//Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC) και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου. Σκοπός είναι να δώσει έμφαση στην αξία της πρόληψης αλλά και της ενημέρωσης του κοινού, ότι μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν.

Εξελίξεις στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση

Οι σημαντικές εξελίξεις στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των περισσότερων μορφών καρκίνου επιτρέπουν τη μακρόχρονη επιβίωση με ικανοποιητική ποιότητα ζωής πολλών καρκινοπαθών ασθενών με συγκεκριμένες εντοπίσεις της νόσου (δέρμα, μαστός, προστάτης, παχύ έντερο, ωοθήκες, κλπ), αλλά ακόμα πολλές φορές και την πλήρη ίαση.

Στη σημερινή εποχή, ο καρκίνος αποτελεί ένα ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα υγείας, αφενός λόγω της αύξησης της συχνότητάς του, ιδιαίτερα σε εντοπίσεις όπως το ήπαρ, το πάγκρεας, η ουροδόχος κύστη, οι νεφροί και το δέρμα, αφετέρου λόγω του, ότι εμφανίζεται σε συνεχώς νεότερα άτομα.

Σημειώνει ότι η τεχνολογική πρόοδος των τελευταίων δεκαετιών και η έκρηξη ερευνητικών και θεραπευτικών δυνατοτήτων που έφερε μαζί της, προσέφεραν νέες ιδέες αλλά και νέα εφόδια στη μάχη ενάντια του καρκίνου. Η προσφορά της γενετικής και της μοριακής βιολογίας στη μελέτη του καρκίνου υπήρξε καθοριστική για την κατανόηση του τρόπου ανάπτυξης των διαφόρων μορφών καρκίνου.

Προηγμένες διαγνωστικές τεχνικές επιτρέπουν την πρώιμη εντόπισή του, ενώ βιολογικοί δείκτες επιτρέπουν να προβλέψουμε τη μελλοντική συμπεριφορά του. Νέες θεραπείες, με τη χρήση σύγχρονων θεραπευτικών φαρμάκων αλλά και της προηγμένης ακτινοθεραπείας και πρόσφατα των βιολογικών παραγόντων και της ανοσοθεραπείας, υπόσχονται πολύ καλύτερα αποτελέσματα για τους καρκινοπαθείς ασθενείς.

Καρκίνος του Δέρματος

Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έντονη αύξηση των περιστατικών καρκίνου του δέρματος τόσο σε παγκόσμιο, όσο σε εθνικό επίπεδο. Η ευαισθητοποίηση του ελληνικού πληθυσμού σχετικά με την πρόληψη αλλά και την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς ζούμε σε μία χώρα με έντονη ηλιοφάνεια.

Ως σημαντικές παραμέτρους πρόληψης ενάντια στον καρκίνο του δέρματος επισημαίνουμε την καθημερινή χρήση αντηλιακής προστασίας με υψηλό δείκτη, τη συχνή αυτοεξέταση και παρατήρηση του σώματός μας για τυχόν νέους “ύποπτους” σπίλους ή και αλλοιώσεις σε προϋπάρχοντες αλλά και τον τακτικό ετήσιο έλεγχο από εξειδικευμένο Δερματολόγο για δερματοσκόπηση και χαρτογράφηση σπίλων.