//Μια αληθινή ιστορία για το solarium.

Μια αληθινή ιστορία για το solarium.

Όταν η Nicole Calo ήταν έφηβη, εργαζόταν ως πωλήτρια σε ένα κέντρο solarium, πιστεύοντας ότι αυτός ήταν ένας καλός τρόπος για να βγάλει χρήματα, έως ότου ξεκίνησε να εργάζεται για τον δερματολόγο Deborah S. Sarnoff, MD και έμαθε πόσο επικίνδυνο και ακόμη και θανατηφόρο μπορεί να είναι το τεχνητό μαύρισμα. Τώρα, στην ηλικία των 24 ετών, μοιράζεται μαζί μας, την εμπειρία της και μας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είναι χαρούμενη που έχει αλλάξει οπτική.

Η Nicole αναφέρει: «Γεννήθηκα στο Μπρούκλιν, μετά μετακόμισα στο Κουίνς και μετά στο Λονγκ Άιλαντ. Η οικογένειά μας περνούσε τα καλοκαίρια στην πισίνα και στην παραλία. Έχω ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια, οπότε πάντοτε καιγόμουν πρώτα και μετά αποκτούσα μαύρισμα. Ως έφηβη, πραγματοποιούσα κάποιες συνεδρίες τεχνητού μαυρίσματος όλες τις εποχές του χρόνου. Για να είμαι ειλικρινής, ένιωθα ότι το μαύρισμα, μου προσέδιδε λάμψη.  

Ειδικότερα, η Nicole ξεκίνησε να εργάζεται στα 16 της χρόνια για ένα δημοφιλές κέντρο τεχνητού μαυρίσματος, στο οποίο έπρεπε οι υπάλληλοι να είναι οι ίδιοι μαυρισμένοι. Το μαύρισμα ήταν δωρεάν για τους υπαλλήλους.

«Νόμιζα ότι ήταν ένας γρήγορος και βολικός τρόπος για να αποκτήσω ένα σοκολατένιο δέρμα. Ήξερα ότι είχε κάποιους κινδύνους, αλλά δεν καταλάβαινα τότε τις αρνητικές συνέπειες. Και ούτε οι υπόλοιπες συνάδελφοι ή οι φίλες μου. Οι φίλοι μου έρχονταν τακτικά για μαύρισμα πριν από κάποια πάρτυ ή γενέθλια, κ.ά.. Επίσης, στους πελάτες άρεσε πολύ η συνολική εμπειρία του μαυρίσματος. Το θεωρούσαν ως θεραπεία spa».

Σχετικά με τον αν υπήρχαν συγκεκριμένοι κανόνες για το τεχνητό μαύρισμα, η Nicole απαντά ότι ναι υπήρχαν διαδικασίες. «Η κάθε συνεδρία είχε διάρκεια 10 έως 12 λεπτά. Ωστόσο, ήταν συχνό φαινόμενο οι πελάτες να αγοράζουν παραπάνω χρόνο παραμονής σε κάθε μηχάνημα.

«Όταν εργάστηκα στο Δερματολογικό ιατρείο, τότε άρχισα να ενημερώνομαι για τους πραγματικούς κινδύνους από το τεχνητό μαύρισμα και είδα πολλούς ασθενείς με καρκίνο του δέρματος να πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις. Έβλεπα τη συνολική διαδικασία και σκεφτόμουν ότι δεν θα ήθελα να συμβεί και σε εμένα κάτι τέτοιο. Τώρα, πλέον, δεν πραγματοποιώ ποτέ συνεδρίες τεχνητού μαυρίσματος και φροντίζω να προστατεύω καθημερινά το πρόσωπο και το σώμα μου, εφαρμόζοντας πάντα αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας. Φοράω καθημερινά γυαλιά ηλίου και καπέλο, όταν βρίσκομαι στον ήλιο. Δεν κάνω ηλιοθεραπεία τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας».

Η Nicole συμβουλεύει όσους επισκέπτονται ακόμα κέντρα solarium να τα αποφεύγουν. «Το μαύρισμα δεν είναι αυτό που φαίνεται.»

Τεχνητό Μαύρισμα και Δέρμα

Ποια είναι τα δεδομένα και οι κίνδυνοι. Πώς σε επηρεάζουν;

Το τεχνητό μαύρισμα ή solarium προκαλεί αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος κατά 75%, αν ο ασθενής εκτεθεί πριν από την ηλικία των 35 ετών.

Το τεχνητό μαύρισμα μπορεί να έχει ιδιαίτερα επικίνδυνες συνέπειες. Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν ορισμένοι σχετικά με το μαυρισμένο δέρμα και τον συσχετισμό αυτού με ένα λαμπερό και υγιές δέρμα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το μαύρισμα αποτελεί έναν αμυντικό μηχανισμό του δέρματος απέναντι στην επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Είναι γεγονός: Δεν υπάρχει ασφαλές ή υγιές μαύρισμα. Το μαύρισμα αυξάνει τον κίνδυνο βασικοκυτταρικού καρκινώματος, ακανθοκυτταρικού καρκινώματος και μελανώματος.

Επομένως, η σοφότερη επιλογή σας είναι να αποφύγετε το τεχνητό μαύρισμα εντελώς.

Τι προκαλεί το μαύρισμα;

Το μαύρισμα, όπως αναφέραμε, προκαλείται από την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV) από τον ήλιο ή το solarium που προκαλεί γενετική βλάβη στα κύτταρα. Οι προκαλούμενες βλάβες συσσωρεύονται κατά την πάροδο των ετών και με την συνεχόμενη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Τι διακυβεύεται?

  1. Η υγεία σου

Παγκοσμίως, υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος λόγω του τεχνητού μαυρίσματος, από ότι περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα λόγω του καπνίσματος.

  • Η εμφάνισή σου

Το τεχνητό μαύρισμα επιταχύνει την εμφάνιση των ρυτίδων, των σκούρων κηλίδων και του γερασμένου δέρματος.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ – ΜΕΛΑΝΩΜΑ

Οι περισσότεροι τύποι καρκίνου του δέρματος σχετίζονται με την έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες από το φυσικό φως του ήλιου και / ή του τεχνητού μαυρίσματος.

Αναφέρουμε ενδεικτικά αποτελέσματα μελέτης, που περιελάμβανε 63 γυναίκες, που είχαν διαγνωστεί με μελάνωμα πριν από την ηλικία των 30 ετών και στην οποία διαπιστώθηκε, ότι οι 61 από αυτές – δηλαδή το 97% – υποβάλλονταν σε συνεδρίες τεχνητού μαυρίσματος.

Είναι το μαύρισμα ένας καλός τρόπος για να πάρετε βιταμίνη D;

Όχι. Αρκούν δεκαπέντε λεπτά έκθεσης στον ήλιο τις ώρες όχι μέγιστης ηλιοφάνειας, δηλαδή όχι μεταξύ των ωρών 11:00 – 16:00

Προστατεύστε τον εαυτό σας και φανείτε υπέροχοι!

Αποφύγετε το μαύρισμα εντελώς: Είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τις βλάβες, που μπορεί να προκαλέσει η υπεριώδης ακτινοβολία στο δέρμα σας

Ενυδατώστε τον οργανισμό σας και τραφείτε υγιεινά. Πίνετε πολύ νερό και επιλέξτε μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Προστατέψτε το δέρμα σας και εκείνο θα σας το ανταποδώσει!

Πηγές Άρθρων

https://bit.ly/2OMJpiY

https://bit.ly/2ZQTzoY