//Δερματοσκόπηση και Χαρτογράφηση Σπίλων.

Δερματοσκόπηση και Χαρτογράφηση Σπίλων.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έντονη αύξηση των περιστατικών καρκίνου του δέρματος τόσο σε παγκόσμιο, όσο σε εθνικό επίπεδο. Η ευαισθητοποίηση του ελληνικού πληθυσμού σχετικά με την πρόληψη αλλά και την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς ζούμε σε μία χώρα με έντονη ηλιοφάνεια.

Η προαγωγή της υγείας του δέρματος αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον Δερματολόγο – Δερματοχειρουργό Σωτήρη Θεοχάρη αλλά και για όλο το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό της Skin and Hair Medical Care. Πάντα θέτουμε στο επίκεντρο την υγεία του ασθενούς και δημιουργούμε ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να ενημερώσουμε τους ασθενείς μας και να τους κάνουμε κοινωνούς της προληπτικής εξέτασης των σπίλων (δερματοσκόπηση ή/και χαρτογράφησης αυτών). Πρόκειται για δύο διαγνωστικές εξετάσεις, που έχουν εξέχοντα ρόλο στην πρόληψη του μελανώματος αλλά και άλλων κακοηθειών του δέρματος.  

Η δερματοσκόπηση επιτρέπει την παρατήρηση και αναγνώριση μορφολογικών στοιχείων από την επιδερμίδα, μέχρι και το θηλώδες στρώμα του χορίου. Αποτελεί μια ανώδυνη εξέταση για τον ασθενή, ωστόσο, απαιτεί γνώση, εμπειρία και εξειδίκευση από τον θεράποντα ιατρό. Με την χρήση των εξελιγμένων συστημάτων και τη βοήθεια της διάθλασης του φωτός και των πιο σύγχρονων απεικονιστικών συσκευών καθίσταται εφικτή η ανάλυση και η διάκριση δερματικών αλλοιώσεων με βάση τη θέση, το χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος, τη σύσταση, και την αρχιτεκτονική τους δομή.

H διαγνωστική αξία της δερματοσκόπησης είναι μεγάλη και έγκειται στη δυνατότητα έγκαιρης αναγνώρισης των πρώιμων – άτυπων, “αόρατων” μορφών μελανώματος, στην επιβεβαίωση της κλινικής διάγνωσης όταν ύπαρχει διαφοροδιαγνωστικό πρόβλημα π.χ. δυσπλαστικός σπίλος με πρώιμο μελάνωμα, στην αποφυγή άσκοπων ακρωτηριαστικών χειρουργικών επεμβάσεων και στη δυνατότητα περιοδικής παρακολούθησης, μέσω των εξελιγμένων διαγνωστικών συστημάτων (χαρτογράφηση – body scan).

Η χαρτογράφηση σπίλων αποτελεί μια σημαντική διαγνωστική δερματολογική εξέταση, κατά την οποία πραγματοποιείται ψηφιακή απεικόνιση των υπαρχόντων σπίλων (ελιών) σε όλη την έκταση του σώματος. Η δερματολογική κλινική Skin and Hair Medical Care διαθέτει έναν ολοκληρωμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, που απαρτίζεται από δύο συστήματα Foto Finder.

Ειδικότερα, διαθέτουμε το πιο σύγχρονο αυτοματοποιημένο σύστημα, συνολικής χαρτογράφησης σώματος, FotoFinder ATBM II Automated Total Body Mapping, το οποίο επιτρέπει την καταγραφή, λεπτομερή ανάλυση του δέρματος και των σπίλων, εξοικονομώντας χρόνο και δημιουργώντας εικόνες εξαιρετικής ποιότητας, που βοηθούν στη διάγνωση νέων ή και τροποποιημένων κλινικών αλλοιώσεων. Το σύστημα αποτελεί το πρότυπο FotoFinder, παγκοσμίως, για ασφάλεια στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος.

Η αρχική διαδικασία ATBM® Automated Total Body Mapping βοηθάει στη διάγνωση του μελανώματος με τη χρήση της «μεθόδου δύο βημάτων ψηφιακής παρακολούθησης». Η υψηλής ανάλυσης κάμερα medicam® 1000 αλλά και το εξιδανικευμένο λογισμικό dermoscope dynamic του Foto Finder επιτρέπει την μικροσκοπική εξέταση των σπίλων σε υπερμεγέθυνση, τη σύγκριση της κλινικής – δερματοσκοπικής εικόνας με προγενέστερη λήψη, καθώς επίσης και την επισήμανση νέων βλαβών και αλλαγών. Τα αποτελέσματα – εικόνες της χαρτογράφησης αποθηκεύονται και μπορούν να συγκριθούν σε μελλοντικές επανεξετάσεις, παρέχοντας πληροφόρηση για πιθανές μεταβολές των ήδη υπαρχόντων σπίλων.

Η ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων κρίνεται απαραίτητη για άτομα με πολλαπλούς-δυσπλαστικούς σπίλους, ατομικό ή οικογενειακό ιατρικό ιστορικό μελανώματος, διαρκώς εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων χωρίς όμως, να περιορίζεται σε αυτούς τους πληθυσμούς.

Η πολυετής κλινική και χειρουργική εμπειρία, που διαθέτει ο Δρ. Σωτήρης Θεοχάρης από κοινού με τον άρτιο και πιστοποιημένο με ISO, εξοπλισμό που διαθέτει η κλινική μας αποτελούν τα σημαντικότερα όπλα μας ως προς την έγκαιρη ανίχνευση των οποιωνδήποτε αλλαγών στο δέρμα, το τριχωτό και τα νύχια, αποφεύγοντας τις αναποτελεσματικές θεραπείες, τις περιττές εκτομές και επεμβάσεις.

Το σημείο κλειδί στην αντιμετώπιση του μελανώματος είναι η πρώιμη διάγνωσή του. Στα αρχικά στάδια το μελάνωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με απλή χειρουργική εκτομή του. Αντιθέτως, η καθυστερημένη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε μετάσταση του όγκου σε συμπαγή όργανα (όπως οι πνεύμονες, το ήπαρ, ο εγκέφαλος). Η εξειδικευμένη γνώση του Δερματολόγου θα καθορίσει πότε μία ύποπτη «ελιά» είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί και να σταλεί για βιοψία.

Επίσης, στο πλαίσιο της πρόληψης σε ατομικό επίπεδο, είναι σημαντικό κάθε άτομο να παρατηρεί το σώμα του για τυχόν νέους σπίλους ή άλλες δερματικές αλλοιώσεις και να αυτοεξετάζεται τακτικά, χωρίς, παράλληλα, να παραλείπει τον τακτικό του έλεγχο στον Δερματολόγο. Ο θεράπων Δερματολόγος είναι εκείνος, που θα αποφασίσει, ποια θα είναι τα μεσοδιαστήματα της παρακολούθησης για κάθε άτομο καθώς αυτά μπορεί να ποικίλουν επί ύπαρξης παραγόντων κινδύνου(π.χ. ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, ανοικτός φωτότυπος δέρματος κλπ.).