//Ακτινικές Υπερκερατώσεις, οι πιο συχνές προκαρκινικές βλάβες του δέρματος

Ακτινικές Υπερκερατώσεις, οι πιο συχνές προκαρκινικές βλάβες του δέρματος

Οι ακτινικές υπερκερατώσεις οφείλονται στη μακροχρόνια βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στα κερατινοκύτταρα της επιδερμίδας. Είναι οι πιο συχνές προκαρκινικές  βλάβες στο ανθρώπινο δέρμα αν και σήμερα θεωρούνται ενδοεπιθηλιακά (in situ SCC) νεοπλάσματα του δέρματος. Η συχνότητα ανάπτυξης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος, σε ασθενείς με ακτινική υπερκεράτωση, υπολογίζεται στο 10 με 20%, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις με πολλαπλές βλάβες και διάρκεια αυτών από 10 έτη.

Οι ακτινικές υπερκερατώσεις  αποτελούν συχνές, επίμονες, λεπιδώδεις βλάβες, οι οποίες ανευρίσκονται στις ακάλυπτες περιοχές του δέρματος ηλικιωμένων ανθρώπων, με ανοικτόχρωμο δέρμα. Οι συνηθέστερες θέσεις εντόπισής τους είναι το τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο, τα αυτιά, οι ώμοι και άλλες περιοχές του σώματος, που έχουν επί έτη εκτεθεί στον ήλιο.

Κλινικά εμφανίζονται ως ερυθηματώδεις κηλίδες ή πλάκες που μερικές φορές συρρέουν και στην επιφάνεια των οποίων είναι προσκολλημένα κιτρινωπά – λευκωπά λέπια. Κατά την ψηλάφηση δίνουν  την εντύπωση γυαλόχαρτου, ενώ στην προσπάθεια απόσπασης των λεπιών προκαλείται πόνος και ελαφριά αιμορραγία.

Στο κλινικό φάσμα εκτός από την τυπική ακτινική υπερκεράτωση περιγράφονται η επεκτεινόμενη μελαγχρωματική ακτινική υπερκεράτωση, η υπερτροφικού τύπου ακτινική υπερκεράτωση, η λειχηνοειδής ακτινική υπερκεράτωση, η ακτινική υπερκεράτωση τύπου Bowen, η ακτινική χειλίτιδα, ενώ οι ακτινικές υπερκερατώσεις αποτελούν πρόδρομες βλάβες δημιουργίας δερματικού κέρατος.

Ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση ακτινικών υπερκερατώσεων αποτελούν οι άνθρωποι που εκτείθενται επί μακρόν  στον ήλιο είτε για λόγους επαγγελματικούς (αγρότες, ψαράδες κ.ά. ),  είτε για λόγους ψυχαγωγίας (αθλητές ανοικτού χώρου, ορειβάτες κ.ά. ), οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς και οι ασθενείς υπό χρόνια ανοσοκαταστολή.

Ως προς την αντιμετώπιση των ακτινικών υπερκερατώσεων υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές. Ειδικότερα, με την κατάλληλη αντιμετώπιση και τη λήψη ορισμένων βασικών μέτρων, οι ακτινικές υπερκερατώσεις, συνήθως, εμποδίζονται να εξελιχθούν σε καρκίνο. Ανάλογα με την ιδιαιτερότητα του κάθε περιστατικού, η αντιμετώπιση μπορεί να αποτελείται από συνδυασμό θεραπειών και τεχνικών, οι οποίες είτε πραγματοποιούνται από τον θεράποντα ιατρό, εντός της κλινικής (όπως Laser CO2 – Er: YAG, κρυοθεραπεία, διαθερμοπηξία, χειρουργική αφαίρεση) και άλλες από τον ίδιο τον ασθενή, με τη χρήση ειδικών τοπικών σκευασμάτων, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.

Τέλος, η πρόληψη των ακτινικών υπερκερατώσεων θεωρείται εξαιρετικά σημαντική με κυριότερες ενέργειες την αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο, ενώ, όταν, δεν μπορείτε να το αποφύγετε, φροντίστε να χρησιμοποιείτε πάντα αντιηλιακή προστασία με υψηλό δείκτη SPF. Παράλληλα, φροντίστε να φοράτε προστατευτικά ρούχα με UPF > 30, έτσι ώστε να αποφεύγεται η διαπερατότητα της ηλιακής ακτινοβολίας.

Η Δερματοσκόπηση, κλείνοντας, αποτελεί την πιο ουσιαστική εξέταση, που οφείλετε να πραγματοποιείτε, σε ετήσια βάση και να επισκέπτεστε τον εξειδικευμένο Δερματολόγο σας. Σημειώνουμε, ότι για άτομα, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, η συχνότητα της εξέτασης διαφοροποιείται. Σε κάθε περίπτωση, απευθυνθείτε στον ειδικό για το δέρμα σας, τον Δερματολόγο.