//Οκτώβριος, ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το έκζεμα

Οκτώβριος, ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το έκζεμα

Το έκζεμα αποτελεί μια αρκετά συχνή πάθηση, καθώς περισσότεροι από ένας στους έξι ανθρώπους ταλαιπωρούνται από αυτήν. Ο Οκτώβριος αποτελεί τον μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την νόσο, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ειδικότερα, 1 στους 10 θα εκδηλώσουν έκζεμα, κάποια στιγμή στη ζωή τους και οι περισσότεροι εξ ‘αυτών στην προσχολική ηλικία.

Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα διαταραχή της ανώτερης στιβάδας του δέρματος, που προκαλεί ξηροδερμία, κνησμό και εξανθήματα. Συνήθως ξεκινάει στην παιδική ηλικία και μάλιστα μέσα στους πρώτους έξι μήνες. Στην Ελλάδα περίπου το 10 – 15 % των παιδιών πάσχουν από έκζεμα. Μπορεί να διαρκέσει μέχρι την εφηβεία ή την ενήλικο ζωή.

Η ατοπική δερματίτιδα έχει δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τόσο των ίδιων των ασθενών όσο και των οικογενειών τους. Η ένταση του κνησμού σε συνδυασμό με το έντονο stress έχει σαφέστατη επίδραση στο σύνολο των καθημερινών δραστηριοτήτων των ασθενών, είτε αυτές αφορούν τα παιδιά και την απόδοσή τους στο σχολείο και τις αθλητικές δραστηριότητες, είτε την παραγωγικότητα στην εργασία και την κοινωνική ζωή στους ενήλικες. Όλοι αυτοί οι περιορισμοί σε συνδυασμό με τις επιπλοκές της νόσου (π.χ. λοιμώξεις δέρματος) δυσχεραίνουν την ποιότητα ζωής και εντείνουν το ψυχικό stress δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που επανατροφοδοτεί τη νόσο και δυσχεραίνει την αντιμετώπισή της.

Για την αντιμετώπιση της νόσου, ειδικός είναι ο Δερματολόγος, ο οποίος μετά από κλινική εξέταση θα καθορίσει το κατάλληλο για κάθε ασθενή θεραπευτικό πλάνο και θα τον κατευθύνει.

Πηγές Άρθρου και Εικόνων

nationaleczema.org