//Μια αληθινή ιστορία για το Έκζεμα

Μια αληθινή ιστορία για το Έκζεμα

Η Lisa Choy, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της National Eczema Association, μας υπενθυμίζει να AKOYME.

“Κοιτάζοντας πίσω τα 40 χρόνια ζωής μου με έκζεμα, έμαθα ότι η στάση μου απέναντι στο έκζεμά μου έχει επηρεάσει βαθιά τον τρόπο με τον οποίο το έκζεμά μου ανταποκρίθηκε στη θεραπεία.”

“Αυτό που ξέρω τώρα είναι ότι το δέρμα μου μιλάει. Το δέρμα μου μιλάει πραγματικά. Μερικές φορές μου φωνάζει. Μερικές φορές ψιθυρίζει με ένα κνησμό.

Δεν άκουσα

Για πολύ καιρό, δεν άκουγα το δέρμα μου. Το αγνόησα. Δεν του έδωσα την προσοχή που χρειαζόταν – και τελικά, το δέρμα μου επαναστάτησε.

Ήξερα ότι είχα κάτι που ονομάζεται έκζεμα, που μου προκαλεί κνησμό και εξανθήματα, αλλά δεν το πήρα στα σοβαρά. Κανείς από τον περίγυρο μου δεν φάνηκε να το παίρνει στα σοβαρά. Αντιμετώπισα το έκζεμα ως μια μικρή ταλαιπωρία με την οποία έπρεπε να ζήσω.

Έτσι, το δέρμα μου άρχισε να φωνάζει. Ξεκίνησε με μια ελαφρώς υπερυψωμένη φωνή. Ξεκίνησε λίγο στα συνηθισμένα μέρη, όπως το εσωτερικό των χεριών μου και τους αγκώνες, όταν ήμουν έφηβη. Έπειτα, φώναξε από το στήθος και τον κορμό μου όταν ήμουν στα 20 μου. Άρχισε να φωνάζει πίσω από τα αυτιά μου, γύρω από το λαιμό μου, στις μασχάλες μου, στους αστραγάλους μου στα 30 μου. Και στην τελευταία προσπάθειά του να τραβήξει την προσοχή μου, φώναξε σε όλο το πρόσωπό μου (που ήταν δύσκολο να αγνοηθεί κάθε φορά που κοίταζα στον καθρέφτη) και σε όλο το σώμα μου στη δεκαετία των ’40.

Σταματήστε το ξύσιμο

“Σταματήστε το ξύσιμο.” δεν το έχετε ακούσει αυτό χιλιάδες φορές; Είναι τόσο απογοητευτικό όταν οι άνθρωποι λένε, “Απλώς σταματήστε να ξύνεστε.” Θέλουμε να σταματήσουμε το ξύσιμο! Και ξέρουμε ότι αν μπορούσαμε να σταματήσουμε το ξύσιμο, το δέρμα μας θα φαίνεται πολύ καλύτερο. Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Είναι δύσκολο για άτομα που δεν έχουν έκζεμα να καταλάβουν την ένταση του κνησμού, που αισθανόμαστε.

Το δέρμα μου μιλάει:  4 συμβουλές, που βοηθούν

Εδώ είναι τέσσερα πράγματα που έχω μάθει που με βοηθούν στη διαχείριση του εκζέματος.

1. Ακούστε το δέρμα σας

Τη στιγμή που εμφανίζω κνησμό, αντιδρώ φροντίζοντας τη φαγούρα. Πάντα φροντίζω να έχω μαζί μου τις απαραίτητες ενυδατικές κρέμες και τις αλοιφές, έτσι ώστε να τις χρησιμοποιήσω αν χρειαστεί ανά πάσα στιγμή.

2. Ξεκινήστε ξανά

Α. Στην αρχή, πλύνετε / καθαρίστε την περιοχή για να αφαιρέσετε όλες τις άλλες ενυδατικές κρέμες / κρέμες, γύρη, αρώματα (για να αποφύγετε δερματίτιδα εξ επαφής), νεκρά κύτταρα κ.λπ.

Β. Καταπραΰνετε το δέρμα με κρύο νερό.

Γ. Στεγνώστε και εφαρμόστε ενυδατική κρέμα.

3. Φροντίστε το δέρμα σας καθημερινά

Όλα τα προληπτικά μου μέτρα βοηθούν πραγματικά. Εφαρμόζω τις κρέμες μου δύο φορές την ημέρα μετά το μπάνιο. Είναι συνήθεια, όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας. Βουρτσίζετε τα δόντια σας το πρωί και μετά βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν τον ύπνο. Κάντε το ρουτίνα, ώστε να γίνει συνήθεια, καλή συνήθεια, και το δέρμα σας θα σας ευχαριστήσει για αυτό. Να θυμάστε ότι πολλά δεν είναι απαραίτητα καλύτερα. Ένα ομοιόμορφο στρώμα ενυδατικής κρέμας είναι ιδανικό και ανακουφιστικό. Η υπερβολική κρέμα μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα σας φαγούρα.

4. Αντιμετωπίστε το δέρμα σας σαν μωρό

«Βρήκα ότι είναι καλύτερο να σκέφτομαι ότι η φροντίδα του δέρματος μου μοιάζει με τη φροντίδα ενός μωρού: φροντίστε το, φροντίστε το (αποφύγετε αρώματα και σκληρές χημικές ουσίες), καθαρίστε το, ταΐστε το (με ενυδατική κρέμα), ακούστε το (όταν αισθανθείτε κνησμό) και μετά επαναλάβετε. Αν αγνοήσω το δέρμα μου, εκείνο θα αντιδράσει, σαν ένα μωρό, που κλαίει».

«Νομίζω ότι το δέρμα μου σταμάτησε να μου φωνάζει γιατί δεν το αγνοώ πλέον. Το ακούω και το φροντίζω. Η καθημερινή μου ρουτίνα διατηρεί το δέρμα μου χαρούμενο και ήσυχο. Η σιωπή είναι καλή, γιατί νομίζω ότι είναι ο τρόπος του δέρματος μου να μου πει: «ευχαριστώ που με φρόντισες, ευχαριστώ που με άκουσες».

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει ο Δερματολόγος κ. Σωτήρης Θεοχάρης, οι παραπάνω συμβουλές για την φροντίδα του εκζέματος θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα σε συνδυασμό με τις οδηγίες, που θα σας δώσει ο Δερματολόγος, που σας παρακολουθεί. Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του εκζέματος είναι η επίσκεψη στον ειδικό Δερματολόγο, ο οποίος και θα αποφασίσει για το είδος των σκευασμάτων, που θα χρησιμοποιηθούν τοπικά.

Πηγή Άρθρου

https://bit.ly/2ZUKCdy