//«Ποιος είναι τέλειος;»: Ο οργανισμός Pro Infirmis δημιούργησε κούκλες βιτρίνας με τη βοήθεια ατόμων με αναπηρία

«Ποιος είναι τέλειος;»: Ο οργανισμός Pro Infirmis δημιούργησε κούκλες βιτρίνας με τη βοήθεια ατόμων με αναπηρία

Η Skin and Hair κάνει καθημερινά πράξη την εταιρική της υπόσχεση.

We love yourself”΄: αυτό υποστηρίζουμε και για αυτό μαχόμαστε καθημερινά, για την αληθινή ομορφιά του δέρματος και του σώματος, για την εξάλειψη κάθε στερεότυπων, που το συνοδεύουν αλλά και την μύηση των ανθρώπων, που μας εμπιστεύονται στην φυσικότητα και την αρμονία.

Από τις αρχές του έτους σας συστήσουμε καλλιτέχνες, που με το έργο τους, συμβάλλουν στο να αναδειχθεί η διαφορετικότητα. Σήμερα, λοιπόν, θα σας μιλήσουμε για μια σημαντική πρωτοβουλία, που έλαβε δράση στην Ζυρίχη πριν από μερικά χρόνια.

Μια ελβετική ΜΚΟ, η Pro Infirmis δημιούργησε μανεκέν βασισμένα σε σώματα ανθρώπων με αναπηρία, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης ώστε να δείξει ότι κανείς δεν έχει τέλειο σώμα και μας υπενθυμίζει μέσα από ένα συγκινητικό βίντεο πως η ομορφιά δεν ισοδυναμεί με την τελειότητα.

Οι κούκλες που βλέπουμε στις βιτρίνες, για πολλούς ανθρώπους είναι μια αναπαράσταση της τελειότητας. Έχουν το τέλειο σώμα, τις τέλειες καμπύλες και τα τέλεια λεπτά χέρια και πόδια. Αν ήταν ζωντανές, πολλοί θα τις ζήλευαν.

Δεν είναι μυστικό όμως, ότι τα ομαλά, πλαστικά σώματα που κοιτάζουν έξω από τις βιτρίνες των καταστημάτων, δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα. Δεν είναι αληθινά ή φυσικά αντίγραφα των ανθρώπων που τους κοιτάζουν πίσω. Αλλά δεν υπάρχει και κανένας λόγος να είναι.

Ο Pro Infirmis, ένας οργανισμός για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, δημιούργησε μια σειρά από κούκλες βιτρίνας βασισμένα σε πραγματικούς ανθρώπους με σωματικές αναπηρίες, όπως δυσπλασίες της σπονδυλικής στήλης και εύθραυστα οστά.

Ο τίτλος του έργου είναι: «Επειδή ποιος είναι τέλειος; Ελάτε πιο κοντά»

Μέσα από το παραπάνω video – ταινία μικρού μήκους, που σκηνοθετεί ο Alain Gsponer βλέπουμε από την αρχή μέχρι το τέλος, την υλοποίηση αυτού του project. Σε κλίμα συγκινησιακό και συναισθηματικά φορτισμένο καταγράφονται τα συναισθήματα των μοντέλων, που βλέπουν, για πρώτη φορά, τις δικές τους μοναδικές φιγούρες. Αλλά το καλύτερο από όλα είναι ότι τα μανεκέν τοποθετήθηκαν πραγματικά σε βιτρίνες καταστημάτων στον πιο κεντρικό δρόμο της Ζυρίχης.

«Το να το βλέπεις εκεί είναι πραγματικό σοκ», είπε ένας από τους συμμετέχοντες στο βίντεο.

Είναι μια σπουδαία ευκαιρία οι βιτρίνες των καταστημάτων, που βλέπουμε καθημερινά, να αρχίσουν να αντικατοπτρίζουν την αληθινή ζωή και να συμπεριλάβουν αληθινά σώματα που, μπορεί να μην αγγίζουν την τελειότητα, είναι όμως όμορφα με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Συχνά κυνηγάμε τα ιδανικά πρότυπα αντί να αποδεχόμαστε τη ζωή σε όλη της τη ποικιλομορφία. Το Pro Infirmis προσπαθεί ιδιαίτερα για την αποδοχή της αναπηρίας και την ένταξη των ατόμων με αναπηρία”, λέει ο Mark Zumbühl, μέλος του ΔΣ του Pro Infirmis, περιγράφοντας την καμπάνια.

Οι φιγούρες είναι τρισδιάστατες αναπαραστάσεις της Miss Handicap 2010, της Jasmin Rechsteiner, του ραδιοφωνικού παρουσιαστή και κριτικού κινηματογράφου Alex Oberholzer, της αθλήτριας στίβου Urs Kolly, της blogger Nadja Schmid και του ηθοποιού Erwin Aljukic.

Η αποδοχή του δέρματός μας και η αναγνώριση των θετικών του στοιχείων απαιτεί χρόνο.

Εμείς, στην Skin and Hair, είμαστε εδώ για να αποτελέσουμε μέρος αυτού του ταξιδιού και να σας μυήσουμε στην πραγματική ομορφιά του δέρματος.