//Η ετικέτα του αντηλιακού σας. Πώς να την αποκρυπτογραφήσετε;

Η ετικέτα του αντηλιακού σας. Πώς να την αποκρυπτογραφήσετε;

Η αντηλιακή προστασία είναι επιβεβλημένη τόσο τους θερινούς, όσο και όλους τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τα αντηλιακά, που πρέπει να χρησιμοποιείτε μιας και οι επιλογές που κυκλοφορούν στην αγορά είναι απεριόριστες και οι ετικέτες μπορεί να σας δυσκολέψουν.

Ας δούμε τι σημαίνουν ορισμένοι ευρέως χρησιμοποιούμενοι όροι.

“???????????????????? ????????????????????????????????”

Αντηλιακά με αυτήν την ετικέτα, προστατεύουν από τις ακτίνες UVA και UVB και βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, της πρώιμης γήρανσης του δέρματος (πρόωρα σημάδια ηλικίας, ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος) καθώς και των ηλιακών εγκαυμάτων.

“????????????”

Ο SPF είναι ο προστατευτικός παράγοντας ηλιοθεραπείας ή συντελεστής προστασίας. Υπολογίζεται με βάση το χρονικό διάστημα που απαιτείται για το κάψιμο του δέρματος με και χωρίς αντηλιακό. Έρευνες υποδεικνύουν ότι το SPF 15 φιλτράρει το 93% των ακτίνων UVB και το SPF 30 το 97% των ακτίνων UVB, ενώ κανένα αντηλιακό δεν μπορεί να μας προσφέρει 100% κάλυψη από την υπεριώδη ακτινοβολία. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να εκτιθέμεθα στον ήλιο κατά τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας, μεταξύ 11:00 π.μ. έως και 16:00 μ.μ.

“????????????????”

Ο συγκεκριμένος όρος ΔΕΝ υφίσταται από το FDA, τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Τα αντηλιακά με την συγκεκριμένη ένδειξη περιέχουν συνήθως τα ενεργά συστατικά οξειδίου του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα του μωρού.

“???????????????????????????????????? ????????????????”

Ο όρος ευαίσθητο δέρμα, επίσης, ΔΕΝ ορίζεται από το FDA. Ουσιαστικά, υποδεικνύει ότι τα αντηλιακά με την ένδειξη αυτή δεν περιέχουν άρωμα, έλαια, PABA ή άλλα δραστικά συστατικά, που συναντάμε σε χημικά αντηλιακά και είναι υποαλλεργικά.

“???????????????????????? ????????????????????????????????????”

Εάν η ετικέτα του αντηλιακού σας αναφέρει ότι είναι εντομοαπωθητικό, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας σας συνιστά να αναζητήσετε άλλο αντηλιακό και προτείνει δε την αγορά ξεχωριστών προϊόντων. Στα προϊόντα με την παραπάνω ένδειξη ενδέχεται να μειωθεί η αποτελεσματικότητα της αντηλιακής προστασίας.

“????????????????????????????????????????”:

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αδιάβροχο αντηλιακό. Ο ιδρώτας και τα φυσικά υγρά του δέρματος μας επιδρούν στο αντηλιακό. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν επιτρέπει πλέον στους κατασκευαστές να ισχυρίζονται ότι ένα αντηλιακό είναι αδιάβροχο. Ενδέχεται ορισμένα αντηλιακά να είναι ανθεκτικά στο νερό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να παραμείνει αποτελεσματικό για 40 με 80 λεπτά μέσα στο νερό. Ωστόσο, η επανάληψη της εφαρμογής του αντηλιακού είναι σημαντική και επιβεβλημένη ανά δύο ώρες.

“????????????????????????”

Ο Όρος αθλητικό αντιηλιακό, επίσης ΔΕΝ υποστηρίζεται από τον FDA. Να θυμάστε ότι θα πρέπει να το ανανεώνετε σε σταθερή βάση ανά δύο ώρες ανεξάρτητα από την έκθεση στο νερό ή την έκκριση ιδρώτα.

Chemical sunscreen vs Physical sunscreen

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός χημικού αντηλιακού και φυσικού αντηλιακού;

Τα προστατευτικά συστατικά ενός αντηλιακού προϊόντος διαχωρίζονται σε ορυκτά (φυσικά) ή χημικά. Η διαφορά είναι ότι τα φυσικά (σαν τον ψευδάργυρο) έχουν την ιδιότητα να απορροφούν και να αντανακλούν ταυτόχρονα τις υπεριώδεις ακτίνες, ενώ τα χημικά τις απορροφούν μόνο. Τα φυσικά φίλτρα έχουν μεγαλύτερο φάσμα δράσης κι ενώ κάποτε ήταν πολύ πηχτά και «άσπριζαν» πάνω στο δέρμα, τώρα έχουν πολύ καλύτερη καλλυντική υφή. Υπάρχουν ακόμη στοιχεία που δείχνουν ότι οι πιθανότητες να προκαλέσουν ερεθισμούς τα φυσικά φίλτρα είναι μικρότερες.

Παρόλα αυτά, όλα τα συστατικά -φυσικά ή χημικά- που έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ είναι 100% ασφαλή. Επικουρικά και για την καλύτερη προστασία από τον ήλιο, συνδυάστε το αντηλιακό σας με προστατευτικά ρούχα και παραμείνετε στην σκιά.

Πηγή άρθρου

JAMA Dermatology news release, “How much do consumers know about new sunscreen labels?” Release issued June 17, 2015.