//Είναι ασφαλείς οι λάμπες UV στα καταστήματα νυχιών; Ο Δερματολόγος απαντά!

Είναι ασφαλείς οι λάμπες UV στα καταστήματα νυχιών; Ο Δερματολόγος απαντά!

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της πολιτείας άνοιξαν από τις 15 Δεκεμβρίου τα καταστήματα με υπηρεσίες μανικιούρ και πεντικιούρ. Έτσι, λοιπόν, οι πελάτες θα μπορούν να επισκέπτονται τα συγκεκριμένα καταστήματα, μόνο με ραντεβού και τηρώντας αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Όμως, πόσο ασφαλείς είναι οι λάμπες που εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και πλέον υπάρχουν στα περισσότερα καταστήματα αυτού του είδους;  

Το ημιμόνιμο ή μόνιμο μανικιούρ (gelish / gel) αποτελεί μια ιδιαίτερα δημοφιλή τεχνική τα τελευταία χρόνια και έχει αγαπηθεί από γυναίκες κάθε ηλικίας, αφού το αποτέλεσμα, που δίνει είναι αισθητικά καλύτερο και με πολύ μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με το απλό μανικιούρ.

Οι συγκεκριμένες λάμπες, λοιπόν,  χρησιμοποιούνται συνήθως για να στεγνώνουν τα νύχια σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μερικές λάμπες νυχιών ονομάζονται λάμπες «UV» και μερικές λάμπες LED, αλλά και οι δύο εκπέμπουν ακτινοβολία UV. Παράγουν κυρίως ακτίνες UVA, οι οποίες έχουν συνδεθεί τόσο με την πρόωρη γήρανση του δέρματος όσο και με τον καρκίνο του δέρματος.

Η υπεριώδης ακτινοβολία που εκπέμπει η ειδική λάμπα του στεγνωτήρα που χρησιμοποιείται για την σταθεροποίηση του gel μπορεί να προκαλέσει παρόμοια βλάβη στο δέρμα με το τεχνητό μαύρισμα. Η ακτινοβολία λειτουργεί αθροιστικά σε ότι αφορά τις επιπτώσεις στο δέρμα. Η φθορά που προκαλείται στο δέρμα είναι εξίσου σημαντική. Η εξασθένηση της πλάκας και της μήτρας του νυχιού, η λέπτυνση και η ευθραυστότητα οφείλονται στην συχνή εφαρμογή του βερνικιού που περιέχει χημικές και τοξικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη. Επίσης, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα βερνίκια, έτσι και το gel δεν επιτρέπει στο νύχι να οξυγονώνεται επαρκώς με αποτέλεσμα το νύχι να κιτρινίζει ή να είναι θαμπό.

Για να είστε ασφαλείς πραγματοποιώντας gel μανικιούρ , συνιστάται η εφαρμογή αντηλιακού ευρέος φάσματος (UVA / UVB) στα χέρια 20 λεπτά πριν τα χέρια σας εκτεθούν σε υπεριώδες φως. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η προφύλαξη δεν προστατεύει από το υπονύχιο καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων, μια σπάνια αλλά δυνητικά επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Εάν πραγματοποιείτε κανονικό μανικιούρ, είναι ασφαλέστερο να αφήσετε τα νύχια να στεγνώσουν στον αέρα φυσικά, αποφεύγοντας εντελώς τις λυχνίες στεγνώματος ή χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα ή ανεμιστήρα χωρίς φώτα υπεριώδους ακτινοβολίας.

Πηγή Άρθρου

https://bit.ly/3mwOVVj