ηλικίας μεγαλύτερα των 60 ετών και όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.


Πώς εκδηλώνεται κλινικά ο έρπης ζωστήρας;
Η νόσος ξεκινάει με πρόδρομα συμπτώματα κατά μήκος του δερμοτομίου  που πρόκειται να εκδηλωθεί το εξάνθημα,  τα οποία διαρκούν 2 με 4 ημέρες. Στα πρόδρομα συμπτώματα περιλαμβάνονται πόνος, κνησμός , αίσθημα καύσου, υπερευαισθησία. Το πρόδρομο άλγος του έρπητα ζωστήρα μπορεί να συγχέεται ανάλογα με την εντόπιση του ζωστήρα με έμφραγμα του μυοκαρδίου, ημικρανία, κωλικό νεφρού, χολοκυστίτιδα, πλευρικό άλγος, μέχρι να εμφανιστεί το εξάνθημα. Στην συνέχεια εμφανίζεται το δερματικό εξάνθημα το οποίο συνίσταται από πολλές διαφόρου μεγέθους ερυθηματώδεις οιδηματώδεις πλάκες στην επιφάνεια των οποίων αναγνωρίζονται πολλαπλές συρρέουσες φυσαλίδες. Ακολούθως οι φυσαλίδες ρίγνυνται, εφελκιδοποιούνται και αποπίπτουν χωρίς να αφήσουν κάποια υπολειμματική βλάβη. Ο κύκλος της νόσου διαρκεί συνήθως δύο με τρείς εβδομάδες.

Ποια  είναι η  θεραπευτική αντιμετώπιση του έρπητα ζωστήρα;
Μέσω της θεραπευτικής αντιμετώπισης, στοχεύουμε στην καταστολή της φλεγμονής, στη μείωση των συμπτωμάτων πόνου και στον περιορισμό της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου από τον Δερματολόγο και η χορήγηση ειδικών αντιικών φαρμάκων συμβάλλουν  στην μείωση των συμπτωμάτων της νόσου και την πιο γρήγορη ανάρρωση. Ειδικότερα, η χορήγηση αντιικής αγωγής από το στόμα μειώνει τον πόνο κατά την οξεία φάση της φλεγμονής,  την ένταση της φλεγμονής,  τον αριθμό των σχηματιζομένων φυσαλίδων  και την διάρκεια του εξανθήματος. Θα πρέπει όμως να χορηγείται εγκαίρως, μέσα στις πρώτες 48 ώρες.


Τι είναι το σύνδρομο Ramsay – Hunt;

Το σύνδρομο Ramsay – Hunt  είναι μια διαταραχή που προκαλείται από την επανενεργοποίηση του προϋπάρχοντος ιού του ζωστήρα -ανεμοβλογιάς στο γονάτιο γάγγλιο του προσωπικού νεύρου. Το σύνδρομο Ramsay – Hunt τύπου 2, συνήθως,  εκδηλώνεται με αδυναμία να κινηθούν πολλοί μυς του προσώπου, πόνο στο αυτί, απώλεια γεύσης στο μπροστινό μέρος της γλώσσας, ξηρά μάτια και στόμα, και ερυθηματώδη φυσαλιδώδη εξανθήματα. Επειδή το ακουστικό νεύρο είναι σε γειτνίαση με το γονατώδες γάγγλιο, μπορεί  να συνυπάρχουν εμβοές, απώλεια ακοής, και ίλιγγος. Απαιτεί άμεση έναρξη αγωγής και καλύτερα αποτελέσματα φαίνεται να υπάρχουν στο συνδυασμό κορτιζόνης με αντιικό.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε , ότι ο ιός  ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες απ’ όλα τα συστήματα του οργανισμού. Η οφθαλμική προσβολή και η εμφάνιση της μεθερπητικής νευραλγίας δεν είναι σπάνιες και  αποτελούν τις βαρύτερες επιπλοκές. Ως μεθερπητική νευραλγία ορίζουμε την παραμονή έντονου πόνου μετά την  αποδρομή του δερματικού εξανθήματος του έρπητα ζωστήρα, η οποία διαρκεί για πολλούς μήνες ή και για έτη. Ο οφθαλμικός ζωστήρας συνιστά προσβολή  του οφθαλμικού νεύρου από τον ιό του έρπητα ζωστήρα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση ,απαιτεί άμεση έναρξη αντιικής αγωγής , παρακολούθηση από οφθαλμίατρο για να προληφθούν αλλοιώσεις στο μάτι, που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στην τύφλωση, σε σπάνιες περιπτώσεις.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ πως ο Δερματολόγος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για να εξετάσει τις παθολογικές και αισθητικές βλάβες του δέρματος σας.